Η ευεξία είναι από μόνη της ένα trend του σήμερα. Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με προϊόντα, εμπειρίες και τελετουργίες που καθορίζουν τις τάσεις.

Οφείλουμε, όμως, να θυμόμαστε πως δεν είναι όλα τα trends που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο υγιή. Επομένως, αν θέλουμε να υιοθετήσουμε μακροχρόνιες συνήθειες ευεξίας, θα πρέπει να προσέξουμε ποιες είναι πραγματικά ωφέλιμες και ποιες θα ήταν καλό να ξεχάσουμε.

Το Camille Styles αναλύει τα καλύτερα και τα χειρότερα trends:

Οι τάσεις ευεξίας που αξίζει να διατηρηθούν

1. Υποστήριξη της λεμφικής υγείας

Το τρίψιμο του σώματος και το gua sha έχουν ρίζες πολύ βαθύτερες από το 2022, αλλά έγιναν viral μόλις τον περασμένο χρόνο. Όλες αυτές οι πρακτικές ευεξίας επικεντρώνονται στην ίδια ιδέα: Να προωθείται η κυκλοφορία του λέμφου, που μεταφέρει λευκά αιμοσφαίρια από και προς τα όργανα του σώματος και απομακρύνει απόβλητα από κύτταρα και ιστούς.

Η θεραπεία απόξεσης σώματος, ειδικότερα, βοηθά στη διάσπαση του ουλώδους ιστού. Το λεμφικό μασάζ, επιπλέον, διεγείρει το λεμφικό σύστημα, ώστε να απομακρύνει τη συμφόρηση και τη στασιμότητα από το σώμα.

2. Θεραπεία ήχου

Ο ήχος γοητεύει τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες. Μόλις το 2022, όμως, έγιναν δημοφιλείς διάφορες θεραπείες ήχου, όπως τα ηχητικά λουτρά και η ψυχοακουστική. Από εξατομικευμένα ηχητικά μοτίβα, που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη έως το ανανεωμένο ενδιαφέρον για αρχαίες τεχνικές, το 2023 θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις χαλαρωτικούς, μεταμορφωτικούς ήχους.

3. Πνευματική αυτοφροντίδα

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, αναζητούν απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής, που η θρησκεία αδυνατεί να ικανοποιήσει. Αυτές οι προηγουμένως εσωτερικές προσεγγίσεις αποκτούν μαζική απήχηση, επομένως τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσεις την πνευματική σου αφύπνιση. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεπερνάς τα εμπόδια και να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου.

4. Προσοχή στο μικροβίωμα του δέρματος

Με την πάροδο του χρόνου, καταλάβαμε τη δύναμη και την επιρροή του ανθρώπινου μικροβιώματος. Ο κόσμος των οργανισμών που ζουν μέσα και πάνω μας είτε εμποδίζει είτε υποστηρίζει τη γενική υγεία. Το 2023, προσπάθησε να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο φροντίζεις το μικροβίωμά σου, δίνοντας προτεραιότητα στο μικροβίωμα του δέρματος.

Ως το μεγαλύτερο και πιο ορατό όργανο, όχι μόνο δίνει ενδείξεις για το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια, αλλά είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος.

5. Εξισορρόπηση ορμονών

Η υγεία των ορμονών είναι στο επίκεντρο και θα ακούσουμε περισσότερα για αυτήν το 2023. Η φυσική εξισορρόπηση των ορμονών, μέσω μεθόδων όπως η ρύθμιση του κύκλου, είναι εδώ για να μείνει.

6. Προσοχή στα προϊόντα που καταναλώνουμε

Είτε πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής, είτε για προϊόντα ομορφιάς, είτε για συσκευασμένα τρόφιμα, είναι πολύ πιθανό να κρύβουν τοξίνες και χημικές ουσίες. Το 2023 θα υπάρξουν περισσότερες συζητήσεις για τα μικροπλαστικά στα προϊόντα και το τι κάνουν οι εταιρείες για να τα ελαχιστοποιήσουν. Επιπλέον, προετοιμαζόμαστε για ένα πιο βιώσιμο μέλλον ομορφιάς.

Οι τεχνικές πιστοποίησης αλλάζουν. Γι’ αυτό η διαφάνεια είναι πρωταρχικής σημασίας.

Τάσεις ευεξίας που αφήνουμε πίσω

Ενέσεις για απώλεια βάρους

Το Ozempic και το Wegovy – δύο ενέσεις απώλειας βάρους που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας – είναι επικίνδυνα προϊόντα, ακόμη και για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις παθήσεις.

