Πριν από μία μεγάλη επαγγελματική απόφαση ή πριν από μία σημαντική συνέντευξη για δουλειά χρειάζεσαι το απαραίτητο boost. Αντί να μιλήσεις για ώρες με τους φίλους στο κινητό ή να επαναλαμβάνεις αγχωτικά ασκήσεις αναπνοής, μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο. Παρακάτω θα βρεις έξι βιογραφίες καλλιτεχνών, καινοτόμων και δημιουργών που διέπρεψαν επειδή πίστεψαν στον εαυτό τους και δεν τα παράτησαν.

Bohemian Rhapsody (2018)

Ο ορισμός της σπουδαίας φωνής βρίσκει συνώνυμο στο όνομα του Freddie Mercury. Ο άνθρωπος που έκανε χιλιάδες κόσμο να ακολουθεί με τέλειο συγχρονισμό τα παιχνιδίσματα της φωνής του είχε μία πολυτάραχη ζωή. Στην ταινία o R. Malek δίνει σάρκα και οστά σε ένα μύθο που γνωρίζοντας τις δυνατότητες του αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό. Το συγκλονιστικότερο κομμάτι όλων των εποχών, το Bohemian Rhapsody, δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές. Οι Queen όμως ήξεραν πως δούλεψαν σκληρά και δημιούργησαν μία ηχητική Mona Lisa, μην επιτρέποντας σε κανέναν να το αμφισβητήσει. Μία ταινία που μπορεί να σε κάνει να περάσεις από συναισθηματικό roller coaster καταλήγοντας σε περηφάνεια για αυτό που παρακολούθησες. Με λίγα λόγια η απόλυτη έμπνευση σε όλο της το μεγαλείο.

Steve Jobs (2013, 2015)

Η προσωπικότητα και τα επιτεύγματα του Steve Jobs, ιδρυτή της Apple, αποδείχτηκαν άκρως ενδιαφέροντα για τους χολιγουντιανούς δημιουργούς. Με διαφορά δύο ετών κινηματογραφήθηκαν δύο βιογραφίες με πρωταγωνιστές τον A. Kutcher στην πρώτη και τον M. Fassbender στην δεύτερη. Πάνω σε εντελώς διαφορετικούς άξονες τα δύο φιλμ ακολουθούν άλλες πορείες συγκλίνοντας σε ελάχιστα σημεία. Δεν παρουσιάζουν ανόμοιες αλήθειες για τον Jobs, απλώς ρίχνουν το βάρος σε ξεχωριστά γεγονότα καταλήγοντας να έχουν και ξεχωριστό ύφος. Το μόνο σίγουρο είναι πως βλέποντας κάποιον να στήνει μια τεχνολογική αυτοκρατορία από το μηδέν εμπνέεσαι και παρακινείσαι. Ένας άνθρωπος που σημάδεψε δύο αιώνες, γιατί πίστευε στο όραμα του και έκανε τα πάντα για να το πραγματοποιήσει.

Joy (2015)

Η ιστορία πίσω από την πατέντα που έσωσε όλα τα νοικοκυριά ανήκει σε μία εργαζόμενη μητέρα. Η ευρεσιτέχνης που υποδύεται η J. Lawrence δημιουργεί μια καινοτόμα σφουγγαρίστρα που στύβεται εύκολα χωρίς να αγγιχτεί το λερωμένο της κομμάτι. Μέχρι τότε ήταν δύσχρηστη και έπρεπε να στύβεται με τα χέρια λερώνοντας και πληγώνοντας το δέρμα των νοικοκυρών. Η πορεία μέχρι να κατοχυρώσει την πατέντα και να πουλήσει το προϊόν στην αμερικανική αγορά ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο, παρά την ελάχιστη στήριξη της  οικογένειας της που την ήθελε πανταχού παρούσα, έδωσε μία επάξια μάχη κόντρα σε όλους.

Chef (2014)

Σε αυτή την ταινία μπαίνουμε στην κουζίνα, αλλά και στο μυαλό ενός chef που ζει για αυτό που κάνει.  Ο J. Favreau υποδύεται έναν παθιασμένο και ταλαντούχο μάγειρα που απολύεται αφού εναντιωθεί σε έναν κακεντρεχή κριτικό γεύσεων. Η συνεχής άδικη και εμμονική κριτική που δεχόταν, τον ώθησε σε ένα ξέσπασμα που του στέρησε τα πάντα. Έχοντας μείνει στο μηδέν και θέλοντας να εντάξει τον γιο του στον κόσμο που ο ίδιος λατρεύει, δημιουργεί μία νέα επιχείρηση. Ξεκινά να φτιάχνει κουβανέζικα sandwich διαλέγοντας τα υλικά με προσοχή από επιλεγμένα μέρη με καλό φαγητό. Το success story των καλλιτεχνών της κουζίνας βρήκε σε αυτή την ταινία την καλύτερη εκπροσώπηση του άηχου κόπου των chef.

The Social Network (2010)

Ο Q. Tarantino είχε δηλώσει πως αυτή η ταινία του D. Fincher ήταν η καλύτερη της δεκαετίας που πέρασε. Η βιογραφία του M. Zuckerberg, του ανθρώπου που ενέταξε όλο τον πλανήτη σε μία πλατφόρμα είναι το απόλυτο success story. Από απλός φοιτητής κατέληξε να γίνει ένας από τους νεότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα και πάντα θα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Ο ίδιος δηλώνει πως η συσσώρευση πλούτου είναι παράλογη, αλλά ταυτόχρονα η περιουσία του ανέρχεται σε περισσότερα από 80 δις. Η ιστορία πίσω από το “χρυσό παιδί” των 00s έχει όση δυναμική χρειάζεσαι για να πιστέψεις ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν.

featured image: businessinsider.com