Η κυριολεκτική μετάφραση του QiGong είναι «ενεργειακή δουλειά» (προφέρεται: chee-gun). Είναι μια ασιατική μορφή γιόγκα που η ύπαρξή της μετρά χιλιάδες χρόνια και αποτελεί το βασικό σύστημα άσκησης στην κινεζική ιατρική. Οι ασκήσεις Qi gong σε βοηθούν να διατηρήσεις το Jing σου, να ενισχύσεις και να εξισορροπήσεις τη ροή της ενέργειας Qi και να διαφωτίσεις το Shen (πνεύμα) σου. Περιλαμβάνει πολλά sets που εκτελούνται σε όρθια στάση και αρκετά σε καθιστή.

Τόσο οι δυναμικές του ασκήσεις, όσο και ο διαλογισμός διαπνέονται από το Yin και το Yang: Οι ασκήσεις Yin qigong εκφράζονται με χαλαρό stretching, διαλογισμό και αναπνοή. Οι ασκήσεις qangong του Yang εκφράζονται με πιο αερόβιο ή δυναμικό τρόπο. Η κατευθυντήρια αρχή όλων αυτών των πρακτικών είναι ο συντονισμός των ματιών με τις κινήσεις του σώματος, την συγκέντρωση του μυαλού και την αναπνοή, ειδικά για όσες περιλαμβάνουν κίνηση. Για τις πιο παθητικές ασκήσεις χωρίς κίνηση, εστιάζεις προς τα μέσα και διερευνάς τις εσωτερικές σφαίρες, καθώς οδηγείς την αναπνοή σε διάφορους εσωτερικούς θαλάμους.

Η κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί ασκήσεις Qigong για τη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη ασθενειών και την επέκταση της μακροζωίας. Όποια ηλικία ή φυσική κατάσταση και αν έχει κάποιος, μπορεί να κάνει το Qigong. Αρκεί να διαλέξεις τι ταιριάζει σε σένα.

Τα οφέλη της τακτικής πρακτικής

Διατήρηση της Υγείας

Οι ασκήσεις Qigong βοηθούν στη διατήρηση της υγείας δημιουργώντας μια κατάσταση ψυχικής και σωματικής ηρεμίας. Αυτό επιτρέπει στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, με λιγότερη πίεση. Πρωταρχικός στόχος είναι να επικεντρωθείς στο να αφήνεις πίσω δυσάρεστα πράγματα στα οποία έμενες για πάρα πολύ καιρό.

Διαχείριση ασθένειας

Είναι πιο δύσκολο να θεραπεύσουμε μια ασθένεια παρά να την αποτρέψουμε και το Qigong έχει ισχυρά προληπτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, όταν η δυσαρμονία γίνεται εμφανής, οι ασκήσεις Qigong μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της αρμονίας.

Τα μάτια στο QiGong

Στη Δύση, τα μάτια θεωρούνται η πύλη προς την ψυχή και στη Ταοϊστική θεωρία, πιστεύεται ότι καθοδηγούν το shen ή αλλιώς το πνεύμα. Λέγεται ότι η qi (ενέργεια) ακολουθεί το shen (πνεύμα) και το αίμα και τα σωματικά υγρά, με τη σειρά τους ακολουθούν το qi.

Ως εκ τούτου, τα μάτια γίνονται το «κέντρο διοίκησης» του πνεύματος που ελέγχουν και καθοδηγούν την κίνηση της ενέργειας στο σώμα. Αργότερα, χρησιμοποιείται το ίδιο σύστημα, για να κατευθύνεις τις ενέργειες έξω από το σώμα σου, για να επιτύχεις τη θεραπεία και να ασκήσεις την επιρροή σου στο γύρω περιβάλλον.

Οι κινήσεις σώματος στο QiGong

Αυτή είναι η αλληλουχία των κινήσεων στις ασκήσεις του qi gong. Πολλές από αυτές ακολουθούν τα μονοπάτια των ενεργειακών μεσημβρινών που διαπερνούν το σώμα. Επίσης, συχνά συνδέουν τα εξωτερικά άκρα των ενεργειακών σου πεδίων, εξομαλύνοντας τη δύναμη της ενεργειακής ροής στο Φωτεινό Σώμα σου. Αυτές οι κινήσεις περιλαμβάνουν συχνά διάφορους βαθμούς άσκησης, και ανάλογα με το σύστημα στο οποίο προπονείσαι, μπορούν πραγματικά να είναι αρκετά απαιτητικές.

Οι Θεμελιώδεις Τεχνικές

Συγκέντρωση

Αυτή είναι μια κρίσιμη πτυχή της πρακτικής, την οποία οι μαθητές συχνά παραβλέπουν. Πρόκειται για μια διαδικασία εστίασης με βαθιά χαλάρωση και επέκταση της συνειδητότητάς σου που επιτρέπει την απομάκρυνση από τις ανησυχίες και τις καθημερινές ενοχλήσεις.

