Αυτός δεν είναι ένας οδηγός για το πώς να μην είσαι πια single. Είναι μια αράδα λέξεων και σκέψεων γι’ αυτούς που δεν έχουν βρει το έτερον ήμισυ.

Έτερον ήμισυ; Άλλο πάλι και τούτο. Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη μέρα στη Τρίτη Γυμνασίου, την ώρα των Θρησκευτικών, όταν ο καθηγητής αποφάσισε να μας κάνει κατήχηση για το τι είναι ο έρωτας στην ορθόδοξη παράδοση. «Ο Θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα επειδή ο άνθρωπος είναι μισός όταν είναι μόνος του. Έτσι έχει φτιαχτεί. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και μόνο μαζί ο άντρας και η γυναίκα είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι».tumblr_ly4tivsXyT1r0qrjjo1_500

Αυτή η φράση του καθηγητή για κάποιο λόγο με είχε εξοργίσει. Είναι φριχτό πράγμα να σε λένε μισό και ανολοκλήρωτο άνθρωπο. Κι αν οι περισσότεροι συμμαθητές μου δεν είχαν δώσει βάση στα λεγόμενά του ή είχαν δει τη ρομαντική πλευρά του θέματος, εγώ δεν μπορούσα να προσπεράσω την προπαγάνδα κατά της αυτοκυριαρχίας του «εγώ».

Στο λύκειο κάναμε τον Πλάτωνα. Στο «Συμπόσιο» ο ίδιος στην προσπάθειά του να εξηγήσει στον Αριστοφάνη την ανθρώπινη φύση, αφηγείται ένα μύθο. Του είπε λοιπόν πως οι άνθρωποι ήταν κάποτε δύο άτομα κολλημένα το ένα στο άλλο, το ένα αρσενικό και το άλλο θηλυκό, και όταν ο Δίας τα διαχώρισε, το ένα προσπαθεί να βρει το άλλο. Δηλαδή κατά τον Πλάτωνα δεν είμαστε παρά «ημίτομα», πλάσματα μισά που ψάχνουν διαρκώς να βρουν το άλλο τους μισό.

Και άδικο δεν έχει. Η πλειοψηφία των τραγουδιών μιλάει για τον έρωτα, το ίδιο και οι περισσότερες ταινίες. Η τέχνη είναι κάτι σαν την πεμπτουσία της συνύπαρξης δύο ανθρώπων. Μια ολόκληρη βιομηχανία διασκέδασης έχει χτιστεί δημιουργώντας χώρους αναψυχής που στην πραγματικότητα είναι χώροι αναζήτησης του άλλου μας… μισού.

Και ναι μπορεί να έχουμε γαλουχηθεί με το άγχος αυτής της αναζήτησης, όμως αυτό που δεν ξέρουμε είναι πως στην πραγματικότητα είμαστε άτομα γεμάτα και ολοκληρωμένα. Οι άλλοι μας προσθέτουν νέες εμπειρίες και συναισθήματα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως κάτι μας λείπει.

Δεν είσαι άνθρωπος λειψός. Είσαι άνθρωπος γεμάτος, ένας άνθρωπος που έχει χαράξει τον δικό του δρόμο σε αυτό τον κόσμο. Το DNA σου είναι μοναδικό, όπως και τα αποτυπώματά σου. Κι αν οι άλλοι πιστεύουν πως δεν είσαι ευτυχισμένος επειδή είσαι single, εσύ ξέρεις πως την ευτυχία στη ζωή μας δεν μπορεί να την φέρει κανένας άλλος.

Είσαι ο πυρήνας του εαυτού σου και οι άλλοι γύρω σου δεν είναι παρά περιστρεφόμενοι δορυφόροι. Αν χαθεί κάποιος από κοντά σου, δεν θα χαθείς κι εσύ. Ο κόσμος θα σβήσει από τα μάτια σου μόνο αν σβήσεις εσύ. Δεν είσαι μόνος, είσαι απλά ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ!