Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι σήμερα έχεις δει όλα τα βίντεο στο Youtube για γυμναστική χωρίς εξοπλισμό. Αυτή ήταν και είναι η πιο δημοφιλής αναζήτηση όσον αφορά την καθημερινή άσκηση που κάποιοι δε θέλησαν να αφήσουν πίσω μαζί με άλλες προ-lockdown συνήθειες. Ωστόσο, τώρα είναι ίσως μία καλή στιγμή για να κάνεις τη γυμναστική από το σπίτι λίγο πιο challenging μιας και δε μπορέσεις να πας σύντομα στο γυμναστήριο. Δε χρειάζεται, όμως, ούτε να κάνεις υπερβολές ούτε να χαωθείς μέσα στην πληθώρα εξοπλισμού που υπάρχει.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κάποια συγκεκριμένα βαράκια και μερικές νέες ασκήσεις που θα προσθέσεις στο πρόγραμμά σου.

Αν είσαι αρχάριος/α στη γυμναστική καλύτερα να ξεκινήσεις με βαράκια 2-4 κιλών

Αν πριν το lockdown δεν πήγαινες γυμναστήριο ή δεν είχες έρθει σε επαφή με βάρη, καλύτερα να ξεκινήσεις από τα βασικά. Το ίδιο θα κάνεις αν το σώμα σου είναι ευαίσθητο μετά από κάποιο τραυματισμό. Έτσι, θα χρειαστείς βαράκια μέχρι 4 κιλά για να δεις πώς μπορείς να τα διαχειριστείς. Από εκεί και πέρα φρόντισε να τα αξιοποιήσεις σε ποικίλες ασκήσεις.

Αν είσαι εξοικειωμένος/η με τα βάρη, μπορείς να δοκιμάσεις τα βαράκια των 6-10 κιλών

Αν, λοιπόν, η ρουτίνα σου στο γυμναστήριο περιλάμβανε συνήθως και βάρη, αυτά τα βαράκια δεν θα είναι κάτι νέο. Αν, όμως, πάει καιρός από την τελευταία σου προπόνηση στο γυμναστήριο, φρόντισε να κάνεις ομαλή αυτή τη μετάβαση. Κάνε σωστό ζέσταμα έτσι ώστε να μην τραυματίσεις κάποιο μυ με το απότομο βάρος.

Η αντοχή σου εξαρτάται πολύ από το μέρος του σώματος σου που είναι περισσότερο γυμνασμένο

Αν για παράδειγμα, στη γυμναστική δίνεις μεγαλύτερη έμφαση στους γλουτούς και μηρούς σου, μερικά squats με βαράκια θα σου φανούν παιχνίδι. Αν δοκιμάσεις, όμως, να γυμνάσεις τα χέρια σου με τα ίδια ακριβώς βαράκια, ίσως να μην έχεις τις ίδιες αντοχές. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και μπορείς να το δουλέψεις σταδιακά και με χαμηλά βάρη στην αρχή.

Αν θες ένα αντικείμενο που θα γυμνάσει όλο σου το σώμα, αυτό είναι το kettlebell

Το καλό είναι ότι τα kettlebells ξεκινούν επίσης από τα 2 κιλά και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 50+. Αν, λοιπόν, είχες φροντίσει να προμηθευτείς ένα από αυτά, θα ξέρεις ήδη ότι τα kettlebell swings είναι η άσκηση που μπορεί να γυμνάσει όλο σου το σώμα. Αρκεί βέβαια να τα εκτελείς σωστά και να αποφεύγεις τα πιο συνηθισμένα λάθη.

featured image: @alinabuzunova via Twenty20