Για τη Θωμαή Βαρδάλη, δεκαεπτά σεζόν μετά, ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη οικογένειά της. “Από πολύ μικρή ηλικία είμαι στην ομάδα, έχω περάσει πολλές όμορφες στιγμές με την ομάδα και είμαι περήφανη και ευγνώμων που παίζω σε αυτόν το σύλλογο. Το κυριότερο που μας ενώνει, είναι η αγάπη μας για την αυτήν την ομάδα.

Η Θωμαή πιστεύει ότι γεννήθηκε για να παίζει ποδόσφαιρο. “Από πολύ μικρή είχα μεγάλο ενδιαφέρον για το άθλημα. Σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξε ο αδερφός μου που ασχολούνταν από μικρή ηλικία με αυτό αλλά και η οικογένειά μου που ήταν πάντα κοντά στο άθλημα.”

Αναρωτιέμαι ποιες είναι οι τρεις πιο έντονες στιγμές που έχει να θυμάται από τη μέχρι τώρα πορεία της κι εκείνη θυμάται το πρώτο της γκολ στο ντεμπούτο της στην Αμερική, το γκολ της και τη νίκη της ομάδας U19 ενάντια στην Ισπανία και την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος.

Τη ρωτάω τι σημαίνει ελληνικό ποδόσφαιρο γυναικών το 2023 για να μου απαντήσει: “Το ποδόσφαιρο γυναικών παγκοσμίως το 2023 έχει ραγδαία άνοδο και ξεκινάει να παίρνει τη θέση που του αρμόζει. Στην Ελλάδα είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες χώρες όμως πιστεύω με τις κινήσεις που γίνονται ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα έχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που θα το παρακολουθεί αρκετός κόσμος. Το πιο βασικό και πιο δύσκολο να αλλάξει είναι η νοοτροπία στην Ελλάδα γύρω από το ποδόσφαιρο γυναικών η οποία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με Ευρώπη και Αμερική. Γενικά όμως έχουν γίνει αρκετά βήματα προς θετική κατεύθυνση ώστε να γίνει πιο επαγγελματικό το άθλημα όπως είναι και η ένταξη μας στον ΠΣΑΠ.”

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomai Vardali (@thomyvarda)

Στο άθλημά σου απαιτούνται ταχύτητα, συγχρονισμός και συγκέντρωση. Ποιο δικό σου στοιχείο αναγνωρίζεις περισσότερο στο ποδόσφαιρο;

Θεωρώ ότι η συγκέντρωση είναι το βασικό μου χαρακτηριστικό. Η ικανότητα να διαβάζω το παιχνίδι είναι κάτι που είχα έμφυτο και το καλλιέργησα μέσα από πολύ δουλειά.

Σου λες μπράβο;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου και σπάνια μού λέω μπράβο. Όμως, επειδή το αναγνωρίζω ότι είναι λάθος, προσπαθώ να το αλλάξω!

Μέσα από την εμπειρία σου σαν επαγγελματίας αθλήτρια ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έχει διδάξει το ποδόσφαιρο για τη ζωή;

Η πειθαρχία είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μου έχει διδάξει ο αθλητισμός και την έχω στην ποδοσφαιρική και όχι μόνο ζωή μου. Ακόμα ένα μεγάλο μάθημα που μου έχει διδάξει ο πρωταθλητισμός είναι ότι δεν πρέπει τα παρατάω ποτέ και ότι οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στον δρόμο μου θα με κάνουν καλύτερη και πιο δυνατή εφόσον τις ξεπεράσω!

Πες μας λίγα πράγματα για το Beyond Goals της Action Aid στο οποίο συμμετέχεις

Το Beyond Goals είναι ένα πρόγραμμα της Action Aid σε συνεργασία με την UEFA Foundation for children το οποίο διδάσκει στα παιδιά μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και την ισότητα μεταξύ των φύλων μέσα στον αθλητισμό και γενικότερα στην κοινωνία. Είναι πραγματικά τιμή μου που με έχουν επιλέξει για αυτόν τον ρόλο.

Οι Έλληνες πιστεύουμε πολύ στα αθλητικά ιδεώδη και στην υπέρτατη αξία του αθλητισμού, αλλά τελικά εντάσσουμε εύκολα τον αθλητισμό στη ζωή μας;

Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενική πάνω σε αυτό γιατί έχω μεγαλώσει μέσα στον αθλητισμό, αλλά βλέπω ότι όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με αθλήματα και γενικά έχει εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητα του. Είτε συνειδητά είτε από μόδα τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomai Vardali (@thomyvarda)

Οι επαγγελματίες αθλητές από πολύ μικροί επικεντρώνεστε στους αθλητικούς στόχους σας. Πόσο εφικτό είναι για έναν αθλητή να σκεφτεί το μέλλον του, για αργότερα, όταν πια θα έχει ολοκληρώσει με τον αθλητισμό;

Είναι αρκετά δύσκολο αυτό το επόμενο βήμα. Ειδικά για εμάς τις γυναίκες που έχουμε στο μυαλό μας και τη μητρότητα είναι πολλές οι παράμετροι. Όλα τα στάδια είναι μέσα στην ζωή όποτε εγώ προσωπικά προσπαθώ να απολαμβάνω το τώρα και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα σκεφτώ και το μετά!

Σκέφτεσαι τι στιγμή που θα σταματήσεις τον αθλητισμό; Έχεις βάλει κάποιο όριο; Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις μόλις ολοκληρώσεις τις αθλητικές σου υποχρεώσεις; Που θα διοχετεύσεις την ενέργειά σου;

Ακόμα είναι αρκετά μακρινό και δεν έχω βάλει κάποιο όριο. Όσο είμαι υγιής θα συνεχίσω και όταν νιώσω ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή θα το σκεφτώ σοβαρά για να σταματήσω το ποδόσφαιρο γιατί σκοπός μου είναι να συνεχίζω όσο μπορώ να προσφέρω αγωνιστικά. Αν καταλάβω ότι αυτό δεν είναι εφικτό θα προσπαθήσω να προσφέρω εκτός αγωνιστικού χώρου. Το από ποιο πόστο θα το δούμε όταν έρθει η ώρα.

Υπήρχε κάτι που θα ήθελες να έχεις κάνει περισσότερο ή λιγότερο τα διαστήματα που οι αθλητικές σου υποχρεώσεις ήταν πιο απαιτητικές;

Να περνάω περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα και να κάνω περισσότερα ταξίδια αναψυχής.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomai Vardali (@thomyvarda)

Τι θα έλεγες σε ένα κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;

Να ακολουθήσει τα όνειρα της, να κάνει αυτό που αγαπάει, να κλείσει τα αυτιά της σε κάθε υποτιμητικό σχόλιο και να δουλεύει τόσο ώστε να νιώθει καλά με τον εαυτό της.

Σίγουρα στερήθηκες πράγματα να πετύχεις όσα έχεις πετύχει. Αξίζει λες τελικά τον κόπο;

Σίγουρα στερήθηκα πολλά πράγματα από την παιδική και εφηβική ηλικία μου αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα, είμαι πολύ περήφανη που επέλεξα αυτόν τον δρόμο και πέτυχα αρκετά μέσα από αυτόν.