i58120462._szw270h3500_

How To Be a Woman της Caitlin Moran 

Η εκρηκτική προσωπικότητα της Caitlin Moran είναι αυτό που με έπεισε να διαβάσω το επαναστατικό, αλλά τόσο οικείο βιβλίο της. Η συγγραφέας είναι η μεγαλύτερη από οχτώ αδέρφια, μεγαλωμένα με ελάχιστα χρήματα σε κάποιο προάστιο της Αγγλίας. Στα δεκάξι της έφυγε να ζήσει μόνη της στο Λονδίνο, όπου δούλεψε ως κριτικός τέχνης σε ένα underground άσημο περιοδικό μουσικής. Είκοσι χρόνια μετά και είναι αρθρογράφος στους TIMES, παντρεμένη με δύο κόρες και  τέσσερα βιβλία με το όνομα της, ένα εκ των οποίων είναι και το How To Be a Woman. To βιβλίο είναι μία συλλογή εκθέσεων γύρω από ζητήματα-ταμπού του γυναικείου φύλου συνδυασμένα από δικές της προσωπικές -ξεκαρδιστικές- ιστορίες. Η φωνή της δεν είναι λογοτεχνική, ούτε αυτοβιογραφική. Μερικές φορές νομίζεις ότι διαβάζεις κάποιο άρθρο και μερικές φορές νομίζεις ότι σου μιλά η καλύτερη σου φίλη. Ένα από τα αγαπημένα μου κεφάλαια είναι η περιγραφή της Caitlin Moran όταν συναντά την Lady Gaga και το party στο οποίο την προσκαλεί. Δεν πίστευα ότι θα συμπαθούσα ποτέ αυτούς τους ανθρώπους! Το How To Be a Woman μιλά για τη μόδα, τη μητρότητα, το γάμο και τα κάνει όλα με έναν τρόπο που δεν έχεις ξανασυνατήσει σε κανένα περιοδικό, σε καμία εκπομπή. Ανατρέπει όλα τα κλισέ που έχεις συνηθίσει ν’ακούς από τότε που γεννήθηκες και το κάνει με απίστευτα προσιτό και καθόλου αυτάρεσκο τρόπο.

61L+Tl9HZvL

Everyday Sexism της Laura Bates

Η Laura Bates μία μέρα γύριζε από τη δουλειά της με το λεωφορείο, όταν ένας άντρας στην διπλανή της θέση, την άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο. Εκείνη έβαλε τις φωνές και κοίταξε γύρω της να βρει κάποιον να την υποστηρίξει. Όλοι οι επιβάτες στράφηκαν προς το παράθυρο. Ένιωσε τόσο οργισμένη, που όταν επέστρεψε σπίτι της έστησε ένα site (το everydaysexism.com) στο οποίο δημοσίευσε ότι είχε συμβεί στο λεωφορείο, παροτρείνοντας άλλες γυναίκες να μιλήσουν για παρόμοια περιστατικά που έχουν ζήσει. Επειδή δεν είχε κανένα μέσο διαφήμισης, περίμενε απλά να απαντήσουν 20 με 30 κοπέλες λέγοντας τις δικές τους ιστορίες. Αντιθέτως, οι απαντήσεις ξεπέρασαν τις 50.000. Γυναίκες από όλες τις  χώρες του κόσμου, ανεξαρτήτου ηλικίας, φυλής και εθνικότητας άρχισαν να εξιστορούν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με το σεξισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση που είχαν αντιμετωπίσει. Το θέμα έγινε viral. Αυτή τη στιγμή το project everydaysexism θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία των social media στο internet. Η Laura Bates έδωσε ομιλία στο TED και σε πολλές εκπομπές της Βρετανικής τηλεόρασης μιλώντας για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών γύρω από το θέμα και την ενημέρωση κάθε νέας κοπέλας. Σκέψεις που εκφράζει πολύ συχνά μέσα από τη στήλη της στην Guardian. Το βιβλίο Everyday Sexism είναι μία συλλογή από όλες αυτές τις ιστορίες. Δεν ξέρω αν θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα, σίγουρα όμως ΔΕΝ θα σε κάνουν να αισθανθείς μόνη.

lena1n-3-web (Custom)Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She’s ‘Learned’ της Lena Dunham

Η Lena Dunham είναι μόλις 26 χρονών και έχει δική της άκρως επιτυχημένη σειρά στο HBO, σκηνοθετεί, γράφει και παίζει στο Girls. Στην αρχή, η σειρά είχε παρομοιαστεί με το Sex and the City, βλέποντας όμως το πρώτο επεισόδιο κανείς δεν έκανε το λάθος να επαναλάβει αυτή την πρόταση. Είναι μία ρεαλιστική, ειλικρινής και άκρως προκλητική σειρά για τέσσερις φίλες που φτιάχνουν τις ζωές τους στην Νέα Υόρκη. Δεν έχει καρικατούρες από κανένα στερεότυπο γυναίκας, αντίθετα είναι απίστευτο το πόσο βάθος δίνει σε κάθε διάλογο και πόσο διάσταση δίνει στον κάθε χαρακτήρα, όχι μόνο των κοριτσιών, αλλά και των αγοριών της σειράς. H Lena Dunham λοιπόν έγραψε ένα κάπως-αυτοβιογραφικό βιβλίο, γεμάτο essays από τη ζωή της. Μιλά για το σεξισμό στο γραφείο που δούλευε, για τις δύο υπαρξιακές κρίσεις που πέρασε πριν κλείσει τα 20 χρόνια της,  για τη δίαιτα και το σεξ. Ξεκάθαρα έξυπνο, τρομαχτικά προσωπικό, το Not That Kind of Girl είναι από εκείνα τα “περίεργα” βιβλία που δεν θα διάβαζες ποτέ, αν δεν ήξερες πως το περίεργο για τη Lena Dunham. είναι φοβερά εμπνευσμένο.