Πίσω από τις ταινίες τρόμου βρίσκεται ένα πλούσιο πεδίο αισθητικής και η μόδα το αποδεικνύει. Η αισθητική παίζει σημαντικό ρόλο σε μια καλή ταινία που σκοπό έχει να σε τρομάξει. Πέρα από τη μουσική, η οπτική της κάθε σκηνής είναι κρίσιμη και το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα/κοστούμια.

https://www.instagram.com/p/BpR4LqAlBQW/?utm_source=ig_embed

1987 — Hellraiser

Τα εικονικά look των Cenobites αντικατοπτρίζουν τον σαδομασοχισμό, την τάση για τροποποίηση του σώματος και την κλίση για το δραματικό. Ακόμα και χωρίς να έχουν δει την ταινία οι περισσότεροι αναγνωρίζουν το κεφάλι που είναι καλυμμένο με καρφίτσες. Ενώ με μια προσεκτική ματιά, βλέπει κανείς το δερμάτινο φόρεμα μέχρι το πάτωμα, τα αόρατα φρύδια και μπλε smoky eye.

1998 — Blade

Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το Blade, γιατί μια εικόνα του Wesley Snipes αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τα (σήμερα hot) μικροσκοπικά γυαλιά ηλίου, η δερμάτινη μακριά καμπαρντίνα. Είναι όλα μόδα. Και μάλιστα hot right now.

1992 — Bram Stoker’s Dracula

Το επικό δαντελένιο κολάρο και τα κατακόκκινα χείλη της νύφης. Ο Gary Oldman ως Dracula στην πιο απίστευτη πουδραρισμένη περούκα και κόκκινο μεταξωτό κιμονό. Το δερμάτινο γιλέκο του Keanu Reeves πάνω από λινό σε κάνουν να μην προσέχεις σχεδόν την πιο άθλια βρετανική προφορά που έχεις ακούσει σε ταινία.

1982 — Cat People

Το στυλ στο Cat People είναι ερωτικό. Απλό, σχεδόν καθημερινό και όμως τόσο απίστευτα ερωτικό. Το look της Natassia Kinski είναι μια ωδή στα unisex ρούχα των ‘80s.

1935 — The Bride of Frankenstein

Ακόμα και αν δεν έχεις δει αυτή την ταινία, πιθανότατα αναγνωρίζεις τα λουκ της Elsa Lanchester ως την Νύφη του Φρανκενστάιν. Και είναι συγκλονιστικό το πόσο θα μπορούσε να σταθεί στα σύγχρονα δεδομένα. Αν η Νύφη ζούσε στο 2018 θα έκανε makeup tutorials στο YouTube.

1980 — The Shining

Ζιβάγκο και σαλοπέτες. Η σκέψη αυτού του συνδυασμού μπορεί να μην σε πείθει με την πρώτη. Όμως η Shelley Duvall κατάφερε να το κάνει στιλάτο και σήμα κατατεθέν της περιόδου. Και μετά βλέπεις τα μπλε φορεματάκια των διδύμων και τα πλεκτά της Danny και αντιλαμβάνεσαι πως τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την ταινία.

1996 — Scream

Ο μόνος λόγος που αυτή η ταινία βρίσκεται σε αυτή τη λίστα είναι η εμφάνιση της Drew Barrymore. Το ξανθό καρέ με τις αφέλειες. Το τέλειο πλεκτό και το αιώνια πετυχημένο μακιγιάζ αρκούν.


featured image: scream-film.wikia.com