Η Maggie Gyllenhaal έκανε πριν λίγες ημέρες το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που πέρασε. Το The Lost Daughter, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Elena Ferrante, καταπιάνεται με τη μητρότητα, αλλά και το τι σημαίνει για μία γυναίκα όταν οι φιλοδοξίες και τα όνειρα συγκρούονται με την πραγματική ζωή.

Στο The Lost Daughter, η Olivia Colman και η Dakota Johnson δίνουν από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας τους

H Colman υποδύεται την Leda, μία γυναίκα που έχει έρθει στις Σπέτσες για τις καλοκαιρινές της διακοπές και το μόνο που θέλει είναι η ησυχία της παραλίας και τα βιβλία της. Όλα αυτά διαταράσσονται με την άφιξη μίας οικογένειας από το Queens της Αμερικής. Φωνές, καυγάδες και αγένεια είναι όσα φέρνουν πολλές φορές την Leda στα όριά της. H Dakota Johnson, υποδυόμενη την Nina, είναι η νεαρή μητέρα της Elena. Όταν η Elena το σκάει από την παραλία, η αναζήτησή της δίνει την αφορμή στις δύο γυναίκες να συγκρουστούν, αλλά και να θυμηθούν το παρελθόν.

Πολλοί μίλησαν για το πόσο περίπλοκες μοιάζουν οι γυναίκες στην ταινία

Πλέον αποτελεί συχνότερο φαινόμενο να βλέπουμε τις γυναίκες να έχουν δεύτερες σκέψεις για τη μητρότητα και την οικογένεια. Δεν είναι πια οι τέλειες, που έχουν βάλει σε μία τάξη τη ζωή τους. Δεν είναι εκείνες που κουβαλούν ανενόχλητες όλα τα βάρη πάνω τους. Αντιθέτως, είναι ανθρώπινα πλάσματα που αγωνιούν, σκέφτονται δύο φορές πριν πάρουν μια απόφαση και καμιά φορά μετανιώνουν για τις επιλογές τους. Η μορφή της “περίπλοκης” γυναίκας αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την απενοχοποίηση της γυναικείας παρουσίας γενικότερα. Οι γυναίκες έτσι φαίνονται λιγότερο “σούπερ-ηρωίδες” στα μάτια μας, και περισσότερο άνθρωποι.

Το The Lost Daughter είναι μία ταινία που θα τεστάρει την υπομονή σου. Η πλοκή εκτυλίσσεται αργά, περιλαμβάνει αρκετά flashbacks και πολλές κωμικοτραγικές στιγμές. Ωστόσο, για να αποφύγουμε οποιοδήποτε spoiler, θα πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις προτού πατήσεις play, είναι ότι πρόκειται για μία ταινία που θα σου προσφέρει πολλές σκληρές αλήθειες στη διάρκειά της.