Αναπνοή

Είναι η ζωτική αναπνοή που κυκλοφορεί μέσω των διαφόρων μεσημβρινών. Ο συντονισμός της αναπνοής με τις κινήσεις του σώματος και τη συγκέντρωση, οδηγεί την ενέργεια μέσα από τα καθορισμένα μονοπάτια και σε ξεμπλοκάρει. Υπάρχουν δύο τύποι ασκήσεων αναπνοής Qigong: η αναπνοή του Βούδα και η αναπνοή του Daoist.

Η αναπνοή του Βούδα: Όταν εισπνέεις, διατείνεις την κοιλιά, γεμίζοντας την με αέρα. Όταν εκπνέεις, αφαιρώντας πρώτα τον αέρα από το κάτω μέρος των πνευμόνων και στη συνέχεια πιέζοντάς τον προς τα πάνω και προς τα έξω μέχρι να ξεφουσκώσει η κοιλιά και το στήθος σου. Μπορεί να μετράς την εισπνοή αργά έως το οκτώ και την εκπνοή έως το δεκαέξι. Καθώς αναπνέεις μέσα και έξω, φαντάσου να καλείς την ενέργεια Qi σου να ρέει μέσα από τα κανάλια, χρησιμοποιώντας το μυαλό σου. Χρειάζεται να καθοδηγείς τη ροή, να μην την τραβάς ή σπρώχνεις.

Η αναπνοή του Daoist: Το μοτίβο είναι το αντίθετο από τα παραπάνω. Όταν εισπνέεις, συστέλλεις τους κοιλιακούς μυες σου. Όταν εκπνέεις, χαλαρώνεις τον κορμό και τους πνεύμονες.

Τα Dantiens

Όπως και το ινδικό σύστημα των τσάκρας που αντιπροσωπεύουν διάφορες πτυχές του φωτός, όπως εκφράζεται μέσω του φυσικού μας σώματος, το ταοϊστικό σύστημα χρησιμοποιεί τρεις κύριες δεξαμενές ενέργειας, που ονομάζονται dantiens. Υπάρχει ένα χαμηλότερο dantien, που βρίσκεται περίπου τρία εκατοστά κάτω από τον ομφαλό μεταξύ του εμπρός μέρους του κορμού και της σπονδυλικής στήλης, ένα μέσο dantien, το οποίο είναι στο κέντρο του στέρνου και ένα ανώτερο dantien, το οποίο βρίσκεται λίγο πάνω από το επίπεδο των ματιών στο μέτωπο (το τρίτο μάτι). Το χαμηλότερο dantien είναι η περιοχή, όπου αρχικά μαθαίνουμε να κατευθύνουμε την αναπνοή μας. Είναι η βάση του συστήματος του ενεργειακού σώματος μας.

Μια σταθερή βάση κάτω μας δίνει μια σταθερή δομή πάνω. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στο qi gong είναι συστηματικά να περνάει και εξισορροπεί τις ενέργειες του σώματός μας από τη βάση στην κορυφή και να συγκεντρώσουμε την ενέργεια στο χαμηλότερο dantien. Έπειτα να αξιοποιήσουμε αυτήν την «κεντρική» περιοχή για κάθε κίνηση. Θέλουμε όλα τα ενεργειακά ρεύματα του σώματος να διαρρεύσουν εδώ για να θρέψουν την αρχική ουσία qi.

Όσο περισσότερο κάνουμε αυτό, τόσο πιο πολλές παγιδευμένες ή μπλοκαρισμένες ενέργειες θα μπορέσουμε να ελευθερώσουμε και πιο θετική ενέργεια θα έχουμε κάθε μέρα της ζωής μας, γεγονός που αφήνει λιγότερο χώρο και ισχύ για τις κρυφές υποσυνείδητες διαδικασίες.

Ποιος είναι ο στόχος του QiGong;

Ο στόχος του qigong δεν είναι μια διαδικασία προσθήκης. Είναι περισσότερο μια διαδικασία αφαίρεσης. Η πρακτική ξεκινά με θεμελιώδη εργασία που θα ενισχύσει τους μυες, τα οστά, τη ροή ενέργειας. Ο ταοϊσμός αφορά τη διατήρηση της ισορροπίας και την εναρμόνιση της πολικότητας της συνείδησης. Μέσω της εκπαίδευσης μαθαίνεις να αισθάνεσαι το παρελθόν σου και να μην τρέχεις μακριά από τον εαυτό σου.

Δες ακόμα:

Η άσκηση αναπνοής που υπόσχεται να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος

HIIT: Η προπόνηση δύο λεπτών που μπορεί να αντικαταστήσει μια ολόκληρη ώρα

Η yoga δεν είναι η μόνη προπόνηση που πρέπει να κάνεις barefoot


Featured image: Unsplash|Jared Rice