Ο Δρ Steve Faulkner, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, μας φέρνει πολύ… ιδιαίτερα κι ενδιαφέροντα νέα με τη μελέτη του για το πώς ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη για την υγεία όπως αυτά της ήπιας άσκησης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Temperature  μια ώρα απολαυστικά ζεστού μπάνιου στους 40 βαθμούς Κελσίου δημιουργεί παρόμοια συνολική ανταπόκριση του σακχάρου στο αίμα όσο μισή ώρα στο στατικό ποδήλατο. Με λίγα λόγια, ξοδεύεις την ίδια ποσότητα ενέργειας στο καυτό σου μπάνιο (καις τις ίδιες θερμίδες) με την αερόβια άσκηση που θα έκανες στο γυμναστήριο. Μαγικό;

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, υπάρχει μια λογική εξήγηση γι αυτό, καθώς η εξήγηση έχει να κάνει με κάτι που η επιστήμη αποκαλεί «passive heating» (κάτι το οποίο είναι μια διαφορετική σωματική διαδικασία από την θερμότητα και την εφίδρωση που αποκτάς μέσω της άσκησης).

Το τεστ που έκανε η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Άσκησης και Αθλιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν το εξής: έβαλε 2 ομάδες 7 ατόμων (με τα ίδια σωματικά χαρακτηριστικά) είτε να κάνουν 1 ώρα ποδήλατο, είτε 1 ώρα σ ένα καυτό μπάνιο θερμοκρασίας 40 βαθμών κελσίου. Το τεστ ήταν σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανέβει και στις 2 ομάδες η θερμοκρασία του σώματος τους κατά 1 βαθμό Κελσίου. Το ποδήλατο έκαψε περισσότερες θερμίδες στο σύνολο. Το καυτό μπάνιο έκαψε ακριβώς τις μισές, κάνοντας το εξίσου χρήσιμο και ενδιαφέρον ως έναν εναλλακτικό και ξεκούραστο τρόπο καύσης θερμίδων, στο σπίτι κιόλας!

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το καυτό μπάνιο προκαλεί και άλλα θετικά πράγματα στον οργανισμό σου, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλήρως μια ζωή με καθημερινά ωριαία καυτά μπάνια και καθόλου άσκηση αλλά είναι ενδιαφέρον να ξέρεις ότι ένα ζεστό μπάνιο μια στο τόσο μπορεί πέρα από χαλαρωτικό για το μυοσκελετικό σύστημα σου να είναι και ωφέλιμο στις καύσεις σου. 

Η συμβουλή μας; Ασκήσου, άκουσε τις ανάγκες το σώματος σου και μην σκας! Αν στεναχωριέσαι που έχασες την προπόνηση σου μια μέρα, κάνε ένα καυτό μπάνιο και εκμεταλλεύσου όλα τα θετικά που έχει να σου δώσει.