Το Τερας μονο, χωρις την Πενταμορφη

‘‘Ξέχασες την υπόσχεσή σου και πληγώθηκα τόσο πολύ που σε έχασα, ώστε αποφάσισα να πεθάνω μόνος. Όμως αφού έχω την ευτυχία να σε δω ακόμα μία φορά, πεθαίνω ικανοποιημένος.’’

Μετάφραση από την ιστορία της Jeanne-Marie Leprince de Beaumon, 1756.

Θυμάμαι ακόμα πώς μύριζε το βιβλίο και ότι αρκετές νύχτες το έκρυβα ανάμεσα στα ράφια γιατί το φοβόμουν. Με τον καιρό συνειδητοποίησα πως το Τέρας ήταν πιο έξοχο και από τον ομορφότερο πρίγκιπα, γιατί είχε μια θερμή, γλυκιά και τρυφερή ψυχή, σαν χίλια ζεστά σοκολατένια παντεσπάνια. Το γλυκό αυτό, μοιάζει στο Τέρας. Εξωτερικά μεγαλόπρεπο, προκαλεί δέος, με άγρια όψη και σκοτεινή. Στο εσωτερικό είναι τρυφερό και μαλακό, αναπάντεχα ρευστό καθώς σε καλεί με μαγικές συχνότητες, να γίνεις ένα με την ουσία του. Τη σοκολάτα.

Εσύ ακούς τις μαγικές συχνότητες ή μόνον εγώ; Έλα...

terassavoirville1

Οδηγίες διαδρομής

Αν αγαπάτε τη μουσική, διαλέξτε την αγαπημένη σας.

Αν αγαπάτε τις ποδιές, φορέστε την αγαπημένη σας.

Αν σκοπεύετε να το κάνετε με το ζόρι, καλύτερα δείτε τηλεόραση ή κοιμηθείτε.

Αν ενοχλείστε στην ιδέα και στη θέα μιας σχεδόν βομβαρδισμένης κουζίνας, καλύτερα δείτε τηλεόραση ή κοιμηθείτε.

Αν βαριέστε να αγοράσετε τα υλικά, στείλτε τον αγαπημένο σας και σε περίπτωση που γκρινιάζει, βεβαιώστε τον ότι θα ανταμειφθεί από το αποτέλεσμα.

Όπως και να ‘χει, υπολογίστε πως με αυτή τη συνταγή θα κάνετε τον εαυτό σας και πολύ κόσμο δίπλα σας, ευτυχισμένο.

Μερίδες: φωνάξτε παρέα! Πάνω από δώδεκα άτομα χορτάτα.

Χρόνος: μία μοσχοβολιστή ώρα για το ψήσιμο.

Σκεύος: δύο ταψάκια 20εκ. (τοποθετούμε στο τέλος, το ένα πάνω στο άλλο).

terassavoirville2

Υλικά:

Για το κέικ:

300 γρ.  βούτυρο 120 γρ.  κακάο 250 γρ.  βραστό νερό (πάντα εδώ προσθέτω κρυφά ένα κουταλάκι καφέ στιγμής…) 500 γρ.  ζάχαρη 300 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5 μικρά ή 4 μεγάλα αβγά 250 γρ.  ξινόγαλα (παρακαλώ βάλτε το, κάνει τη διαφορά!) 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 3 βανίλιες 1\2 κ. γλ. αλάτι 1 κ. γλ. σόδα 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση και επικάλυψη:

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 250 γρ. κρέμα γάλακτος 1 κ. σούπας μέλι

 

Διαδικασία:

Για το κέικ:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 ΟC . Δεν θα χρειαστώ καθόλου το μίξερ. Ανακατεύω καλά σε ένα μπολ το βραστό νερό με το κακάο και αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία, προσθέτω το ξινόγαλα και αναδεύω απαλά. Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, λιώνω το βούτυρο με τη σοκολάτα και μόλις ενσωματωθούν, ρίχνω τη ζάχαρη και συνεχίζω το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά πάντα. Αυτή η διαδικασία θα πάρει ως και πέντε λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω τα αβγά ένα ένα, ναι, πάλι ανακατεύοντας. Θέλει συνεχή προσοχή και αγάπη. Ρίχνω το μείγμα με το κακάο στο μείγμα με τα αβγά, και ομογενοποιώ με μία σπάτουλα. Προσθέτω μέσα στο κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι, τις βανίλιες, τη σόδα, το μπέικιν και τέλος,  όλα αυτά στο σοκολατένιο μείγμα μου. Ανακατεύω λίγο, χωρίς να τα παιδεύσω, μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη κρέμα. Βουτυρώνω τα δύο ταψάκια και μοιράζω το μείγμα ισόποσα. Ψήνω στον αέρα για 50 λεπτά. Τώρα φτιάχνω τη γέμιση.

Για τη γέμιση-επικάλυψη:

Σπάω τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετώ σε ένα μπολ. Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και με την πρώτη βράση, κατεβάζω και ρίχνω πάνω στη σοκολάτα. Αφήνω λίγο να μαλακώσει και ανακατεύω με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν. Αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία, προσθέτω το μέλι. Το αφήνω να κρυώσει με μεμβράνη στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστώ.

terassavoirville3

Συναρμολόγηση:

Ιδανικό θα ήταν να αφήσετε τα κέικ να κρυώσουν αρκετά (ακόμα και μια νύχτα στο ψυγείο). Αλλά καθώς σε θέματα σοκολάτας η υπομονή είναι κάτι σχετικό, ας δράσω άμεσα! Ξεφορμάρω τα κέικ και από το κρύο πια σοκολατένιο άλειμμα, παίρνω το 1\3 της ποσότητας και τοποθετώ πάνω στο ένα κέικ. Βάζω σαν καπάκι το δεύτερο κομμάτι και με το υπόλοιπο άλειμμα καλύπτω το Τέρας γύρω και πάνω και δεξιά και αριστερά και…και..

Αν δεν έχετε φάει ήδη το μισό, μείνετε σίγουροι πως σαν αποτέλεσμα, θα μαλακώσει και τη δική σας καρδιά. Και έζησαν αυτοί καλά…

Φωτογραφίες : @anna_mento

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *