Η τάρτα καστανής ζάχαρης είναι εύκολη και ωραία ιδέα για γλυκό μετά από φαγητό με φίλους. Το άρωμα της καστανής ζάχαρης και η γεύση του ψημένου βουτύρου είναι ιδανικά για να ”καθαρίσουν” τη γεύση σου και να συνοδεύσουν ένα ποτήρι κρασί ή έναν καφέ.

Για τη ζύμη θα χρειαστείς:

1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κούπα ζάχαρη 1/4 κουταλάκι αλάτι 9 κουταλιές βούτυρο 1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση θα χρειαστείς:

450 γρ καστανή ζάχαρη 4 αυγά 1/4 της κούπας γάλα 2 κουταλάκια βανίλια 1/4 κουταλάκι αλάτι Αν θες λίγη κανέλλα 170γρ βούτυρο

Πως να κάνεις τη βάση:

Σε ένα μπολ βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Δούλεψε τα με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά και να λιώσει η ζάχαρη. Το μείγμα θα είναι στεγνό και θα δημιουργηθούν μικρά κομματάκια ζύμης. Πρόσθεσε ένα ένα τα αυγά και συνέχισε να δουλεύεις το μείγμα. Βάλε ένα κομμάτι πλαστικής και άνοιξε πάνω του τη ζύμη σε ένα στρογγυλό κομμάτι. Τύλιξε τη ζύμη με τη μεμβράνη και βάλτη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ιδανικά ένα ολόκληρο βράδυ.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο και άφησέ την για 10 λεπτά. Σε έναν πάγκο με αλεύρι βάλε τη ζύμη και δούλεψε τη λίγο. Άνοιξε σε διάμετρο όσο είναι το ταψάκι της τάρτας και στρώσε τη ζύμη και στα πλαϊνά.

Πως να κάνεις τη γέμιση:

Σε ένα μεσαίο μπολ χτύπησε μαζί τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το αλάτι και την κανέλα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Σε χαμηλή ταχύτητα χτύπησε μαζί το βούτυρο.

Βάλε τη γέμιση στην τάρτα. Ψήσε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της.

Μετέφερε την τάρτα σε ένα δροσερό σημείο και άφησε τη να κρυώσει πριν την κόψεις. Σέρβιρε τη με παγωτό ή κρέμα.

featured photo: pizzazzerie.com