Στη Χώρα της Αστυπάλαιας, ανηφορίζοντας προς τον παραδοσιακό οικισμό απέναντι από το καφενείο «Οι Μύλοι», θα βρεις ένα φωτεινό μονοπατάκι. Εκείνο, θα σε οδηγήσει στο Temperamento Concept store. Ένα μαγαζί το οποίο προοριζόταν να ανοίξει από πέρυσι, όμως η πανδημία άλλαξε κάπως τον προγραμματισμό κι έτσι πριν λίγες μέρες τελικά υποδέχτηκε για πρώτη φορά τους επισκέπτες του νησιού.

Λίγα λόγια για το Temperamento Concept store

To Temperamento Concept Store είναι η Βικτωρία και ο Γαβριήλ. Η Βικτωρία με σπουδές και εργασιακή εμπειρία στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία και ο Γαβριήλ στα χρηματοοικονομικά και τη λογιστική. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν κάποια στιγμή πριν την αποφοίτησή τους. Τότε ήταν που ο Γαβριήλ γνώρισε στη Βικτωρία το νησί του, την Αστυπάλαια, εκφράζοντας από αρκετά νωρίς την επιθυμία του να επιστρέψει σε αυτό. Μετά από μερικά χρόνια η ευκαιρία δόθηκε, όταν άνοιξαν στο νησί κάποιες θέσεις εργασίας, σχετικές με το αντικείμενό του.

Αυτή η συγκυρία ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να κάνει το βήμα και να μετακομίσει, αλλά και να ασχοληθεί παράλληλα με τα γεωργικά και τη μελισσοκομία, που από μικρό τον γοήτευαν.

Τότε πρότεινε στη Βικτωρία την ιδέα να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στο νησί. Εκείνη, ανήσυχη και με καλλιτεχνικές επιρροές από μικρή, είχε να ζυγίσει ένα μεγάλο δίλλημα: να αφήσει το corporate εργασιακό περιβάλλον για να ακολουθήσει μια πορεία στο αντικείμενο του πολιτισμού ή να μετακομίσει στο νησί; Τελικά, αποφάσισε να παραιτηθεί από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν εκείνη την περίοδο, και να αφιερώσει χρόνο στο να ανακαλύψει τις προοπτικές που θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Αστυπάλαια. Έγινε yoga instructor και παρακολούθησε δημιουργικά εργαστήρια για να αντλήσει έμπνευση.

Σχεδόν παράλληλα, προέκυψε ο χώρος –το σπίτι της προγιαγιάς του Γαβριήλ– και κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα: Η δημιουργία ενός Concept Store, εμπνευσμένου από την παράδοση της Αστυπάλαιας, που θα φιλοξενεί brands χειροποίητων ή μικρής παραγωγής ειδών, φτιαγμένων κυρίως από φυσικά, ανακυκλωμένα ή φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Γιατί Temperamento;    

Γιατί το μαγαζί είναι μια παραπομπή στο μεσογειακό, ελληνικό ταμπεραμέντο. Η προέλευση και η σημασία της λέξης όμως, έδωσαν κάποιες ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες συνδέσεις. Η λέξη temperamento προέρχεται από το λατινικό temperamentum και αντικατοπτρίζει την ιδιοσυγκρασία, τη νοοτροπία και τη διάθεση. To Temperamento Concept Store είναι αποτέλεσμα της ιδιοσυγκρασίας της Βικτώριας και του Γαβριήλ, καθώς και της κοινής τους διαδρομής. Είναι μια μίξη της ήδη υπάρχουσας αισθητικής και γνώσης τους, με εκείνης που θέλουν να αναδείξουν και να καλλιεργήσουν τόσο ως άτομα όσο και ως νέοι επιχειρηματίες στο νησί της Αστυπάλαιας.

Τι θα βρείς στο Temperamento Concept store

Εκεί θα βρεις ανατομικά vegan σανδάλια από ελαττωματικά λάστιχα αυτοκινήτων και Pinatex, τσάντες από βαμβάκι, λινό και ανωκυκλωμένα ιστιόπανα, μεταποιημένα vintage jackets, t-shirts από οργανικό βαμβάκι, eco printed χειροποίητα φουλάρια από βαμβάκι ή φυτικό μετάξι, χειροποίητα African style καλάθια μικρής παραγωγής, υφαντές πετσέτες από ανακυκλωμένο βαμβάκι, χειροποίητα κοσμήματα από μέταλλο, μάρμαρο, μωσαϊκό, αλλά και από νήματα και ημιπολύτιμες πέτρες και πολλά ακόμη που δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε σε ένα και μόνο άρθρο.

Τι δεν θα βρεις

Eίδη φτιαγμένα από δέρμα ζώου και πλαστικό. Τα συγκεκριμένα υλικά απουσιάζουν, όσο αυτό είναι εφικτό, και από το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και των αναλώσιμων.

Μερικά από τα brands με τα οποία συνεργάζεται το Temperamento Concept store

Eating the Goober, Salty Bag, Art & Industry, 24Goat, CUT Design, MUSA Collection, Chaton Clothing, Your Someday, DoBoho, Maru Meleniou, A Future Perfect, Marmarometry, BOTH Jewellery Studio, Hara Karamichali Jewellery, Cat Black Jewellery, Lenti Jewellery και πολλά ακόμη.

Ανακάλυψε περισσότερα:

Facebook: @temperamentostore

Instagram: @temperamento_store