Τόσο οι επιστήμονες, όσο και οι Κοινωνιολόγοι προσπαθούν πάση θυσία να απαντήσουν σε ένα πολυτάραχο ερώτημα που έχει ταλανίσει γενιές και γενιές: “Γιατί αγαπάμε κάποιον;”.

Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όμως ένα σαφές και βέβαιο συμπέρασμα δεν έχει εξαχθεί ακόμα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη αγάπης (πχ πλατωνική) και σίγουρα καθόλου κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν. Παρόλα αυτά, αξίζει να σου δώσουμε τα φώτα μας και να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα, σχετικά με την αληθινή αγάπη κι αν αυτή υφίσταται τη σήμερον ημέρα.

Τι είναι η αγάπη;

Η αγάπη είναι ένα έντονο συναίσθημα που μας κατακλύζει και προκύπτει από τους στενούς συγγενικούς ή προσωπικούς δεσμούς μας με κάποιον. Παρόλα αυτά, για ποιον λόγο αγαπάμε; Ορισμένοι θα υποστήριζαν πως η αγάπη είναι μια επιλογή, ενώ κάποιοι άλλοι πως επρόκειτο για κάτι που απλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ουσιαστικά, το συναίσθημα αυτό δεν μπορεί να οριστεί και να συνοψιστεί εντός λίγων γραμμών, αφού διαφοροποιείται ανάλογα με τους ανθρώπους και τις εκάστοτε καταστάσεις.

Για ποιους λόγους όμως αγαπάμε;

Έντονη σύνδεση

Ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν συχνές ή σπάνιες στιγμές έντασης με κάποιον η αγάπη πάντα μας ενώνει με αυτόν με έναν μαγικό και ιδιαίτερο τρόπο. Το συναίσθημα αυτό είναι απερίγραπτο και σίγουρα εμπεριέχει αρκετές δόσεις μαγείας μέσα του.

Ασφάλεια και εμπιστοσύνη

Η σταθερότητα, η άνεση και η ασφάλεια μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε ακόμα και τους πιο σκοτεινούς μας φόβους, ενώ η εμπιστοσύνη που μας εμπνέει το συγκεκριμένο άτομο μας κάνουν να τον αγαπάμε ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, θέλουμε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε αμοιβαία συναισθήματα.

Η αγάπη μας εμπνέει και διανθίζει την καθημερινότητα μας

Αγαπάμε κάποιον, επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και διανθίζει τη ζωή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, μας εμπνέει με τα κατορθώματα του, μας υποστηρίζει, μας ενθαρρύνει και μας δίνει την ελπίδα πως τα καλύτερα βρίσκονται στο δρόμο μας.

Συντροφικότητα

Η συντροφικότητα είναι σπουδαία και όλοι την αποζητούμε. Ας μην ξεχνάμε πως όταν την έχουμε στη ζωή μας αισθανόμαστε πιο σίγουροι με τον εαυτό μας, γνωρίζουμε πολύ καλά πως έχουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας και θα μας αγαπά ανιδιοτελώς ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. Με λίγα λόγια, είναι το λιμάνι μας, στο οποίο μπορούμε πάντοτε να ηρεμούμε και να ανοίγουμε την καρδιά μας.

Εν τέλει, όλοι μας επιθυμούμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε αυτή τη ζωή. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην ευδαιμονία μας συμβάλλει τόσο περιβάλλον, όσο και ο περίγυρος μας, ο οποίος είναι πολύ βασικός για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας και ηρεμίας. Άλλωστε, η αγάπη ξεπερνά το κάθε εμπόδιο, τα κάνει όλα δυνατά και πιθανά, μας πυροδοτεί με όμορφα συναισθήματα, με ανεξάντλητα ποσοστά ενέργειας και με γαλήνιες, τρυφερές στιγμές, τις οποίες όλοι μας έχουμε ανάγκη. Συνεπώς, ανεξάρτητα από το τι έχεις βιώσει στο παρελθόν μη φοβάσαι να αγαπήσεις, να ανοίξεις την καρδιά σου και να προσφέρεις την αγκαλιά σου σε εκείνους που πραγματικά την αξίζουν.