MARIA VYTINIDOU_photo καταλόγου

”Είναι λίγο χιλιοειπωμένο να σας πω ότι «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», μπορώ όμως να σας επιβεβαιώσω ότι «οι δυσκολίες επιταχύνουν την εξέλιξη» και συνθέτουν νέες εικόνες γύρω μας.”

Τι σημαίνει μόδα για σένα;

Η μόδα για μένα ήταν πάντα η δική μου έκφραση ελευθερίας με τις όποιες επεκτάσεις έπαιρνε κάθε φορά που άλλαζα το χρώμα, το σχήμα, την σιλουέτα.

Δεν υπήρχε ποτέ κάποιος επιβεβλημένος κανόνας στον τρόπο που δημιουργούσα Μόδα ή ακολουθούσα την Μόδα. Όλα τα συναισθήματα περνούσαν στο ντύσιμο, χωρίς περιορισμούς ή λογοκρισία από μέρους μου και δεν έδινα ποτέ σημασία και στην λογοκρισία των άλλων. Το χρώμα των μαλλιών μου για παράδειγμα, τώρα είναι πολύχρωμα ενώ παλαιότερα ήταν φούξια, ήταν συχνά θέμα συζήτησης δεν ήταν όμως ποτέ θέμα διαπραγμάτευσης. Την Μόδα την αντιλαμβάνομαι ως μία «ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει» και κάπως έτσι προσπαθώ να αποδώσω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου στα ρούχα που δημιουργώ. Θέλω όποιος φορά ένα ρούχο της συλλογής μου να αισθάνεται μοναδικός και ελεύθερος στον δικό του κόσμο.

Πως είναι το ξεκίνημα σου στην μόδα στην Ελλάδα του 2016;

Είναι λίγο χιλιοειπωμένο να σας πω ότι «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», μπορώ όμως να σας επιβεβαιώσω ότι «οι δυσκολίες επιταχύνουν την εξέλιξη» και συνθέτουν νέες εικόνες γύρω μας. Έδωσα τον τίτλο στην συλλογή μου ‘SYNTESIS is our THESIS’, γιατί αισθάνομαι ότι πραγματικά μέσα από μία σύνθεση πραγμάτων όπως η παράδοση, τα βιώματα, το περιβάλλον και οι δυσκολίες μπορούμε να “συνθέσουμε” μία νέα εικόνα για το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και του τόπου μας. Τοποθετούμαι λοιπόν αισθητικά αλλά και ρεαλιστικά μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα του 2016 με τέτοιον τρόπο που δημιουργώ νέους δρόμους εξέλιξης για τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που με περιβάλλουν.

Τι θα δείξεις στην AXDW;

Στην 19η AXDW, η συλλογή που παρουσιάζω είναι “pret a porter deluxe” και απευθύνεται στην σύγχρονη γυναίκα που εκτιμά την πολυτέλεια, την ποιότητα των υφασμάτων και το ιδιαίτερο design. Αφορά την σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 16-17  με τίτλο ‘SYNTESIS is our THESIS’ και είναι εμπνευσμένη από τους θησαυρούς του παρελθόντος της εποχής των Αζτέκων και την περιοχή του Μεξικού. Παράλληλα για μία ακόμα φορά και σε συνέχεια της προηγούμενης συλλογής, το σύγχρονο design συνυπάρχει με το χειροποίητο υφαντό που μου θυμίζει την καταγωγή μου από την Κρήτη. Μεταξωτά υφάσματα από το Σουφλί “δένουν” με τα υφαντά της Κρήτης και συνδυάζονται με πολυτελείς δερμάτινες τσάντες σε έντονα χρώματα και μοτίβα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το Fashion Show, θα δείξουμε για πρώτη φορά την πολυτελή σειρά με Μαγιό αποκλειστικά για “Jetsetters” με το διακριτικό “Μykonos Exclusive”.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;

Ως σχεδιάστρια ετοιμάζω αυτήν την στιγμή την συλλογή της επόμενης Άνοιξης 2017, την οποία θα προωθήσω σε αγορές του εξωτερικού που αγαπούν το μετάξι και παραδοσιακό υφαντό. Παράλληλα είμαι καλεσμένη στο Ντουμπάι για την παρουσίαση των Καινοτόμων ενδυμάτων Wearable Technology, ένα αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι τα τελευταία 4 χρόνια και για το οποίο έχω διεθνείς διακρίσεις από το  Eindhoven της Ολλανδίας και την Premiere Vision-Paris. Τέλος, ως ιδιοκτήτρια της Σχολής Μόδας AthensFashionClub ετοιμάζω μία νέα δομή η οποία όχι μόνο θα δώσει ώθηση στην Ελληνική Μόδα και τους νέους Σχεδιαστές αλλά και θα αλλάξει τα δεδομένα και τα στερεότυπα που ισχύουν μέχρι τώρα.