Μέχρι τώρα θα έχεις, πιθανώς, δει ένα σωρό συνταγές proffee στο TikTok. Ξέρεις, αυτούς τους νόστιμους συνδυασμούς πρωτεΐνης και καφέ, που συνήθως φτιάχνονται αναμειγνύοντας παγωμένο καφέ ή σφηνάκια εσπρέσο, με ένα πρωτεϊνικό ρόφημα ή σκόνη πρωτεΐνης.

Γιατί το Proffee έχει γίνει τόσο διάσημο;

Ο παράγοντας “γεύση” είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο το hashtag #proffee έχει σχεδόν 5 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Αν μάλιστα προστεθεί και το γεγονός ότι, λόγω της παρουσίας του καφέ, το proffee μας δίνει ένα ισχυρό boost ενέργειας, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ξεκινήσει τη μέρα του με μια κούπα proffee.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη A M B E R (@alittlebit_amber)

Τι μας προσφέρει

Το ότι η καφεΐνη είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, το ήξερες. Το ίδιο όμως αφορά και την κατανάλωση πρωτεΐνης first thing in the morning. Και αυτό γιατί η πρωτεΐνη από μόνη της παρέχει ένα boost ενέργειας (για να μη μιλήσουμε για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ανοικοδόμηση και διατήρηση των λείων μυών).

Αυτό όμως το οποίο εξυπηρετεί επιπλέον ένα ποτήρι proffee, είναι ότι σε βοηθά να διαμοιράσεις την πρωτεΐνη που λαμβάνεις μέσα στην ημέρα σου, σε περισσότερα γεύματα. Και γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί έτσι θέλει ο οργανισμός σου να τη λαμβάνει.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης πρέπει να διαμοιράζεται σε τακτά και μικρά γεύματα, ανά τρεις με τέσσερις ώρες, καθώς η συγκεντρωτική κατανάλωση αυτής τείνει να οδηγεί σε περίσσεια που αποβάλλεται αναξιοποίητη. Με άλλα λόγια, κάθε γεύμα της ημέρας (coffee included;) πρέπει να περιέχει την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης που θα συμβάλλει σε επαρκή ημερήσια πρόσληψη, χωρίς όμως να υπερβαίνει το όριο που μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός σου.  

Τι πρέπει να προσέξεις

Το αν ο proffee σου “είναι καλός για εσένα”, εξαρτάται πραγματικά από το πώς θα τον παρασκευάσεις. Αν επιλέξεις να προσθέσεις πολλά αρωματικά και γλυκαντικά σιρόπια, τότε μάλλον θα καταλήξεις να καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το σιρόπι ως αρωματική και όχι γλυκαντική ύλη, τότε πρόσθεσε απλά εκχύλισμα βανίλιας.

Παράλληλα, καλό είναι να έχεις υπόψη σου ότι δεν είναι όλα τα πρωτεϊνικά ροφήματα το ίδιο. Τα έτοιμα ροφήματα πρωτεΐνης είναι σαφώς πιο βολικά, αλλά συχνά παρασκευάζονται από συστατικά χαμηλής ποιότητας και ενδεχομένως υψηλής θερμιδικής αξίας (κι ας μην τους το είχες…). Προτίμησε τη σίγουρη λύση, δηλαδή μια μεζούρα υψηλής ποιότητας σκόνη ορού γάλακτος ή μπιζελιού, αν προτιμάς φυτική βάση. 

Τι κρατάμε από όλο αυτό

O proffee είναι ένας (νόστιμος) τρόπος να προσθέσεις περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Ακριβώς όμως επειδή (παρα)είναι νόστιμος, είναι σίγουρα εύκολο να το παρακάνεις, με αποτέλεσμα το να καταλήξεις να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα καφεΐνης ή θερμίδων προερχόμενων από γλυκαντικές πηγές. Και όλα αυτά χωρίς καν να το πάρεις είδηση.

Η συμβουλή μας; Αφενός keep it simple από άποψη συστατικών ώστε να αποφύγεις τις περιττές θερμίδες. Αφετέρου, έχε υπόψη σου ότι ακόμη κι αν δεν έχει τη δυνατή γεύση που έχουν τα σφηνάκια του εσπρέσο, ο proffee παραμένει ένας ακόμη καφές μέσα στην ημέρα σου. Συνεπώς, αν θέλεις να αποφύγεις τις δυσάρεστες επιδράσεις των υψηλών επιπέδων καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σου σύστημα, να είσαι προσεκτική όσον αφορά την πρόσληψη αυτής κατά το δεύτερο μισό της ημέρας.