Μιας και κοντεύουμε ένα χρόνο σχεδόν που πηγαίνουμε από lockdown σε lockdown είναι πιθανό να έχεις δοκιμάσει ήδη τα πάντα για να φτιάξει η διάθεση σου. Δημιουργικές κατασκευές, DIY, γυμναστική, ζωγραφική, παζλ, κέντημα και πάει λέγοντας. Καμιά φορά, ακόμη και αυτά, όμως, δεν καταφέρνουν να σου αποσπάσουν την προσοχή από όσα συμβαίνουν γύρω σου. Εκεί μάλλον θα πρέπει να σκεφτείς πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Αυτό το διαφορετικό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία θεραπεία γέλιου.

Στην αρχή μπορεί να σου φανεί κάπως awkward, αλλά μπορεί τελικά μία θεραπεία γέλιου να έχει όντως αποτέλεσμα

Το μόνο που έχεις να κάνεις, αν θες να τη δοκιμάσεις, είναι να ξεκινήσεις να γελάς δυνατά. Στην αρχή θα πιάσεις τον εαυτό σου απλά να μιμείται ήχους γέλιου. Σταδιακά, όμως, και μέχρι το τέλος της άσκησης, θα σε έχουν πιάσει τα γέλια για τα καλά. Κι αυτό γιατί από ένα σημείο και μετά θα έχεις ξεχάσει το λόγο της άσκησης και πιθανότατα θα έχεις θυμηθεί κάποιο αστείο περιστατικό που θα σε κάνει όντως να γελάσεις.

Γιατί να δοκιμάσεις μία θεραπεία γέλιου

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι το ότι μιας και αυτή την περίοδο μάλλον δεν γελάς και τόσο συχνά, θα πρέπει να βάλεις το γέλιο συχνότερα στην καθημερινότητά σου. Ίσως να μην έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με κάποιον φίλο από τηλέφωνο ή από κοντά και να γελάσετε με κάτι με την καρδιά σας. Το γέλιο, όμως, έχει αποδειχθεί ότι καταπραϋνει το στρες κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεσαι άμεσα. Επιπλέον, γελώντας εισπνέουμε μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, κι έτσι δουλεύουν καλύτερα οι πνεύμονες και η καρδιά στο σώμα μας.

Το καλύτερο είναι ότι δε χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία

Σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες, για τη θεραπεία γέλιου δεν χρειάζεσαι απολύτως τίποτα. Δοκίμασε την σε άσχετους χρόνους. Είτε όταν έχεις διαβάσει ένα email 3 φορές χωρίς να ξέρεις τι να απαντήσεις, είτε όταν νιώθεις το βράδυ ότι δεν μπορείς να κοιμηθείς. Είναι δωρεάν, είναι ξεκούραστη και δε χρειάζεται πολύ χρόνο. Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που την έχουν εντάξει στην καθημερινή self-care ρουτίνα τους. Μπορείς κι εσύ να κάνεις κάτι αντίστοιχο, όταν πιο όλα τα υπόλοιπα που έχεις δοκιμάσει, έχουν αποτύχει.

featured image: @les_am via Twenty20