Η εικόνα του σώματός μας είναι κάτι που επηρεάζει όλους μας, ωθώντας μας να αναζητάμε διαρκώς νέα διατροφικά μοτίβα, που μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη γραμμή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο έκαναν την εμφάνισή τους οι περιοριστικές δίαιτες, με την διαλειμματική νηστεία να πρωταγωνιστεί, κερδίζοντας φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και σταθερούς εχθρούς. Η προσπάθεια διατήρησης του σώματός μας σε καλή γραμμή, ωστόσο, δεν πρέπει να υπονομεύει την υγεία μας, όπως επισημαίνει η Mayo Clinic, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν ικανοποιητικά επιστημονικά δεδομένα ότι αυτού του είδους οι διατροφές αποτοξινώνουν πράγματι τον οργανισμό.

Η πιο πρόσφατη διατροφική τάση του TikTok ονομάζεται δίαιτα του λιονταριού και αποτελείται αποκλειστικά από κρέας μηρυκαστικών -βοοειδή, πρόβατα, βουβάλια και άλλα- αλάτι και νερό για 30 ημέρες ή περισσότερο.

Η δίαιτα επινοήθηκε από την blogger και podcaster Mikhaila Peterson, η οποία τρέφεται με αυτόν τον τρόπο από τον Δεκέμβριο του 2017. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Lion Diet, η Peterson λέει ότι το μενού με βάση το κρέας τη βοήθησε να θεραπευθεί από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνιες ασθένειες, κατάθλιψη και άλλα.

«Τα νευρολογικά μου συμπτώματα χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να επουλωθούν, αλλά έχουν φύγει», γράφει. «Θεραπεύομαι. Ελπίζω στο μέλλον να μπορώ να φάω ξανά φυτικές τροφές χωρίς νευρολογικά ή αυτοάνοσα συμπτώματα… Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορείτε να διορθώσετε τον εαυτό σας».

@mikhailapeterson

An all-meat diet is the only eating style that put my idiopathic autoimmune disorder, mood disorder, and chronic fatigue into remission.

♬ original sound – Mikhaila Fuller

Η ίδια υποστηρίζει ότι η διατροφή των λιονταριών είναι «μια δίαιτα αυστηρής εξάλειψης, με τελικό στόχο τη μείωση της φλεγμονής και την εξάλειψη των τροφικών αλλεργιών. Πρέπει να τηρήσετε τη διατροφή για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες και στη συνέχεια επαναφέρετε σταδιακά τις τροφές που πιθανολογείτε ότι σας δημιουργούν δυσανεξία ή αλλεργία, για να επιβεβαιώσετε αν όντως λειτουργούσαν αρνητικά ή όχι».

Τέτοιου είδους διατροφικά μοτίβα δεν προορίζονται ποτέ να τηρούνται δια βίου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνεύατε από ανεπάρκεια σχεδόν όλων των βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Η διατροφή είναι βασικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μπορεί πράγματι να επηρεάσει χρόνιες παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να είναι χρήσιμες για άτομα με αλλεργίες, τροφικές ευαισθησίες και τροφική δυσανεξία. Συνιστά, ωστόσο, να ακολουθείτε διατροφές τις οποίες συστήνουν επαγγελματίες. Όσοι πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), για παράδειγμα, μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τη δίαιτα που μειώνει την πρόσληψη ορισμένων δύσκολα αφομοιώσιμων υδατανθράκων.

«Η δίαιτα των λιονταριών δεν είναι η ιδανική ισορροπία θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά και τους περισσότερους ενήλικες. Μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη», επισημαίνει η διατροφολόγος Sarah Bullard στο Pop Sugar. Ωστόσο, μια παραδοσιακή αποτοξινωτική δίαιτα αποβολής μπορεί να είναι αποτελεσματική για την επίλυση τροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών.

Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεσαι να δοκιμάσεις ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα, το TikTok δεν αποτελεί την ιδανικότερη πηγή ασφαλών πληροφοριών. «Υπάρχουν άλλες δίαιτες, λιγότερο ακραίες και με παρόμοια αποτελέσματα χωρίς τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων. Η τυπική αποτοξινωτική δίαιτα έχει σαφή χρονικά πλαίσια και παρέχει ένα ευρύτερο φάσμα τροφών που πρέπει να τρως. Η έρευνα υποστηρίζει αυτή τη δίαιτα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της», καταλήγει η Bullard.