Πολλοί σκέφτονται πως αν κάνουν προπόνηση έξω στο κρύο, θα κάψουν περισσότερες θερμίδες. Αφού εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας, το σώμα θα προσπαθήσει περισσότερο, για να τους κρατήσει ζεστούς. Υπάρχει, όμως, επιστημονική βάση πίσω από αυτό;

Γενικά, η άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σου είτε ο καιρός είναι κρύος, είτε ζεστός. Αλλά το σώμα σου χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, όταν ασκείσαι σε ζεστό καιρό. Κι αυτό, επειδή «δουλεύει» ακόμα πιο σκληρά, ώστε να ρίξει τη θερμοκρασία σου και να σε δροσίσει.

Βέβαια το κρύο έχει και τα οφέλη του. Τα οποία, όμως, δε τα λες και πολύ ανώδυνα. Σύμφωνα με το American Council on Exercise, θα πρέπει να κρυώνεις τόσο πολύ, ώστε να τρέμεις, για να αυξήσεις τις θερμιδικές δαπάνες σου. Στην περίπτωση αυτή, το σώμα, για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία, καίει το λεγόμενο «καφέ» λίπος.

Ποιο είναι το καφέ λίπος;

Το σώμα έχει δύο κύριους τύπους λίπους: το λευκό και το καφέ. Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει θερμίδες (ως μεγάλα σταγονίδια λίπους), τα καφέ λιπώδη κύτταρα (που περιέχουν μιτοχόνδρια) καίνε ενέργεια και παράγουν ζέστη. Το κρύο, δηλαδή, κάνει τα καφέ κύτταρα πιο ενεργά.

Παλαιότερα οι ερευνητές πίστευαν ότι μόνο τα μωρά έχουν καφέ λίπος, βοηθώντας τα να μένουν ζεστά. Αφού δεν μπορούν να ζεσταίνουν το σώμα τους με ρίγη. Ωστόσο, σε πιο πρόσφατες μελέτες βρέθηκε καφέ λίπος κάτω από τις ωμοπλάτες και στον ανώτερο κορμό των ενηλίκων.

Αν και χρειάζεται επιπλέον έρευνα, αυτά τα ευρήματα ώθησαν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το καφέ λίπος. Κυρίως, για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε να καίει περισσότερη ενέργεια και να βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Κρύο vs Ζέστη: Τι να προτιμήσεις τελικά;

Τα ρίγη εξαιτίας του κρύου μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να χρησιμοποιείς περισσότερη ενέργεια απ ‘ότι εάν ήσουν σε ζεστό καιρό. Όμως, πόσο διατεθειμένη είσαι να τα υποστείς; Ειδικά, όταν οι πραγματικές θερμίδες που καίγονται, εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες πέρα από τη θερμοκρασία. Όπως είναι το χρονικό διάστημα που είσαι εκτεθειμένη στο κρύο και το είδος των ρούχων. Κατά συνέπεια, αν θέλεις πολύ να γυμναστείς με χαμηλές θερμοκρασίες, βεβαιώσου έστω ότι έχεις το σωστό activewear.

Να θυμάσαι, ωστόσο, αυτό: Η τακτική άθληση και η ισορροπημένη διατροφή δίνουν αποτέλεσμα ανεξαρτήτως καιρού.

featured image: thethirty.whowhatwear.com