Μετά την εξαιρετική εμφάνισή της, τον Δεκέμβριο του 2017, ως Admiral Holdo στο Star Wars: The Last Jedi, η ηθοποιός Laura Dern επιστρέφει με μια εντελώς διαφορετική ταινία. Το πρώτο trailer πήρε καλές κριτικές, προβάλλοντας μια ιστορία που έχει ως βάση τις συνέπειες ενός σεξουαλικού τραύματος.

Σε σκηνοθεσία και σενάριο της Jennifer Fox, το The Tale ακολουθεί και αποκαλύπτει παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις της Jennifer, οι οποίες αφορούν την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. Η Laura Dern υποδύεται μια ώριμη γυναίκα, η οποία ασχολείται με την σκηνοθεσία και ζει μια ικανοποιητική ζωή, μέχρι που η ηλικιωμένη μητέρα της ανακαλύπτει μια ιστορία που είχε γράψει η Jennifer όταν ήταν μικρή.

Ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, η ίδια έχει απορρίψει έντονα την λέξη θύμα και έχει δημιουργήσει στο μυαλό της μια ιστορία που μόνο θετικές σκέψεις έχει για τους θύτες, τον προπονητή της Bill και την εκπαιδεύτρια ιππασίας Mrs G. H ιστορία αυτή είναι έντονα συναισθηματική και παράλληλα σκοτεινή καθώς πρόκειται για τις σκέψεις ενός παιδιού, τις οποίες έχει μετατρέψει σε ένα αλλόκοτο “παραμύθι”. Αυτοί οι δύο άνθρωποι φαινομενικά αγκάλιασαν ένα μικρό κορίτσι και θέλησαν να το προστατεύσουν αλλά η αλήθεια είναι περισσότερο τρομακτική. Η Jennifer καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αποκαταστήσει τα γεγονότα, τα οποία έχει θάψει βαθιά μέσα της.

Το ζήτημα της κακοποίησης των παιδιών είναι μείζον και σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία (APA) τα άτομα που κακοποιούνται σε παιδική ηλικία δεν αποβάλλουν ποτέ αυτά τα τραύματα από το υποσυνείδητό τους. Πολλά παιδιά μάλιστα, όπως και στην περίπτωση της ταινίας, δεν συνειδητοποιούν τι ακριβώς έχει συμβεί και ωραιοποιούν τις καταστάσεις αυτές στο μυαλό τους. Έτσι, φτάνουν στην ενηλικίωση τους και έρχονται αντιμέτωπα με το γεγονός και το μετατραυματικό σοκ. Κάποιοι θύτες καταφέρνουν να χειραγωγήσουν ψυχολογικά τα θύματα, τα οποία πλαισιώνουν την εμπειρία τους αυτή με εντελώς διαφορετικές “αποχρώσεις”.

Η ταινία προβλήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και βρήκε θετική ανταπόκριση από το κοινό, ενώ θα προβληθεί από το HBO στις 26 Μαΐου. Εμείς περιμένουμε να δούμε την Laura Dern όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, σε μια άκρως γενναιόδωρη ερμηνεία.

featured image: variety.com