Την περίοδο της νηστείας, η διατροφή μας αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και αμυλούχα προϊόντα. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που κάποιος, κάνοντας νηστεία καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, αυξάνει το βάρος του.

Αυτό συμβαίνει κυρίως για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι στρεφόμαστε περισσότερο προς μία ομάδα τροφίμων που περιέχει κυρίως άμυλο, δηλαδή μακαρόνια, ψωμί, μπισκότα, crackers, κριτσίνια, πίτες και πολλά ακόμα της ίδιας κατηγορίας. Τα οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ο δεύτερος αφορά κυρίως την ισορροπία που κρατάμε στα γεύματα. Δεν υπάρχει αρκετή ποικιλία (ή έτσι νομίζουμε) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χορταίνουμε. Δηλαδή, να μην ικανοποιούμε την πείνα μας και τον κορεσμό μας.

Τα 5 πιο κοινά λάθη που γίνονται:

• Δεν επιλέγεις σωστά τι και πότε θα φας! Πολλές φορές θεωρούμε, σε μία προσπάθεια να χάσουμε βάρος, ότι το να μην καταναλώσουμε το πρωινό μας ή και το δεκατιανό μας και να προτιμήσουμε κάτι “ελαφρύ” για το μεσημεριανό μας γεύμα, θα μας οδηγήσει στο επιθυμητό νούμερο της ζυγαριάς. Αυτό όμως είναι κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσει σε ένα συνεχές τσιμπολόγημα μέχρι το βράδυ, καθώς δεν έχουμε καλύψει την πείνα μας.

• Επιλέγεις συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και μόνο αυτές. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, ειδικά κατά την περίοδο της νηστείας, να προτιμάμε συνεχώς συγκεκριμένα τρόφιμα σε κάθε γεύμα. Ενδεικτικά, μερικά από αυτά είναι: οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μπισκότα, τα κουλούρια και οι διάφορες νηστίσιμες πίτες. Αυτός είναι και ο μύθος γύρω από τον υδατάνθρακα που σίγουρα έχεις ακούσει. “Οι υδατάνθρακες παχαίνουν”. Η αλήθεια είναι πως όλες οι τροφές, και οτιδήποτε καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα μας, έχει την ίδια βαρύτητα να μας “παχύνει” , αν δεν ελέγξουμε την ποιότητα και την ποσότητα τους.

Δεν χρειάζεται λοιπόν, να αφαιρέσεις τον υδατάνθρακα από τη ζωή σου αλλά να τον προσαρμόσεις στα γεύματα και να τον συνδυάσεις σωστά και έξυπνα. Για παράδειγμα, μπορείς να μαγειρέψεις φακόρυζο, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, αντί για σκέτες φακές με αρκετό ψωμί συνοδευτικά. Ακόμα, είναι προτιμότερο να καταναλώσεις καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι ή με πατάτες και διάφορα λαχανικά, αντί για σκέτες πατάτες φούρνου.

• Δεν καταναλώνεις αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια και τα προϊόντα σόγιας. Είναι πολύ σημαντικό, να καταναλώνεις σε κάθε σου γεύμα πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, έτσι ώστε να μπορέσεις να ικανοποιήσεις την πείνα σου. Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντικός ρυθμιστής της όρεξης και σε συνδυασμό με αμυλούχες τροφές, θα σε κρατήσει χορτάτη/ο για ώρες, αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα.

• Οι ξηροί καρποί , είναι ναι μεν υγιεινοί, αλλά χρειάζονται μέτρο. Κατά τη διάρκεια της νηστείας όλοι μας έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να τσιμπολογάμε περισσότερους ξηρούς καρπούς από ότι συνήθως. Αυτό κυρίως, γιατί θεωρούνται μία αθώα τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά. Πράγματι, είναι μία εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων, ενώ θεωρούνται “superfoods”. Όμως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα τους. Για παράδειγμα, 1 χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να αγγίζει τις 200 θερμίδες και παραπάνω, ανάλογα τον καρπό που έχουμε επιλέξει.

• Τα γλυκά της Σαρακοστής δεν είναι αθώα. Φυσικά και τα γλυκά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Δεν χρειάζεται όμως, να υπερκαταναλώνονται, είτε κάνουμε νηστεία είτε όχι. Τα σαρακοστιανά γλυκά όπως ο χαλβάς, τα γλυκά του κουταλιού, οι διάφορες γλυκές πίτες, μπορεί αν μην περιέχουν γάλα, αυγά και βούτυρο, όμως για να καλύψουν αυτά τα κενά, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, σιμιγδάλι, ταχίνι, άλευρα και spreads ξηρών καρπών πλούσια σε ζάχαρη. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, ακόμα και ένα μικρό κομμάτι γλυκού, να έχει αυξημένο θερμιδικό φορτίο.

Να θυμάσαι, πως μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει από όλες τις ομάδες τροφίμων. Έτσι και η νηστεία σου δίνει τη δυνατότητα να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου από το ζωικό λίπος και να βελτιώσεις σημαντικά κάποιες παθήσεις, όπως οι αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης.

Επομένως, αν δεν θέλεις να πάρεις βάρος, δοκίμασε να στρέφεις περισσότερο στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα θαλασσινά, αποφεύγοντας τους “νηστίσιμους πειρασμούς” που αποτελούν πολλές φορές “θερμιδικές βόμβες”.