Αν και τα φάρμακα θεωρούνται ασφαλή για τους συγκεκριμένους πληθυσμούς για τους οποίους προορίζονται, πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν παγκρεατίτιδα, αλλαγές στην όραση, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και προβλήματα στα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη.

Εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σου για το 2023, σκέψου άλλες μεθόδους, όπως να δημιουργήσεις έναν καθημερινό στόχο κίνησης και να μειώσεις τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Ήσυχη παραίτηση από το κάπνισμα

Πρόκειται για ένα trend που σχετίζεται με το κάπνισμα, το οποίο δεν υποστήριζε να το κόψεις, αλλά αντίθετα να κάνεις το ελάχιστο δυνατό. Αυτός, όμως, δεν είναι ένας πραγματικός στόχος ευεξίας.

Είναι καλύτερο να επικεντρωθείς στην ολοκληρωτική διακοπή του. Αν σε βοηθά να απαλλαγείς από το άγχος που νιώθεις, εστίασε στο τι είναι αυτό που σου προκαλεί στρες και αντιμετώπισέ το.

Συμβουλές ακραίας διατροφής

Τέτοια βίντεο έχουν προβληθεί περισσότερες από 14 δισεκατομμύρια φορές στο TikTok. Δυστυχώς, συχνά προωθούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και μια ανθυγιεινή εικόνα σώματος.

Μελατονίνη

Είναι καιρός για μια αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη μελατονίνη. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αντικαθιστά την κακή υγιεινή του ύπνου και μπορεί γρήγορα να γίνει ένα εύχρηστο δεκανίκι για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, που σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται από ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις βραδινές ώρες.

Ένα χάπι, όμως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον τρόπο ζωής. Δημιούργησε μια υγιή ρουτίνα ύπνου και μην τρως λίγο πριν κοιμηθείς.

Οι προβλεπόμενες τάσεις ευεξίας για το 2023

Συνεχείς μετρήσεις γλυκόζης

Φέτος, θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια να γίνουν εξατομικευμένα βήματα προς τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Είναι πιθανό να δεις οθόνες μέτρησης γλυκόζης, από εταιρείες όπως η Levels και η Nutrisense.

Φορητές συσκευές όπως το Oura Ring θα συνεχίσουν επίσης να κερδίζουν οπαδούς. Ενημερωνόμαστε όλο και περισσότερο για το πώς η ανάπαυση, η ανάκαμψη και ο ύπνος επηρεάζουν την καθημερινότητά μας – και δεν υπάρχει επιστροφή.

Προπόνηση χαμηλής έντασης

Το #HotGirlWalks ήταν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τελικά, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να κινούμε το σώμα μας έχοντας αποτελέσματα χωρίς να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε συνεχή προπόνηση υψηλής έντασης.

Το 2023, θα δούμε πολλές μορφές κίνησης χαμηλότερης έντασης, όπως περπάτημα, pilates και ασκήσεις κινητικότητας.

Η προπόνηση δύναμης και η προπόνηση με αντιστάσεις για μακροζωία είναι επίσης εδώ για να μείνουν.

Θεραπεία με ζεστό και κρύο

Η σάουνα και οι κρύες βουτιές θα είναι τα εργαλεία ανάκαμψής μας τη νέα χρονιά. Ο κλάδος της θεραπείας με ζεστό και κρύο γίνεται viral και είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις, καθώς κρύβει πολλά οφέλη.

Μέχρι πρότινος, θεωρούνταν θεραπείες για επαγγελματίες αθλητές και ιατρεία, όμως πλέον συσκευές όπως κουβέρτες σάουνας, σάουνες υπέρυθρης ακτινοβολίας στο σπίτι, κρύες βυθίσεις και μηχανήματα ψυχοθεραπείας θα αναχθούν σε τάση για το γενικό κοινό.

Ψηφιακή αποτοξίνωση

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εξουθένωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται. Τα διαλείμματα και η αποσύνδεση από την τεχνολογία σε τακτική βάση είναι ένας από τους κύριους στόχους αυτοφροντίδας που πρέπει να θέσουμε για το 2023.

Απλές πρακτικές, όπως η ενεργοποίηση της λειτουργίας «Μην ενοχλείτε», η σίγαση των ειδοποιήσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επαναφορά στα παραδοσιακά ξυπνητήρια γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Άλλωστε, η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει έξω από τα τηλέφωνα και μας καλεί να τη ζήσουμε.