The Missoni Family Cookbook: Ένα βιβλίο μαγειρικής από την πιο διάσημη οικογένεια της Ιταλίας

Ένα βιβλίο μαγειρικής από την πιο διάσημη οικογένεια της Ιταλίας

The Missoni Family Cookbook

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ιταλίας, με λαμπρή πορεία στο χώρο της μόδας. Το brand Missoni, έγινε γνωστό από τα -χαρακτηριστικά του οίκου- πολύχρωμα ζιγκ-ζαγκ μοτίβα τα οποία κοσμούσαν από πλεκτά και φορέματα μέχρι καφτάνια και πετσέτες θαλάσσης. Η οικογένεια Missoni έδινε έμφαση στη διαχρονική κομψότητα αλλά πάντα υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ιταλικό τρόπο ζωής. Το θέμα είναι ότι όταν αναφέρεται ο Ιταλικός τρόπος ζωής δεν μπορεί να μην υπάρχει το φαγητό κάπου μέσα στην πρόταση, μιας και οι Ιταλοί φημίζονται για την ποικιλία συνταγών με ζυμαρικά και πίτσες όπως επίσης και για τα πλούσια σε Ιταλικές λιχουδιές, οικογενειακά τους τραπέζια.

Για τους Ιταλούς το φαγητό δεν αποτελεί μια ανάγκη επιβίωσης αλλά αντιθέτως είναι τρόπος ζωής. Αυτό από μόνο του αποτελεί το λόγο για τον οποίο ο Francesco Maccapani Missoni, γιος της σχεδιάστριας Angela Missoni και εγγονός της Rosita Missoni κυκλοφόρησε το βιβλίο The Missoni Family Cookbook (Assouline) στο οποίο έχει συμπεριλάβει αγαπημένες συνταγές της οικογένειας. Για πρώτη φορά, οι γαστρονομικές παραδόσεις και οι καλά κρυμμένες συνταγές των Missoni είναι διαθέσιμες σε όλους. Πρόκειται για ιδανικές συνταγές για ένα απλό, αλλά νόστιμο μεσημεριανό γεύμα: φρέσκες σαλάτες, ζυμαρικά και απλά επιδόρπια που μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Αν θέλεις να πάρεις ιδέες, σου εξασφαλίσαμε 3 από αυτές!

Asparagi alla Milanese

Μερίδες: 6

Υλικά 30 σπαράγγια 30 gr λεπτοτριμμένη παρμεζάνα 7 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο 6-12 μεγάλα αυγά (6 αν πρόκειται για ορεκτικό ή 12 αν προορίζεται για κυρίως γεύμα) Θαλασσινό αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση Αν τα σπαράγγια είναι χοντρά, ξεφλούδισέ τα ελαφρά. Τοποθέτησε τα σπαράγγια σε ατμομάγειρα (ιδανικά) ή βάλε τα σε βραστό νερό για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά να είναι al dente. Στράγγιξε τα. Στη συνέχεια κάλυψε το κάτω μισό του σπαραγγιού με την παρμεζάνα. Σε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώσε 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ρίξε το λιωμένο βούτυρο πάνω από τα σπαράγγια. Σε κατσαρόλα σε μεγάλη θερμοκρασία, λιώσε το υπόλοιπο βούτυρο. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να λιώνει, βάλε τα αυγά (2-3 τη φορά ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας) και τηγάνισέ τα. Τοποθέτησε τα μαγειρεμένα αυγά πάνω από τα σπαράγγια. Ρίξε θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι και σέρβιρε τα ζεστά.

Insalata Siciliana

Μερίδες: 4

Υλικά 2 βολβοί μάραθου 2 πορτοκάλια, αποφλοιωμένα και κομμένα σε κομμάτια 2-3 κουταλιές θαλασσινό αλάτι 1 γενναιόδωρη χούφτα ελιές Taggiasca 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες peperoncino Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση Πλύνε τον μάραθο και κόψε τα φύλλα και κλαδιά κρατώντας μόνο τους βολβούς. Κόψε τους βολβούς στη μέση (κατά πλάτος) και μετά κάθετα (κατά μήκος). Βάλε τα πορτοκάλια σε ένα μπολ και πίεσέ τα για να βγει ο χυμός. (χρειάζεσαι τη σάρκα του πορτοκαλιού). Σε ένα μπολ σαλάτας, βάλε τον μάραθο με τα πορτοκάλια, και ρίξε αλάτι. Πασπάλισε με το peperoncino και τοποθέτησε τις ελιές γύρω στο πιάτο. Ανακάτεψε καλά. Ψέκασε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σέρβιρε αμέσως.

Gnocchi Verdi

Μερίδες: 6

Υλικά για τα νιόκι 500-550 gr φρέσκο σπανάκι 1.300 gr τυρί ρικότα 3 μεγάλοι κρόκοι αυγού 115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Υλικά για το βούτυρο αρωματισμένο με φασκόμηλο 1 μπάρα ανάλατο βούτυρο 6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο φρέσκο τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Εκτέλεση για τα νιόκι Πλύνε καλά το σπανάκι. Βράσε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βάλε το σπανάκι και μαγείρεψέ το για 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Στράγγιξε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, διαμόρφωσε το σπανάκι σε μια μπάλα, πιέζοντας σταθερά για να φύγουν όλα τα υγρά. "Χτύπησε" το σπανάκι σε μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε τη ρικότα, τους κρόκους αυγών, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, το θαλασσινό αλάτι και το λευκό πιπέρι. Χτύπησε ξανά μέχρι το μείγμα να δέσει. Ρίξε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια, σε ένα φύλλο ψησίματος και στα χέρια σου. Σχημάτισε από το μίγμα μικρά μπαλάκια, πασπάλισε με αλεύρι και τοποθέτησέ τα στο φύλλο ψησίματος.

Βάλε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράσει και πρόσθεσε τα νιόκι στην κατσαρόλα λίγα-λίγα. Μαγείρεψέ τα για 2-3 λεπτά ή μέχρι να επιπλέουν στην επιφάνεια. Όταν τα βγάλεις, άφησε τα να στραγγίξουν.

Εκτέλεση για το βούτυρο Σε μια κατσαρόλα λιώσε το βούτυρο. Πρόσθεσε τα φύλλα φασκόμηλου και τηγάνισέ τα για 2-3 λεπτά. Για να το σερβίρεις, τοποθετήστε 5-6 gnocchi σε έξι ρηχά πιάτα πασπάλισέ τα με την παρμεζάνα και ρίξε από πάνω το ζεστό βούτυρο φασκόμηλου ώστε να λιώσει το τυρί. Σέρβιρε το πιάτο ζεστό.

PHOTO: © THE MISSONI FAMILY COOKBOOK BY FRANCESCO MACCAPANI MISSONI, ASSOULINE NEW YORK, 2018
featured image: mydomaine.co.uk
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.