Με την πίεση της καθημερινότητας αφήνουμε άθελά μας συνήθειες που αγαπάμε. Ένα καλό βιβλίο είναι ο λόγος για να σκεφτείς τη ζωή σου διαφορετικά και να ενισχύσεις τα ενδιαφέροντά σου. Από αρκετά μικρή ηλικία διαβάζω βιβλία. Πλέον έχω τόσα που δεν θυμάμαι αν έχω διαβάσει κάθε ένα από αυτά. Υπάρχει όμως ένα ράφι στη βιβλιοθήκη μου, που αν του έβαζα μία ταμπέλα θα έγραφε ‘βιβλία σε αναμονή’. Αυτή η περίοδος τελείωσε και μιας κι έρχεται καλοκαίρι έβαλα στόχο να διαβάσω ως τέλους τα παρακάτω βιβλία. Τα θεωρώ πολύ αξιόλογα, είχα αμελήσει να τα ολοκληρώσω, όμως τώρα έχω ξεκινήσει να τα εντάσσω στην καθημερινότητά μου.

«Γυναίκες» – Τσαρλς Μπουκόφσκι

Exlibris-Oldbooks.gr

Ο Μπουκόφσκι περιγράφει στις « Γυναίκες» το μοναχικό άντρα που προσπαθεί να ξεφύγει από κάθε τυποποιημένη συνήθεια, φτιάχνοντας ένα δικό του σύμπαν. Ο αμετανόητος αλκοολικός Χένρυ Τσινάσκι γεννήθηκε για να επιβιώσει. Ύστερα από χρόνιες στιγμές περιθωρίου, έχοντας αναλωθεί σε άσημες συνήθειες βλέπει το ταλέντο του ως ποιητής να αναγνωρίζεται. Στα 50 του καταφέρνει να ζήσει σαν ροκ σταρ. Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή ‘οι « Γυναίκες» είναι μια αχαλίνωτη καταγραφή της ζωής στο κόκκινο’.

Με το ποιητικό του ταλέντο ο Μπουκόφσκι υμνεί το γυναικείο φύλο σε όλα του τα σημεία. Αναγνωρίζει το μεγαλείο του όσο κι αν το φοβάται. Μας δημιουργεί την απορία για αν τον κουράζει το «βάθος » ή μήπως τον απασχολεί η συνεχής ενασχόληση με την ουσία. Για εκείνον,όμως, υπάρχουν οι γυναίκες που απλά δεν μπορούν μα παραλειφθούν από τη ζωή του.

«Όταν έκλαψε ο Νίτσε» – Irvin Yalom

public.gr

Μέσα από μια σειρά μυστικών συμφωνιών, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, συναντιούνται στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Σε μία εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Σ’ αυτή την περιπέτεια υπαρξιακών αναζητήσεων εμπλέκονται ένας νεαρός ειδικευόμενος γιατρός ονόματι Σίγκμουντ Φρόυντ, μια θυελλώδης γυναίκα – ίνδαλμα ποιητών και ψυχιάτρων- η Λού Σαλόμε και μια σαγηνευτική ασθενής, η Άννα, που στοιχειώνει την ψυχή του γιατρού της . Ο διάσημος ψυχίατρος Irvin Yalom επινοεί στο μυθιστόρημα αυτό τη συνάντηση δύο ιστορικών προσώπων. Δίνει ένα συναρπαστικό μείγμα ιδεών που φανερώνεται από τις πρώτες σελίδες ανάγνωσης.

«Ο Ξένος» – Αλμπέρ Καμύ

Ianos

Ο Καμύ σε αυτό το έργο του παρουσιάζει το Μερσώ, έναν ασυμβίβαστο άνθρωπο που αδιαφορεί για τις συναισθηματικές και ηθικές αξίες της κοινωνίας. Κατηγορείται για ένα έγκλημα το οποίο διέπραξε, αλλά στην ουσία δικάζεται γιατί δεν είναι « όμοιος » με τους υπολοίπους , « Ξένος » ανάμεσά τους. Το ουσιαστικό θέμα του βιβλίου είναι το νόημα του βίου μας πέρα από ρομαντισμούς, ώστε να καταρρίψουμε την πιθανότητα της ύπαρξης του χάους και της ανυπαρξίας.


featured image: Unsplash| the Bialons