Έχεις σίγουρα ακούσει κατά καιρούς για προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη, μπορεί και να ξέρεις ότι σχετίζεται με την αντιγήρανση και ότι είναι θαυματουργή για το δέρμα. Ξέρεις όμως τι είναι αυτή η ουσία, από πού προέρχεται και πού ακριβώς σε βοηθά; Κάναμε την έρευνά μας και απαντάμε παρακάτω!

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη, ή Retinol ή Retin-A, προέρχεται ουσιαστικά από τη Βιταμίνη Α. Βρίσκεται σε τροφές όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το κέιλ, και τα ρετινοειδή είναι παράγωγά της, που διαφέρουν όμως στη χημική τους σύσταση. Συνήθως τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς περιέχουν ρετινόλη, ενώ ένας δερματολόγος ή ειδικός γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο προϊόν με ρετινοειδή, μιας και είναι πιο ιδιαίτερα στη χρήση τους.

Πως βοηθά;

Η ρετινόλη ευθύνεται για την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος. Καταφέρνει και ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου,  βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τη λιπαρότητα και τις δυσχρωμίες στο δέρμα: κοινώς, είναι ένα ονειρεμένο συστατικό που συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιγήρανση και κάνει το δέρμα να φαίνεται – και να είναι – λαμπερό και αναζωογονημένο.

Η άλλη όψη

Δυστυχώς τα προϊόντα με ρετινόλη δεν είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους επιδερμίδων στην ίδια μορφή και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο δέρμα, όπως βλάβη στους αδένες που σχετίζονται με τη λιπαρότητα και το pH, οδηγώντας σε ξηροδερμία. Σε μερικές επιδερμίδες έχει επίσης παρατηρηθεί η εμφάνιση ερυθρότητας αλλά και ξεφλουδίσματος.

Τι είναι κατάλληλο για εσένα;

Γυναίκες με ξηρή επιδερμίδα είναι καλύτερο να προτιμήσουν προϊόντα με ρετινόλη σε λεπτόρρευστη σύσταση ή και σε μορφή λοσιόν. Από την άλλη, εκείνες με λιπαρή επιδερμίδα ίσως ωφεληθούν περισσότερο από ένα peel ή μια κρέμα που εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μια μάσκα προσώπου, ή και κάποιο καθαριστικό. Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις τη χρήση ρετινόλης από νωρίς, μιας και είναι ένα ισχυρό εργαλείο, είτε είσαι στα 20 είτε στα 60 σου. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ηλικία εφόσον χρησιμοποείται σωστά.

Να συμβουλεύεσαι πάντα τον δερματολόγο σου πριν κάνεις τυχόν αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησής σου, για τις οποίες δεν είσαι σίγουρη ή δεν γνωρίζεις αρκετά.

Δες ακόμα: Πώς να δημιουργήσεις την κατάλληλη skincare ρουτίνα περιποίησης ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας σου


featured image: StyleCaster