Τα στάδια μετά από ένα χωρισμό είναι πολύ συγκεκριμένα και σχεδόν όλες μας τα ακολουθούμε με ευλάβεια. Αφού χώρισες -πατ πατ στην πλατούλα- και έχεις κάνει τα απαραίτητα τηλέφωνα στις φίλες σου βρίζοντας τον και καταλήγοντας ότι ρε γαμώτο τον θες πίσω, τότε περνάς στο επόμενο που είναι το κλείσιμο στο σπίτι βλέποντας την μία πιο καταθλιπτική ταινία από την άλλη.

Είναι η καλύτερη συντροφιά τα δύσκολα βράδια. Υπάρχουν συγκεκριμένες ταινίες που έχουν δημιουργηθεί ξεκάθαρα για να τις δεις όταν χωρίσεις. Είναι εκείνες που μιλούν στην ψυχούλα σου, που ταυτίζεσαι απόλυτα, που περνάνε μηνύματα και που με λίγα λόγια σε κάνουν να κλαις ασταμάτητα. Γιατί φίλη μου, το κλάμα σε κάθε χωρισμό είναι λυτρωτικό.

Εννοείται ότι μαζί σου έχεις τα αναγκαία. Χαρτομάντιλα οπωσδήποτε γιατί προβλέπεται κλάμα όπως σου προείπα, λίγη σοκολάτα και ποπ κορν και είσαι έτοιμη να πατήσεις play στις παρακάτω.

(500) Days of Summer

Ο Τομ είναι το αγόρι που θα θέλαμε όλες να γνωρίσουμε. Πιστεύει στον κεραυνοβόλο έρωτα και όταν του συμβεί κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει το κορίτσι. Η Σάμερ πάλι, δεν πιστεύει σε οποιαδήποτε μορφή έρωτα. Ωστόσο καταλήγει στο γνωστό και μη εξαιρετέο σενάριο. Γνωριμία, έρωτας, χωρισμός.

Love and Other Drugs

Είναι αυτή η ταινία που θα σε κάνει να κλάψεις πολύ, πάρα πολύ, αλλά θα σε τονώσει με μία αισιοδοξία που χρειάζεσαι σίγουρα μέσα στη μουντίλα του χωρισμού. Το μήνυμα που πρέπει να πάρεις, είναι ότι όταν δύο άνθρωποι θέλουν, τότε μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ακόμα κι αν ο ένας πάσχει από πάρκινσον. Πιο συγκεκριμένα, ο Τζέιμι Ράνταλ είναι ο γοητευτικός πωλητής φαρμακευτικών προϊόντων που γνωρίζει την δυναμική και ανεξάρτητη Μάγκι. Οι δυο τους φτιάχνουν το δικό τους happy end.

The Break Up

Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι που χωρίζει. Καυγάδες, γκρίνια και αρκετή “εκδίκηση” απαρτίζει την κατά τ’άλλα χαριτωμένη κομεντί. Όλα ξεκινούν όταν η Μπρουκ φτάνει στο απροχώρητο απ’την συμπεριφορά του φίλου της Γκάρι, αποφασίζοντας τελικά να χωρίσουν. Ωστόσο συνεχίζουν να μένουν στο ίδιο σπίτι, με τη συμβίωση να περνάει από φουρτούνες. Το μήνυμα που μας δίνει η ταινία σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι κάποιες φορές ένας χωρισμός κάνει καλό και που ξέρεις ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να ξαναβρεθείς με τον πρώην και τα πράγματα να είναι καλύτερα.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Μίνι καταθλιψούλα alert. Είναι η ταινία που θα σε κάνει να καταλάβεις ότι όσο και να θέλεις να ξεχάσεις, δεν θα μπορέσεις. Άλλωστε δεν είναι αυτή η λύση για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό, αλλά το θέμα είναι να μάθεις να συμφιλιώνεσαι με τις αναμνήσεις και όλα τα “λείπει”.

The Notebook

Είναι μία από τις πιο κλασικές ταινίες για χωρισμό, το ξέρω. Αλλά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη λίστα. Υποψιάζομαι ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω κάτι για το “ημερολόγιο”. Ένα πράγμα να κρατήσεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Μία ιστορία δεν τελειώνει με έναν χωρισμό.

Notting Hill

Είναι ένα ξεκάθαρο happy end που επιβάλλεται να δεις. Γιατί μετά την καταιγίδα βγαίνει ο ήλιος.