Κατανόηση. Έκατσα και το σκέφτηκα πολύ. Αγάπη είναι η ανάγκη. Το να πεις «-Έχω ανάγκη, κοίτα είμαι άνθρωπος κι εγώ όπως κι εσύ. Κοίτα, φοβάμαι κι εγώ, όπως κι εσύ.». Αν δε φοβόσουν να πεις «φοβάμαι» θα ήσουν τώρα πιο κοντά σε σένα και στους άλλους.

Υπάρχουν πράγματα που δε θέλουμε να σκεφτόμαστε, που θα αποφύγουμε με όλη μας τη δύναμη ν’ αντιμετωπίσουμε γιατί μας κάνουν μικρότερους. Προδίδουν τις αδυναμίες μας. Ασχολούμαστε συνέχεια με το να μην παρουσιαζόμαστε αδύναμοι. Διανέμουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα της ζωής μας στο Instagram με φίλτρο Clarendon που θολώνει – το πιο αγαπημένο φίλτρο παγκοσμίως λέει με διαφορά. Τόσα εκατομμύρια άνθρωποι (ανάμεσά τους τόσοι και τόσοι μπαμπάδες «στη μάνα σου το είπες») που κατάφεραν να μάθουν Facebook, tablets και insta αλλά δεν κατάφεραν ακόμα να μάθουν να λένε «σ’ αγαπώ».

Χθες περάσαμε με τη σχέση μου πέντε ώρες στο ΙΚΕΑ ανάμεσα σε πλήθος άλλων ζευγαριών. Είπα «- Έτσι περνάει η ζωή μωρό μου. Ν’ αγοράσουμε, να μαγειρέψουμε, να διακοσμήσουμε.». Αναρωτήθηκα, με τόσα πολλά ζευγάρια σ’ αυτό το κατάστημα, μια φορά δεν έχω πετύχει έναν τσακωμό. Και ο λόγος είναι ότι στο ΙΚΕΑ η ζωή αποκτά έναν κοινό σκοπό: Εκείνον τον τριθέσιο καναπέ ας πούμε. Στον ίδιο καναπέ θα αναρωτηθείς αν το εννοούσε όταν σου είπε «σ’αγαπώ» στο σεξ. Και αν τελικά ο καναπές ήταν πολύ ακριβός. Ταυτόχρονα θα τα σκεφτείς όλα, για να μη μπορέσεις να συγκεντρωθείς σε καμιά σκέψη, γιατί κάποια από τις δύο σε κάνει να υποφέρεις.

Έμαθα ν’ αγαπώ τις αδυναμίες τις δικές μου και του ανθρώπου που είναι δίπλα μου. Έμαθα δηλαδή το «τι», το «τι αγαπώ». Την ανάγκη τη δική μου και τη δική σου. Αγαπώ αυτό που είμαι κι αυτό που είμαστε μαζί. Και χθες έμαθα και το «πότε» αγαπώ. Σε 144 μέρες ακριβώς. Το match.com έκανε έρευνα για το πότε πρέπει και μπορείς να πεις «σ’αγαπώ» από τη στιγμή που ξεκινάς μια σχέση και κατέληξε στον αριθμό 144 (επιστημονικά πράγματα). Τώρα εκτός από χιλιόμετρα, μετράω και μέρες. Μέρες μέχρι να σου πω σ’ αγαπώ.

photo:Βrigitte Sire