Αυτά είναι τα πέντε στάδια μιας ερωτικής σχέσης

Αυτά είναι τα πέντε στάδια μιας ερωτικής σχέσης

«Θα έλεγα πως η σχέση μας είναι καρμική», «Στη δική μας περίπτωση όλα πήγαν λάθος από την αρχή». Στη δική σου περίπτωση τι από τα παραπάνω συμβαίνει; Σίγουρα θα έχεις ακούσει και εσύ κάποια παρόμοια ιστορία ή φράση. Αυτές οι δηλώσεις όπως και εκατομμύρια άλλες από διαφορετικά ζευγάρια, στάθηκαν η αφορμή για τον Dr. Jed Diamond στο να μελετήσει την πορεία των ζευγαριών και τελικά ύστερα από δεκαετίες ερευνών να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Μια ερωτική σχέση αποτελείται από 5 σημαντικά στάδια!

Στάδιο 1: Έρωτας είναι θαρρώ

Έρωτας, έρωτας και πάλι έρωτας! Συνήθως στο πρώτο και ίσως πιο καθοριστικό στάδιο κάθε ερωτικής συνάντησης, το συναίσθημα είναι αυτό που κινεί τα νήματα και τελικά καταφέρνει να αλλάξει τη ζωή δύο ανθρώπων. Η λογική σπανίως συμμετέχει μιας και πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ καταλαμβάνει η καρδιά. Σημαντικό κομμάτι αυτού του σταδίου είναι επίσης η σεξουαλική χημεία, η ερωτική επιθυμία και φυσικά η ένταση με την οποία και τα δύο πρόσωπα της σχέσης επιδιώκουν να ενωθούν σωματικά και ψυχικά.

Στάδιο 2: Θα προχωράμε μαζί

Η περίοδος της εξερεύνησης και της συνολικής γνωριμίας εδώ με τον καιρό μετατρέπεται σε αγάπη και συντροφικότητα. Το συναίσθημα και των δύο δυναμώνει και το ενδιαφέρον μετατρέπεται πλέον σε αποδοχή, εκτίμηση, κατανόηση, ασφάλεια και τρυφερότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα πιθανό στο στάδιο αυτός ο παθιασμένος έρωτας του 1ου σταδίου να μειωθεί σημαντικά. Όσο όμως το πάθος αποδυναμώνεται άλλο τόσο το δέσιμο, η ζεστασιά και η ασφάλεια έχουν την τάση να δυναμώνουν μοναδικά γρήγορα.

Στάδιο 3: Καιρός να πούμε αλήθειες

Η καλύτερα καιρός να «λάμψει» η αλήθεια! Για ορισμένους στο στάδιο αυτό επικρατεί μια αναθεώρηση της σχέσης και των όσων έχουν συμβεί και ειπωθεί έως τώρα. Για κάποιους άλλους μπορεί να σημαίνει η λεγόμενη «αρχή του τέλους». Κάπου εδώ, μηδενός εξαιρουμένου, αρχίζει η μαγεία των δύο προηγούμενων σταδίων να εξαλείφεται και τελικά μάντεψε... Οι πιο «δυνατοί» τα καταφέρνουν! Και όμως υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν, και μάλιστα περνάνε στο επόμενο στάδιο με μεγάλη επιτυχία.

Όσοι αδυνατούν να προχωρήσουν από την άλλη, είναι εκείνοι που ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν και έμενε απαρατήρητο πλέον φαντάζει ενοχλητικά φανερό και μη αναστρέψιμο. Σταδιακά προκύπτουν προβλήματα, εγωκεντρικά ζητήματα και φυσικά ανάγκες και επιθυμίες του ενός μονοπωλούν τις συζητήσεις. Χωρίς τελικά να βρίσκεται μια μέση λύση και διέξοδος και για τους δύο. Ο έρωτας ναι μεν άγγιξε, δυστυχώς ή ευτυχώς όμως αποφάσισε να κάνει στα γρήγορα φτερά.

Ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα ζευγάρια σε αυτό το στάδιο χωρίζουν είναι γιατί συνήθως κατακλύζονται από μια τεράστια έκρηξη αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων. Το αποτέλεσμα; Το σκηνικό της σχέσης να αλλάζει ραγδαία. Τα προβλήματα στη συμβίωση και στη σεξουαλική ζωή μετατρέπονται πλέον σε καθημερινή συνήθεια και ποιος αντέχει μια τέτοια ρουτίνα; Πιθανόν κανείς! Και όμως, υπάρχουν κάποιοι που αντέχουν τη «ρουτίνα» γιατί η επιθυμία τους να μείνουν σε αυτή τη σχέση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σημαντικό λοιπόν κριτήριο για να προχωρήσει μια σχέση στο αμέσως επόμενο βήμα είναι να υπάρχει επικοινωνία και κατανόηση και από τα δύο μέλη της. Συνεργασία εγκεφαλική, σωματική και φυσικά ψυχική, αρκεί να υπάρχει από κοινού επιθυμία και θέληση για το «μαζί»!

5 πράγματα που συμβαίνουν σε ένα ζευγάρι που είναι σε μακροχρόνια σχέση

Στάδιο 4: Eμείς οι δυο ταιριάζουμε

Σε αυτό το στάδιο η σχέση περνάει πλέον σε άλλο επίπεδο. Το χρονικό διάστημα συμβίωσης, τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, τα όσα προκύπτουν στο παρόν, ακόμα και η κατά καιρούς έλλειψη πάθους παύουν πια να αποτελούν εμπόδια στη σχέση.

Η μεγαλύτερη επιτυχία για όσους καταφέρνουν να φτάσουν στο στάδιο αυτό είναι η έλλειψη φόβου και η ανάγκη για εμπιστοσύνη και κατανόηση. Πρόκειται για το στάδιο της αποθεραπείας και της απόλυτης αναθεώρησης του εαυτού όπως και του προσώπου που ο καθένας ξεχωριστά επιλέγει για «συνοδοιπόρο» στη ζωή του. Στο 4ο και προ τελευταίο στάδιο, δημιουργείται ένα μοναδικό συναισθηματικό ταίριασμα μεταξύ των δύο ατόμων, το οποίο χωρίς δεύτερη σκέψη μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε καθημερινή δυσκολία. Αυτό γιατί αποδεδειγμένα πια καμία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη βαθιά αγάπη που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο ζευγάρι.

Στάδιο 5: «Συνένοχοι» και «συνεργάτες» στο «μαζί»

Στο 5ο και τελευταίο στάδιο μιας σχέσης, η έννοια της συντροφικότητας αποκτά αυτομάτως υπόσταση και αξία. Αυτός ο φαινομενικά «κάποιος» γίνεται πλέον ο άνθρωπός σου. Ακόμη και αν προέκυψαν ορισμένα εμπόδια στην διαδρομή, η αγάπη και η θέληση του ζευγαριού έχει την δύναμη να υπερνικήσει κάθε δυσκολία. Είναι εκείνες οι σχέσεις οι οποίες κατάφεραν τελικά ύστερα από καιρό να δέσουν θριαμβευτικά καλά. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμίας μορφής εγκατάλειψη, παρά μόνο κοινή προσπάθεια για το «μαζί».

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη «δύναμη του μαζί», και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Dr. Diamond, είναι στο χέρι του κάθε ανθρώπου να δημιουργήσει την ερωτική ζωή που ονειρεύεται. Γιατί την αγάπη κατά κύριο λόγο τη δημιουργούμε και ύστερα αν θέλουμε μπορούμε και επίσημα να δηλώσουμε πως τη βρήκαμε.

Όπως κι αν είναι η ερωτική σου ζωή στη παρούσα φάση, ακόμη και αν δεν έχεις καταφέρει έως τώρα να φτάσεις όλα τα παραπάνω στάδια, φρόντισε να πιστέψεις στη «δύναμη του μαζί»! Η ζωή άλλωστε ξέρει τι φέρνει και τι όχι, δεν παύει όμως να περιμένει εσένα για να τη ζήσεις.

Εάν γνωρίζεις τη διαδρομή και αν έχεις καταφέρει να βρεις τον δικό σου ιδανικό «συνοδοιπόρο», τότε συνέχισε χωρίς δεύτερη σκέψη το όμορφο «ταξίδι» σου! Και επένδυσε! Σε εσένα και όσους έχεις το προνόμιο να αγαπάς και να σε αγαπάνε. Το μέλλον είναι συναρπαστικό, και μπορεί να γίνει ακόμα πιο υπέροχο εάν επιλέξεις να το μοιραστείς με έναν ακόμη άνθρωπο.

Keep love alive!

featured image: Babble
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.