Τα ιστορικά δράματα της τηλεόρασης τις περισσότερες φορές αποτελούν ιδανική αφορμή για να μάθουμε κάποια άγνωστη πτυχή της ιστορίας. Αυτή την ιδέα έρχεται να επιβεβαιώσει η σειρά The Terror, που αφορμάται από μία πραγματική ιστορία και βασίζεται κυρίως στο ομώνυμο βιβλίο του Dan Simmons, που κυκλοφόρησε το 2007.

Το The Terror αφηγείται την ιστορία του Sir John Franklin που θέλησε να ανακαλύψει το λεγόμενο Βορειοδυτικό Πέρασμα

Ξεκινώντας από τη Βρετανία το 1845, ο ίδιος ήταν επικεφαλής δύο πλοίων, του Terror και του Erebus. Στόχος του ήταν να ανακαλύψει το πέρασμα του Αρκτικού Ωκεανού που ένωνε τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε θερμοκρασίες αρκετά υπό το μηδέν, χωρίς πολλές προμήθειες και μη γνωρίζοντας τι έχουν να αντιμετωπίσουν, ένα πλήρωμα περίπου 180 ανθρώπων τελικά απέτυχε να φέρει εις πέρας την αποστολή.

Ακολούθησαν πολλές έρευνες και απόπειρες διάσωσης για τους ανθρώπους αυτούς. Η σημαντικότερη, όμως, έγινε μερικά χρόνια πριν, το 2014, όταν βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας από δύτες ένα από τα δύο πλοία. Τα προηγούμενα χρόνια, το μόνο που μπόρεσαν να ανακαλύψουν οι διασώστες ήταν μερικοί σωροί από άτομα του στόλου. Ωστόσο, δε μπορούσαν να προσδιορίσουν και να βρουν την τοποθεσία των πλοίων που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Η σειρά περιγράφει αυτή την αποστολή μέχρι την εξαφάνιση της

Το The Terror επιλέγει να δώσει μία δική του ερμηνεία για τον ξαφνικό χαμό των δύο πλοίων. Συγκεκριμένα, ήδη από το trailer βλέπουμε πως ο στόλος ήρθε αντιμέτωπος με ένα μυθικό τέρας της Αρκτικής, το Tuunbaq. Πρωταγωνιστής σε όλη αυτή την ιστορία δεν είναι άλλος από τον Jared Harris, τον οποίο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε σειρές όπως το Chernobyl, το The Crown αλλά και το Mad Men.

H σειρά φέρει την υπογραφή της εταιρείας παραγωγής του Ridley Scott, οπότε καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για κάτι πολύ καλοφτιαγμένο. Κυρίως, μιλάμε για μία ιδανική αφορμή για να εξοικειωθείς με μία λιγότερο γνωστή πτυχή της βρετανικής ιστορίας.

featured image: BBC