Όλοι έχουν διαφορετικά “ θέλω ”, διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές ανάγκες, όνειρα. Δεν ταιριάζουμε με όλους. Υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους είναι σημαντικό να έχουν το χώρο τους, να είναι μόνο για τον εαυτό τους, για τους οποίους η ελευθερία και η ανεξαρτησία είναι πάνω από όλα.

Θέλουν να είναι singles. Έτσι είναι πιο λειτουργικοί. Τους αρέσει η μοναξιά, η ελευθερία του να πηγαίνουν ότι ώρα θέλουν για ύπνο, να τρώνε ότι ώρα θέλουν, να έχουν να σκεφτούν μόνο τον εαυτό τους. Δεν θέλουν υποχρεώσεις, παιδιά, ευθύνες (παρά μόνο του εαυτού τους), ούτε μια σχέση που να πρέπει να αφιερώνουν χρόνο, να εξαρτώνται. Θέλουν να γυρίζουν σπίτι και να απολαμβάνουν την μοναξιά τους, να γεμίζουν το ψυγείο και να ξέρουν τι έχει και τι δεν έχει μέσα. Να μην έρχονται σε αντιπαραθέσεις για τα καθημερινά, να μην έχουν ανάγκη έναν γάμο για να νιώσουν πλήρης και ολοκληρωμένοι.

Γιατί όμως να γεμίζεις με ενοχές κάθε φορά που νιώθεις ότι η ανάγκη σου να είσαι ελεύθερη είναι πολύ έντονη ; Γιατί να μην μπορείς να απολαύσεις την ελευθερία σου απενοχοποιημένη από το ότι κάνεις κάτι κακό εκείνη τη στιγμή;

Η κοινωνία έχει δημιουργήσει στερεότυπα για μια ευτυχία την οποία δεν είναι ο καθένας ελεύθερος να δημιουργήσει όπως θέλει, αλλά είναι υποχρεωμένος να τα ακολουθήσει κατά γράμμα για να μην χαρακτηριστεί. Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το να θέλεις κάποιες στιγμές να είσαι μόνη και ελεύθερη χωρίς ευθύνες είναι κακό, επικριτικό και θα έπρεπε να νιώθεις άσχημα για αυτό.

Για παράδειγμα έχω ακούσει μητέρες που μέσα από στην απαιτητική τους καθημερινότητα και τους τόσους ρόλους που καλούνται να έχουν, να νιώθουν ενοχές που αισθάνονται όμορφα και ανακούφιση μόλις τα παιδιά λείπουν και είναι μόνες. Μόλις αδειάζει το σπίτι και είναι μόνο για τον εαυτό τους νιώθουν τύψεις και ενοχές με αυτό το αίσθημα ευφορίας. Γιατί να νιώσεις τύψεις επειδή αγαπάς και τον εαυτό σου και θες να μείνει και με αυτόν; Γιατί να σημαίνει ότι αγαπάς λιγότερο το παιδί σου ή το σύντροφό σου επειδή έχεις ανάγκη κάποιες στιγμές να μείνεις και μόνη σου;

Γιατί να φοβάσαι να το παραδεχτείς, να το νιώσεις και να το εκφράσεις; Επίσης πολλοί άνθρωποι παντρεύονται ξανά και ξανά γιατί δεν έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι η ελευθερία τους είναι πιο σημαντική και έχουν πειστεί πως ο μόνος σωστός τρόπος ύπαρξης είναι μέσα από έναν γάμο και μια συμβίωση.

Μπορείς να είσαι και να ζήσεις όπως εσύ θες γιατί δική σου είναι η ζωή. Μην μπαίνεις σε καλούπια που δεν σε εκφράζουν επειδή κάποιος είπε πως αυτό είναι το “σωστό”. Θα δυστυχήσεις και εσύ και οι γύρω σου.

Όμως εδώ θα πρέπει να προσέξεις μια σημαντική λεπτομέρεια. Δεν πρέπει να είσαι ξεκάθαρη μόνο με τον εαυτό σου και τι θέλεις από τη ζωή σου και να το ακολουθήσεις. Πρέπει να είσαι ξεκάθαρη απέναντι και στους άλλους.

Να έχεις επικοινωνήσει στον ενδεχόμενο σύντροφο πως θες να ζήσεις, ώστε να ξέρει που πάει και να ξέρει αν μπορεί να το στηρίξει ή όχι, να ξέρει αν είναι κάτι που θα ήθελε και εκείνος. Υπάρχουν ζευγάρια που είναι πολύ αγαπημένα και αφοσιωμένα αλλά ζουν ο καθένας στο δικό του μέρος. Γιατί αγαπούν την ελευθερία τους αλλά αγαπούν και τον σύντροφό τους (είναι όμως κοινή επιλογή και απόφαση). Σίγουρα θα βρεις το δρόμο σου και θα είσαι ευτυχισμένη και γεμάτη αν σεβαστείς και να είσαι ξεκάθαρη με τον εαυτό σου αλλά και με τον απέναντί σου.

Υπάρχουν και θα υπάρξουν στιγμές που θα σε επιπλήττουν επειδή αγαπάς και αγκαλιάζεις την ελευθερία σου. Μην τους ακούς. Μπορεί αυτός να είναι ο τρόπος σου να συνδέεσαι με τους άλλους. Μπορεί στο τέλος να είσαι και πιο δεμένη με τους άλλους από ότι κάποιος που είναι σε σχέση. Αρκεί να είσαι ξεκάθαρη και και ειλικρινής και με τους άλλους. Υπάρχουν πολλοί single άνθρωποι που είναι περισσότερο φροντισμένοι, πιστοί και δεμένοι με τον εαυτό τους γιατί έχουν αποδεχτεί ότι το να θέλουν να είναι μόνοι τους είναι ΟΚ.

Αντίθετα υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε σχέση που όχι μόνο δεν έχουν αποδεχτεί, αλλά αντίθετα έχουν τόσο πολύ ενοχοποιημένο, το αίσθημα και την ανάγκη να είναι ελεύθεροι και είναι δυστυχισμένοι.