Εν αναμονή του επόμενου χιονιά και καθώς φέτος οι χαμηλές θερμοκρασίες τείνουν να γίνουν μόνιμη κατάσταση, καλό είναι να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας. Η επιφάνεια της επιδερμίδας είναι ένας προστατευτικός φραγμός ο οποίος σε κανονικές συνθήκες, περιέχει νερό σε ποσοστό 10-20%. Οι δυσμενείς όμως κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, όπως ο παγωμένος αέρας και τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας, αλλά και η προσπάθειά μας να ζεσταθούμε,  συμβάλλουν στη μεγαλύτερη από το φυσιολογικό εξάτμιση νερού και συνεπώς στην ξηρότητα. Πρόσωπο, χείλη και χέρια είναι τα σημεία του σώματος που ταλαιπωρούνται περισσότερο.

Πολλοί είναι οι λόγοι που συμβάλλουν στην έντονη ξηρότητα της επιδερμίδας το χειμώνα όπως για παράδειγμα οι υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους. Ο ζεστός και ξηρός αέρας μειώνει δραστικά τα επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον και προκαλεί έντονη ξηρότητα με τραχιά υφή και θαμπό χρώμα. Επιπλέον τα πολύ ζεστά ντους, παρόλο που προσωρινά μας ανακουφίζουν από το κρύο, τελικά προκαλούν αφυδάτωση της επιδερμίδας. Ο ξηρός και παγωμένος αέρας στη διάρκεια του χειμώνα επίσης «τραυματίζει» το υδρολιπιδικό φιλμ, παράγονται δηλαδή λιγότερα λιπίδια, τα και έτσι η επιδερμίδα καταλήγει εύθραυστη και ξηρή.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να αντιμετωπίσουμε την χειμωνιάτικη ταλαιπωρία της επιδερμίδας μας;

Προετοιμάζουμε την επιδερμίδα με απολέπιση. Επιλέγουμε ένα προϊόν με ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες- γαλακτικό και σαλικυλικό οξύ- που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας και επιτρέπουν στα δραστικά συστατικά της ενυδατικής μας  κρέμας να δράσουν.

Φροντίζουμε για την εντατική ενυδάτωση. Αναζητούμε συνθέσεις που συνδυάζουν ενυδατικά συστατικά και θρεπτικά έλαια. Αναζητούμε ενυδατικούς παράγοντες με μαλακτική δράση όπως το υαλουρονικό οξύ η πανθενόλη και η γλυκερίνη που σχηματίζουν ένα προστατευτικό  φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας και αποτρέπουν την απώλεια τη φυσικής υγρασίας.

Ντους με χλιαρό και όχι πολύ ζεστό νερό. Μόνον έτσι βοηθάμε την επιδερμίδα να διατηρήσει τα φυσικά της έλαια και δεν την απογυμνώνουμε το προστατευτικό φιλμ.

Χρησιμοποιούμε απαλά καθαριστικά. Αποφεύγουμε κάθε είδους αρωματικά σαπούνια γιατί η αλκαλική τους σύνθεση διαταράσσει την ισορροπία στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την έντονη ξηρότητα και αίσθηση τραβήγματος. Για το πρόσωπο οι ειδικοί συστήνουν τα eau micellaire, τα προϊόντα που «παγιδεύουν» ρύπους και μακιγιάζ χωρίς να ξηραίνουν το δέρμα. Αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο και την συχνή χρήση νερού στο πρόσωπό μας που προκαλεί αφυδάτωση. Για την επιδερμίδα του σώματος αναζητούμε συνθέσεις με ουδέτερο pH και θρεπτικά έλαια.

Τέλος, διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει σημαντικά την καλή κατάσταση της επιδερμίδας. Από το σύνολο των λιπαρών οξέων τα ωμέγα- 3 είναι εκείνα που τη βοηθούν να διατηρήσει καλύτερα την υγρασία και ελαστικότητά της ενώ, ταυτόχρονα,προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση. Εμπλουτίζουμε γι αυτό το λόγο το καθημερινό μας διαιτολόγιο με λιπαρά ψάρια όπως για παράδειγμα σολομό, ρέγγα, σαρδέλες, τόνο, αλλά και λιναρόσπορο, σογιέλαιο, σουσάμι και ξηρούς καρπούς.