Η Tabata τα τελευταία χρόνια έχει γίνει basic γυμναστική για όλους και σε όλα τα αθλήματα. Κι αυτό γιατί, τα οφέλη της είναι πολλά και ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσεις λίγος.

Τη γυμναστική αυτή την επινόησε ένας Ιάπωνας γιατρός κι ερευνητής, ο Dr. Izumi Tabata, σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε ο ίδιος το 1996. Πρόκειται για μια διαλειμματική προπόνηση, υψηλής έντασης κι εκρηκτικότητας.

Ουσιαστικά, κάνεις τις ασκήσεις για 20 δευτερόλεπτα και σταματάς για δέκα. Επαναλαμβάνεις στο ίδιο μοτίβο για τέσσερα λεπτά ή για οχτώ γύρους. Συνοδεύεται υποχρεωτικά με μουσική, που λειτουργεί και σαν χρονομετρητής. Αν αναζητήσεις κομμάτια Tabata, θα σου βγουν άπειρες επιλογές για όλα τα γούστα.

Γιατί να την επιλέξεις

Αρχικά, αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι είναι μια cardio άσκηση. Αυξάνει δηλαδή, την αντοχή, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και ταυτόχρονα καις λίπος. Είναι ένας συνδυασμός crossfit και κυκλικής γυμναστικής, μόνο που είναι πιο έντονη αλλά και πιο σύντομη.

Έχει απίστευτα αποτελέσματα, γιατί καταφέρνεις να γυμνάσεις όλο σου το σώμα σε ελάχιστο χρόνο. Παράλληλα, ενισχύει τη φυσική αντοχή και ενδυναμώνει την καρδιά.

Επίσης, μπορείς να την προσαρμόσεις εύκολα στο πρόγραμμα και στις ανάγκες σου. Μπορείς να την κάνεις όπου θες, όσο θες και για όσο θες. Υπάρχει τεράστια ποικιλία προγραμμάτων, χωρίς να χρειάζεσαι καν εξοπλισμό. Μπορείς προαιρετικά να αγοράσεις ένα kettlebell, ένα σκοινάκι ή ένα σκαμνάκι.

Ακόμη ένα θετικό, είναι ότι μπορείς να εστιάζεις κάθε φορά σε διαφορετική μυϊκή ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι, τη μια μέρα μπορείς να γυμνάσεις τα πόδια σου και την επόμενη τους κοιλιακούς σου. Αν επιλέξεις δε, τα γρήγορα σπριντ θα βελτιώσεις σημαντικά την ταχύτητα και την εκρηκτικότητά σου.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Inger Houghton (@ingerindubai)

Τρία προγράμματα Tabata για να πάρεις μια γεύση.

1. Πόδια και κοιλιακοί

20 δευτερόλεπτα επιτόπια καθίσματα – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα αντίστροφες προβολές – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα πλάγιοι κοιλιακοί – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα mountain climbers – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

Επανάληψη.

2. Ώμοι και πόδια

20 δευτερόλεπτα mountain climbers – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα σανίδα – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα καθίσματα με αλτισμό – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα βαθιά καθίσματα – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

Επανάληψη x 8.

3. Κάψιμο λίπους, σύσφιξη, αδυνάτισμα

20 δευτερόλεπτα πλάγιες προβολές – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα πλάγιες γέφυρες – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα καθίσματα – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα πλάγιες γέφυρες – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

20 δευτερόλεπτα επιτόπιο σπριντ – 10 δευτερόλεπτα διακοπή.

Have tabata fun.