Η φωτογραφία με το φιλί της Susan Sarandon και της Geena Davis έκανε το γύρο του διαδικτύου κι όχι άδικα. Οι δύο τους βρέθηκαν σε ένα πολύ ξεχωριστό event για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού Thelma & Louise. Τότε η ταινία θεωρήθηκε ιδιαίτερα ριζοσπαστική και επαναστατική. Σήμερα, 30 χρόνια αργότερα, συνεχίζει να εμπνέει και να θεωρείται πλέον απαραίτητη.

Παρακάτω θα βρεις μερικές ακόμη δυνατές, φεμινιστικές ταινίες για να γιορτάσεις τη φετινή επέτειο.

Caramel (2007)

Η Nadine Labaki έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ιστορία αυτών των 5 γυναικών στον Λίβανο. Κάθονται όλες μαζί σε ένα κέντρο αισθητικής και συζητούν για όλα όσα τους απασχολούν. Η ταινία αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να ρίξεις μία ματιά στις καταπιεσμένες ζωές των γυναικών σε εκείνη τη μεριά του κόσμου.

Girlhood (2014)

Στο πέρασμα των χρόνων, έχει διαμορφωθεί μία συγκεκριμένη εικόνα για τις Γαλλίδες στο μυαλό μας. Είναι εκείνες οι λευκές, περιποιημένες γυναίκες με τα όμορφα, μίνιμαλ ρούχα και τα επιμελώς ατημέλητα μαλλιά. Αυτή η ταινία μάς έδειξε επιτέλους πως υπάρχουν και άλλες Γαλλίδες, εκείνες που ζουν στα προάστια του Παρισιού. Μαζί με εκείνες γνωρίζουμε τι πάει να πει αληθινή απελευθέρωση και φιλία.

Mustang (2015)

H ταινία αυτή διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Τουρκίας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση των γυναικών στις χώρες όπως αυτή. Πέντε αδερφές μόλις έχουν τελειώσει το σχολείο για το καλοκαίρι και γυρίζουν σπίτι. Στη διάρκεια της επιστροφής παίζουν ανέμελα με κάποια αγόρια από την περιοχή. Αυτό όμως στα μάτια των μεγάλων δεν είναι τόσο αθώο, οι γλώσσες των γειτόνων πηγαίνουν ροδάνι και τα κορίτσια αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες.

Skate Kitchen (2018)

To Skate Kitchen άλλαξε γνώμη σε όλους όσους πίστευαν ότι το skate μπορεί να είναι μόνο ασχολία των αγοριών. Η ταινία διαδραματίζεται στα πέριξ της Νέας Υόρκης, εκεί όπου μαζεύονται όλα τα νέα παιδιά για να εξασκηθούν στο αγαπημένο τους skateboard. H Camille εκεί είναι ένα μοναχικό κορίτσι, γιατί κανένα από τα κορίτσια της ηλικίας της δεν αγαπά το skate όπως εκείνη. Όταν βρίσκεται όμως την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος, βρίσκει επιτέλους τους ανθρώπους της.

Unpregnant (2020)

To ζήτημα της αντισύλληψης και της άμβλωσης είναι από εκείνα που ταλανίζουν ακόμη και σήμερα την αμερικανική κοινωνία. Στην ταινία, η Veronica είναι αρκετά “άτυχη” ώστε να μένει σε μία πολιτεία της Αμερικής που δεν τα πάει καλά με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. Μαζί με την Bailey ξεκινούν ένα μεγάλο road trip για να καταφέρει να κάνει την άμβλωση με υγιή και ασφαλή τρόπο. Αν λοιπόν σου έλειψαν τα road movies όπως το Thelma & Louise, αυτή η ταινία μπορεί να γεμίσει το κενό.