Αυτές τις μέρες σκέφτομαι την παλιά μου συνάδελφο, τη Μάγδα.

“Θα μπορούσε να είναι και μία μορφή ψυχαναγκαστικής διαταραχής” σκέφτηκα τις πρώτες φορές όταν πριν χρόνια η τότε καινούργια στο γραφείο απάντησε αστραπιαία σε ένα email. “Σχεδόν πριν καν φτάσει από τα κεντρικά της Google” και “Ξεγελάει και οπτικές ίνες” αστειευτήκαμε στο γραφείο. Χρειάστηκαν μόλις μερικές μέρες για να στοιχηματίζουμε μεταξύ μας οι συνάδελφοι πόσο άμεσα θα απαντήσει σε email, κι εκείνη, η Μάγδα, χαμογελούσε ευχαριστημένη που κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Μέχρι που μία μέρα έπαψε να είναι αστείο. Στα emails που άνοιξα στις 2 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς η Μάγδα βρήκα απάντησή της στις 23.45 της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Το πόσο ”καλή” είναι στα emails έπαψε να ακούγεται ένα χιουμοριστικό extra skill για το βιογραφικό της.

Αυτές τις μέρες έχω πάθει ‘Μάγδα’

Φροντίζω να μηδενίζω τα αδιάβαστα emails μου, να απαντάω σε όλα ή να σβήνω όσα δεν χρειάζομαι. Και για να το πετύχω όλο αυτό μάντεψε: Τσεκάρω ανά τακτά χρονικά διαστήματα το inbox μου. Όσο αυτό είναι ΟΚ στο 9-5 ωράριο, δεν είναι καθόλου ΟΚ στις 11 παρά, το βράδυ.

Προσπαθώντας να διαψεύσουμε τον μύθο ότι απομακρυσμένη εργασία συχνά σημαίνει ότι «δεν λειτουργεί η φάση», φαίνεται ότι η ιστορία με το inbox σε κάποιες περιπτώσεις ξεφεύγει από τον έλεγχο. Είμαι αυτή η περίπτωση.

Τα emails πλέον έρχονται όλες τις ώρες, 24/7, εξάλλου τώρα είναι όλοι στο σπίτι, προσβάσιμοι και διαθέσιμοι. Το γραφείο είναι στο σπίτι, το laptop στο γραφείο και εσύ κι εγώ δεν έχουμε ακριβές ωράριο. Μπορείς να στείλεις ή να λάβεις μήνυμα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας γιατί, όπως κι εσύ έτσι και κάποιος άλλος, δεν έχει να τελειώσει με τη δουλειά και να πάει για γιόγκα ας πούμε. Λες και όλοι προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι πραγματικά δουλεύουμε ανεξάρτητα την ώρα, αντί να βάζουμε πλυντήριο στις 7 το απόγευμα ή να κοιμόμαστε από τις 10 άμα τύχει. Ενώ πριν; Πριν, στις 7 ήσουν για early drinks και στις 10 κοιμόσουν, γιατί έτσι ήθελες. Τα emails πάντως σίγουρα θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα.

Αυτό το διάστημα, οι πιο διακριτικοί συνεργάτες βάζουν μία σήμανση στο subject “Mην το διαβάζεις απόψε” ή “Όχι επείγον”. Αυτή ακριβώς η σήμανση είναι που με κάνει να θέλω να ανοίξω το email ακόμα περισσότερο. Και μετά αρχίζει το ντόμινο. Αναρωτιέμαι πως φαίνεται να μην απαντήσω σε ένα μήνυμα που άνοιξα, μου βάζω και ένα φανταστικό χρονόμετρο να μετράει, ότι δηλαδή πρέπει να απαντήσω το αργότερο εντός της μίας ώρας. Σαν να φοβάμαι πως όλοι θα πιστέψουν πως κοιμάμαι ή βάζω πλυντήριο τα βράδια. Το προφανές δηλαδή.

Και μετά σκέφτομαι εμένα την εποχή που η Μάγδα μου φαινόταν μία εργασιομανής συνάδελφος

Ήμουν περήφανη όταν έβλεπα τα 25.000 αδιάβαστα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου. Για κάποιο λόγο, ακόμα κι αν τα μισά ήταν newsletters και διαφημιστικά, η ένδειξη ότι έχω κάμποσα αδιάβαστα μηνύματα με έκανε να νιώθω σημαντική και απασχολημένη. Ωστόσο, τώρα, εν μέσω πανδημίας κατέληξα ότι τελικά ήμουν απλά αποδιοργανωμένη. Έτσι, σταματάω το άδειασμα του κάδου του πλυντηρίου στις 9 επειδή άκουσα το χαρακτηριστικό γκλίνγκ, διαβάζω το email, το σβήνω ή αφήνω τα μισά ρούχα στην απλώστρα, απαντάω και μετά από μισή ώρα συνεχίζω τη γεμάτη δράση και περιπετειώδη -εν μέσω καραντίνας- ζωή μου με το να βάλω ένα κρασί και Netflix. Μέχρι να ακουστεί άλλο ένα γκλινγκ στις 12 παρά, αυτό το γκλινγκ που κάνει τα βράδια μου πιο ενθουσιώδη.

Παίρνουμε μέρος σε κάποια δοκιμή;

Σύμφωνα με έρευνα του Enterprise Technology Research (ETR), το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται μόνιμα από το σπίτι αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2021. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2025, περίπου το 70% του εργατικού δυναμικού θα εργάζεται εξ αποστάσεως για τουλάχιστον πέντε ημέρες το μήνα.

Κάποιος θα μπορούσε να ελπίζει στην υπόθεση ότι η απομακρυσμένη εργασία είναι πρόσκαιρο κομμάτι της ζωής μας και πως οι μύθοι γύρω από την παραγωγικότητα που τροφοδοτούν εργασιακές ανασφάλειες, ενοχές και πιέσεις για υπερβολική απόδοση θα εξασθενίσουν. Στο μεταξύ, θα πρέπει άραγε να στοχεύουμε σε μηδέν εισερχόμενα ή θα πρέπει να αγνοήσουμε αυτό που απλά μοιάζει με άθλο;

Για αρχή ας συμφωνήσουμε πως ένα ”καθαρό” inbox σε αφήνει να ξεκινήσεις τη μέρα σου με πιο καθαρή σκέψη και πιο εύκολη αναπνοή.

featured photo: @JulieK