Στο χώρο της διατροφής, ο όρος «κενές» θερμίδες αναφέρεται στις θερμίδες εκείνες, που βρίσκονται σε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας χωρίς κανένα θρεπτικό όφελος.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα θα χρησιμοποιήσει αυτό το τρόφιμο για ενέργεια, αλλά δεν θα πάρει σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, τα οποία χρειάζεται για να διατηρηθεί υγιές. Όλες οι περιττές θερμίδες θα αποθηκευτούν με τη μορφή λίπους.

Οι «κενές» θερμίδες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Ζάχαρη

2. Λίπος (κορεσμένο λίπος όπως βούτυρο, μαργαρίνη, κλπ.)

3. Αλκοόλ

Οι πιο κοινές πηγές «κενών» θερμίδων είναι τα υψηλής επεξεργασίας και ραφιναρισμένα τρόφιμα. Αυτού του είδους τα τρόφιμα συνήθως περιέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα λίπους και ζάχαρης και περιλαμβάνουν φαγητά όπως fast food, τυποποιημένα αλμυρά και γλυκά σνακ.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης «κενών» θερμίδων μπορεί να γίνει πάρα πολύ απλά, αλλάζοντας κάποιες διατροφικές σου συνήθειες. Η αλλαγή μίας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην απώλεια και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις τις «κενές» θερμίδες μία και καλή από τη διατροφική σου καθημερινότητα.

Διακοπή κατανάλωσης τυποποιημένων τροφίμων

Τόσο τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όσο και τα τυποποιημένα, αλλά και το fast food, έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και πολύ χαμηλή θρεπτική αξία.

Ένας απλός τρόπος να πετύχεις τους στόχους σου για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι η διακοπή της κατανάλωσής τους και η αντικατάστασή τους με σπιτικές εκδοχές τους ή καλύτερο προγραμματισμό γευμάτων μέσα στην εβδομάδα, για να αποφύγεις το φαγητό απ’ έξω.

Ψάξε τα σωστά θρεπτικά συστατικά

Είναι αρκετά βοηθητικό να ψάχνεις τρόφιμα που είναι πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όταν πας για ψώνια. Αυτό θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο προσέγγισής σου στο φαγητό γενικά. Κάποια από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται να «κυνηγάς» είναι τα αμινοξέα, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες Α, Β και C, ενώ από ιχνοστοιχεία, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Όλα αυτά θα τα βρεις στα φυσικά και φρέσκα προϊόντα και όχι (τουλάχιστον σε ικανοποιητική ποσότητα) στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οργάνωσε τα γεύματα σου

Το να προγραμματίζεις τα γεύματα της εβδομάδας σου και να έχεις μία υγιεινή επιλογή άμεσα διαθέσιμη στο σπίτι σου, σε κρατάει σίγουρα μακριά από τις περιττές «κενές» θερμίδες, ενώ επίσης, εξοικονομείς και αρκετά χρήματα στο τέλος του μήνα. Αν δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να μαγειρεύεις κάθε μέρα, βρες μία ελεύθερη ημέρα και ετοίμασε 2 τουλάχιστον γεύματα που μπορείς να αποθηκεύσεις στο ψυγείο.

Άλλαξε το ποτό σου

Πολλές από τις «κενές» θερμίδες τις παίρνουμε μέσα από αναψυκτικά, αλλά και το αλκοόλ. Αντικαθιστώντας τα με νερό, τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη ή ακόμα και με ανθρακούχο νερό, μειώνεις κατά πολύ όλες αυτές τις άχρηστες και βλαβερές για το σώμα σου θερμίδες.

Εφοδιάσου με καλά σνακ

Ένας ακόμα εύκολος τρόπος να αποφύγεις κάποιο σνακ απ’ έξω, που θα είναι πλούσιο σε ζάχαρη και κορεσμένο λίπος, δηλαδή «κενές» θερμίδες, είναι να έχεις στην τσάντα σου εύκολα στη μεταφορά και υγιεινά σνακ, όπως χειροποίητες μπάρες δημητριακών, φρέσκα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς, τα οποία θα σε χορτάσουν, αλλά και θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Δες ακόμα: Μάθε πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις με το κάθε είδος γυμναστικής


www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious.gr

featured photo: Unsplash|Charles Deluvio