Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν καταλαβαίνεις το βίντεο κλιπ της Sia από την πρώτη κιόλας φορά που θα το δεις. Ίσως ούτε καν την τρίτη. Γιατί είναι μια καλλιτέχνις που αγαπά το αίνιγμα και το συναίσθημα, ενώ αντλεί έμπνευση από κάθε έντονη επίκαιρη κατάσταση. Την πρώτη φορά που είδα το βίντεο του καινούργιου της soon to be hit “The Greatest,” δεν είχα καταλάβει απολύτως τίποτα. Απλώς ήξερα πως ήταν στενάχωρο και μεγαλειώδες.

Μετά από ένα κείμενο που διάβασα στην Atlantic γι’ αυτό, κατάλαβα κάτι που ήταν προφανές από την αρχή μα δεν ήθελα να δω: την άμεση σχέση του με το μακελειό των 49 ανθρώπων στο μπαρ του Orlando. Στο βίντεο μπορείς να διακρίνεις 49 νέους χορευτές με επικεφαλής την Maddie Ziegler, η οποία έχει ζωγραφίσει στο πρόσωπό της δύο ουράνια τόξα. Τελειώνοντας το τραγούδι, όλοι οι παρευρισκόμενοι σε αυτόν τον χώρο -που μοιάζει με club- πέφτουν στο πάτωμα και ένας τοίχος γεμάτος σφαίρες εμφανίζεται στην οθόνη. Παρ’ όλα αυτά, κανείς ποτέ δεν είπε πως η Sia επιβεβαίωσε αυτή τη “φήμη” που κάνει τον γύρο του κόσμου αυτή την στιγμή που μιλάμε.

Τι κοινο εχει το "The Greatest" της Sia με το Ορλαντο; Savoir Ville

Κατά καιρούς, πολλοί καλλιτέχνες της ποπ έχουν ασχοληθεί με διάφορα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Όμως κανένας από αυτούς δεν δημιούργησε κάτι σαν το “The Greatest”. Γιατί το “The Greatest” είναι ένα έργο τέχνης, δεν είναι φιλανθρωπία για τους συγγενείς των θυμάτων. Συν το ότι η Sia και ο Greg Kurstin είχαν γράψει αυτό το τραγούδι πολύ πριν το μακελειό στο Orlando. Παρ’ όλα αυτά, κάποιο σημείο των στίχων “κούμπωσε” με τον δικό του δυνατό τρόπο, όταν λέει “I’m free to be the greatest / I’m alive”. Δίνει ζωή στον ακροατή, ενώ την ίδια στιγμή σου τονίζει την αξία που έχει μια ζωή -η δική σου-.

Τι κοινο εχει το "The Greatest" της Sia με το Ορλαντο; Savoir Ville
Υπάρχει ένα ξεκάθαρο, αφηρημένο, αφηγηματικό σενάριο στο οποίο η Ziegler ελευθερώνει τους χορευτές από ένα δωμάτιο και κορυφώνει την ένταση όταν ξαφνικά βρίσκονται σε ένα δωμάτιο γεμάτο φώτα της disco που μοιάζει με club. Μέχρι που χορεύουν όλοι γεμάτοι ενέργεια και σωριάζονται κάτω. Η χορογραφία είναι του Ryan Heffington, να έχει χωρίσει και τους 49 χορευτές να κάνουν τα δικά τους, αλλά ταυτόχρονα να δρουν ομαδικά στις μικρές κλιμακώσεις  του τραγουδιού.

Αυτοί οι άνθρωποι είχαν τόση αντοχή, και πάραυτα έπεσαν στο πάτωμα.

Η Sia επιμένει να τραγουδάει για αντοχή, οι χορευτές περνούν τόσο όμορφα και εσύ έχεις μια θλίψη στο βλέμμα. Όμως στην πραγματικότητα, ενώ έχω τονίσει χίλιες φορές παραπάνω το πόσο άδικο είναι να πέφτουν κάτω άνθρωποι που απολαμβάνουν την στιγμή που χορεύουν και μπορούν να την απολαμβάνουν για πολύ ακόμη, το γεγονός ότι έχουν παλέψει για τόσα πολλά στην ζωή τους, ειδικά την ελευθερία τους, το κάνει ακόμη πιο άδικο.