Τι κι αν κάθε σύγχρονη μεγαλούπολη έχει κατακλυστεί από αποστειρωμένους multiplex κινηματογράφους, το καλοκαίρι στην Αθήνα θέλει θερινό σινεμά. Ξάστερος ουρανός, δροσερό καλοκαιρινό αεράκι, γρανίτες, ποπ κορν και μυρωδιά από γιασεμί. Υπάρχει καλύτερος χώρος για να απολαύσεις την ταινία σου;

θερινα

Η αλήθεια είναι, πως οι πρώτες προβολές ταινιών στην Ελλάδα έγιναν σε ανοιχτούς χώρους. Ήδη από το 1896 πλανόδιοι κινηματογραφιστές έκαναν περιοδεία σε όλη την χώρα, προβάλλοντας ταινίες μέσω του κινητοσκοπίου, του προδρόμου του σύγχρονου κινηματογράφου.

Αργότερα, με την είσοδο του 20ου αιώνα, είχαμε και τους πρώτους κλειστούς χώρους προβολής ταινιών. Γνωστός, ακόμα και σήμερα, είναι ο θρυλικός κινηματογράφος «Αττικόν», ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί το 1914 και υπέστη φοβερές ζημιές με την παρεκτροπή των διαδηλώσεων το 2012.

Δύο χρόνια αργότερα, δύο Γάλλοι  δημιούργησαν και το πρώτο θερινό σινεμά της πόλης, σε μια μάντρα στο Σύνταγμα. ‘Ομως, αυτός ο χώρος δεν είχε τη μαγεία του καλοκαιρινού κινηματογράφου, όπως τον φανταζόμαστε σήμερα.

Ίσως, το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα τέτοιου χώρου στην πρωτεύουσα, είναι το «Σινέ Θησείο», που λειτουργεί από το 1924! Το CNN μάλιστα, το είχε ανακηρύξει ως τον καλύτερο κινηματογράφο όλου του κόσμου και όχι άδικα, αφού οι προβολές ανταγωνίζονται τη θέα του Παρθενώνα. Με 8 ευρώ, μπορείτε να απολαύσετε την ταινία σας και μην ξεχάσετε να παραγγείλετε από το κυλικείο την ξακουστή σπιτική βυσσινάδα με μαύρη ζάχαρη.

Άλλα σπουδαία θρυλικά θερινά σινεμά είναι τα εξής:

«Σινέ Ψυρρή» στην οδό Σαρρή. Με 7,50 ή 6 ευρώ για τους φοιτητές, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μπορείτε να παρακολουθήσετε αγαπημένες παλιές ή νέες ταινίες παρέα με το ποτό σας.

«Σινέ Ζέφυρος» στα Άνω Πετράλωνα. Η τιμή του κοινού εισιτηρίου είναι στα 8 ευρώ ενώ για τους φοιτητές μόλις 6. Προβάλλει ελληνικά ντοκιμαντέρ, ευρωπαϊκές ταινίες αλλά και παλιές και αγαπημένες χολιγουντιανές!

«Σινέ Paris» στην Πλάκα. Όπως και ο θερινός στο θησείο, έτσι και αυτός ο κινηματογράφος στην οδό Κυδαθηναίων προσφέρει απίστευτη θέα καθώς βρίσκεται κάτω από την επιβλητική σκιά της Ακρόπολης. Τα εισιτήρια κυμαίνονται στα 8 ευρώ, αν και κάθε Τετάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινία με μόλις 5 ευρώ!

«Δεξαμενή» στο Κολωνάκι. Τα εισιτήρια είναι στα 7,50 ευρώ και μπορείτε να απολαύσετε την ταινία παρέα με λίγο ουζάκι ή ένα κομμάτι ζεστής πίτσας.

Εκτός από την αίγλη του παλαιού που προσφέρουν, αξίζει να τα επισκεφτείτε και για την επιλογή των ταινιών που ξεφεύγει από τη λογική των εφήμερων blockbusters. Εξάλλου ποιος δεν θέλει να δει μια καλή ταινία κάτω από τα αστέρια;

Φωτογραφία: Σινέ Θησείο, Βασίλειος Κουτρουμάνος*