Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των λουκουμάδων που γνωρίζουμε εδώ στα Χανιά. Το διπλό τηγάνισμα τους κάνει έξτρα τραγανούς απ’έξω ενώ η προσθήκη ρυζιού κάνει την ζύμη αφράτη και κυψελωτή στο εσωτερικό τους.

Υλικά για 50-60 λουκουμάδες:

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρής μαγιάς (2 1/2 κ.γ.)

μία πρέζα αλάτι

1 κ.γ. μέλι

1/4 κ. ρύζι

750 ml νερό

375ml νερό

470 γρ ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

μια φέτα λεμόνι

κανέλλα και καβουρδισμένο σουσάμι

Πώς θα το φτιάξεις:

Βράζουμε το ρύζι με το μισό νερό μέχρι να λιώνει ανάμεσα στα δάχτυλά μας, 20′ περίπου. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ, πολύ καλά, να γίνει χυλός.

Αναμειγνύουμε τα υλικά και ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό. Θέλουμε μία σχετικά ρευστή ζύμη. Την αφήνουμε περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 2-3′. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να κάψει το λάδι. Κόβουμε λουκουμαδάκια με ένα βρεγμένο κουταλάκι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουμε σχήμα αλλά όχι χρώμα.

Μεταφέρουμε σε σίτα ή σε απορροφητικό χαρτί. Τελειώνουμε την ζύμη και συνεχίζουμε με το δεύτερο τηγάνισμα. Όταν είναι έτοιμοι και πάρουν όμορφο χρυσάφι χρώμα, τους βουτάμε στο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να ρουφήξουν καλά το σιρόπι. Σερβίρουμε με μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα!