Ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που δεν τους αρέσει μόνο ένα πράγμα; Μπορεί να είσαι καλός σε πολλά αλλά όχι τέλειος σε κάτι από αυτά. Και αυτό είναι απόλυτα ΟΚ.

Από πολύ μικροί μαθαίνουμε πως “πρέπει” να αποφασίζουμε τι μας αρέσει, τι προτιμάμε έτσι ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε στο μέλλον. Ως μαθητές, ενθαρρυνόμαστε να διαλέγουμε ένα από όσα μας έδιναν. Ως (νέος) εργαζόμενος μαθαίνεις πως οι επιλογές σου έχουν συνέπειες. Και πως αν δεν διαλέξεις κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, ίσως χάσεις το δρόμο σου τελικά.

Τελικά; Τώρα που τα χρόνια πέρασαν,  έχασες το δρόμο;

Σε μια κοινωνία που νέα προσόντα προβάλλονται καθημερινά στα social media, νιώθεις την “υποχρέωση” να αποφασίσεις ξανά. Να καταλήξεις κάπου. Να δώσεις στον εαυτό σου έναν και μόνο τίτλο, γιατί οι πολλοί μπερδεύουν. Γιατί όμως πρέπει να αγαπάς μόνο ένα αντικείμενο; Γιατί να μην δώσεις ευκαιρία σε κάτι, χωρίς να σκέφτεσαι αν θα σου χρειαστεί στο μέλλον; Χωρίς να αποτελεί soft ή hard skill για το βιογραφικό σου.

Η επένδυση στο μέλλον πλέον, φαντάζει σημαντικότερη από το να απολαμβάνεις απλά κάποιες συνήθειες σου. Δεν χρειάζεται να είσαι master στη ζωγραφική για να χρησιμοποιήσεις το πινέλο. Απλώς κάνε το. Δεν είναι ανάγκη να γίνεις Τσιτσιπάς, απλά παίξε. Και τέλος, δεν χρειάζεται καθετί που προτιμάς, να σου αποφέρει μόνο κέρδος. Κάποια από αυτά είναι εκεί για να σου υπενθυμίζουν πόσο ικανός είσαι και σε άλλους τομείς.

Μπορεί να αγαπάς τη δουλειά σου. Αλλά παράλληλα, να αγαπάς και τα χόμπι σου. Αυτή είναι η ύψιστη μορφή του self-care. Να αφήνεις τον εαυτό σου να κάνει όσα αγαπάει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτεις νέες πλευρές του εαυτού σου. Δοκιμάζεις τα όρια σου, τις δυνατότητες και πόσο σου αρέσει τελικά να κάνεις κάτι, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα ή επιβράβευση.

Το να μην είσαι focused σε ένα μόνο αντικείμενο σε κάνει πιο προσαρμόσιμο, πιο ανοιχτόμυαλο και καλύτερο στο multi-tasking. Δεν χάνεις την κατεύθυνση ή το στόχο σου. Απλά έχεις το προνόμιο να σου αρέσουν παραπάνω από ένα πράγματα και αυτό είναι πλεονέκτημα παρά μειονέκτημα σου. Αν σου αρέσει κάτι, μην περιμένεις να γίνεις τέλειος για να το κάνεις. Απλά κάνε το.  Μέχρι να βρεις το επόμενο που θα σε ενθουσιάσει.

Αν ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι σταυροδρόμι, εξερεύνησε όσα περισσότερα μονοπάτια μπορείς.