Η Kristin Hannan αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρισμένες συγγραφείς διεθνώς και όχι αδίκως! Με περισσότερα από 20 βιβλία στο ιστορικό της και πολλαπλές βραβεύσεις όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι η επιτυχία της δεν τίθεται προς διερώτηση.

Αυτή τη φορά η Kristin Hannan μας προσφέρει ένα επικό μυθιστόρημα, που τοποθετείται στη σκοτεινότερη περίοδο της αμερικανικής ιστορίας, τη δεκαετία του 1930. Το «Τέσσερις Άνεμοι» είναι ένα πλούσιο ανάγνωσμα με υφή που θυμίζει τα «Σταφύλια της Οργής». Μέσω της ρέουσας χαρακτηριστικής γραφής της, η συγγραφέας αποτυπώνει ένα άψογο πορτραίτο της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης – τις σκληρές αλήθειες που δίχασαν τους Αµερικανούς και τις µακροχρόνιες συγκρούσεις ανάµεσα στους έχοντες και τους µη έχοντες.

Η ιστορία μας ξεκινάει στο Τέξας, το 1921.

Ο Α΄ Παγκόσµιος Πόλεµος έχει τελειώσει και η Αµερική ετοιµάζεται να µπει σε µια νέα, αισιόδοξη περίοδο. Αλλά για την Έλσα Γουόλκοτ, που θεωρείται πολύ µεγάλη για να παντρευτεί, το µέλλον διαγράφεται ζοφερό µέχρι τη νύχτα που γνωρίζει τον Ρέιφ Μαρτινέλι και αποφασίζει να αλλάξει τη ρότα της ζωής της. Το 1934 ο κόσµος έχει αλλάξει· εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και η ξηρασία έχει καταστρέψει τις Μεγάλες Πεδιάδες. Οι αγρότες δουλεύουν σκληρά για να µη χάσουν τη γη και τη ζωή τους. Στο αγρόκτηµα των Μαρτινέλι όλα πεθαίνουν, µαζί και ο σαθρός γάµος της Έλσας· κάθε µέρα είναι µια καταδικασµένη µάχη µε τη φύση, µια πάλη για να κρατήσει τα παιδιά της στη ζωή.

Σε αυτή την αβέβαιη και επικίνδυνη εποχή, η Έλσα είναι αναγκασµένη να πάρει µια σκληρή απόφαση: να πολεµήσει για τη γη που αγαπά ή να την εγκαταλείψει και να πάει στη ∆ύση, στην Καλιφόρνια, σε αναζήτηση µιας καλύτερης ζωής.

Ακολουθούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια της Έλσας και της έφηβης κόρης της Λορέντα.

Το πρόσωπό της Έλσας γνωρίζουμε μία νεαρή γυναίκα που νιώθει έντονη καταπίεση στα χέρια της οικογένειάς της. Αναζητά απεγνωσμένα αγάπη με ανταπόκριση, αντ’ αυτού όμως η ζωή φέρνει μονάχα δυσκολίες στο μονοπάτι της. Στην πορεία του μυθιστορήματος η επιθετική δύναμη της Έλσας αποδεικνύεται εντυπωσιακή. Ο χαρακτήρας της είναι σωστά δομημένος και ρεαλιστικός με αποτέλεσμα, να μπορέσω να νιώσω τον πόνο της κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου. Παράλληλα, στο πρόσωπό της και την υπομονή της βρήκα δύναμη και έμπνευση.

Και σε αυτό το μυθιστόρημα της – ως συνήθως – η Kristin Hannan μελετά, εξερευνεί και σκιαγραφεί τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη του χαρακτήρα και της ζωής της Έλσας παρουσιάζεται η στείρα σχέση της με τον σύζυγό της αλλά και αυτή με τους βάναυσους γονείς της. Στην καρδιά του μυθιστορήματος βρίσκεται η σχέση της με την έφηβη κόρη της Λορεντα. Η Λορέντα (σε αντίθεση με τη μητέρα της η οποία πατάει γερά στη γη) είναι ονειροπόλα. Πιστεύει ότι η ζωή είναι γεμάτη περιπέτειες και αναζητά πολλαπλούς τρόπους, για να υψώσει τη φωνή της και να αποδεσμευτεί από τη ζωή στο αγρόκτημα και τον αγώνα για επιβίωση. Μέσα από το μυθιστόρημα αναδεικνύεται η περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση της με την Έλσα ως μία σχέση μητέρας και κόρης μοναδική, δύσκολη, όμως πάντα γεμάτη αγάπη και υποστήριξη.

Με συγκίνησε βαθιά διότι μου θύμισε τη σχέση μου με τη δική μου μητέρα κατά τα εφηβικά μου χρόνια, την ροπή προς την κακώς εννοούμενη ανεξαρτησία και την υποτίμηση της γονεϊκής φιγούρας που όλοι βιώσαμε. Κι όμως, παρά τις περιστασιακές τρικυμίες η μητρική φιγούρα παραμένει – για τους περισσότερους από εμάς – ένα ασφαλές καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές ζωής.

Τέλος πέρα από τους εξαιρετικούς χαρακτήρες το βιβλίο επιτελεί ιδανικά και το ρόλο του ως ιστορικό μυθιστόρημα, εφόσον καταφέρνει να μας προσφέρει πληθώρα πληροφοριών για την εκείνη την ιστορική περίοδο.

Από την άψογη και καυστική παρουσίαση του αμερικανικού ονείρου, μέχρι την ανάδειξη των ηθών της εποχής και των πολλαπλών εφευρετικών μέσων, που ακολούθησαν οι άνθρωποι, για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, κάθε σελίδα του βιβλίου είναι σπαρμένη με ιστορικές γνώσεις.

Ήταν ένα ποιητικό και σοκαριστικό μυθιστόρημα που αγάπησα, γεμάτο συναισθήματα και νέες πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης πολλές φορές ένιωσα οργή, αγανάκτηση και δάκρυα πλημμύρισαν τα μάτια μου. Πάνω από όλα όμως, είναι ένα μυθιστόρημα ζωντανό. Ένας ύµνος στην ελπίδα, την ανθεκτικότητα και τη δύναµη του ανθρώπινου πνεύµατος απέναντι στις αντιξοότητες, ένα ανεξίτηλο πορτρέτο της Αµερικής, ιδωµένο µέσα από τα µάτια µιας αδάµαστης γυναίκας, της οποίας η γενναιότητα και η θυσία θα καθορίσουν µια ολόκληρη γενιά και θα συναρπάσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.