Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να σκεφτόμαστε τι παραπάνω θα θέλαμε να έχουμε στη ζωή μας και τι μας λείπει. Θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα και εστιάζουμε σε αυτό που δεν έχουμε, ξεχνώντας ότι ήδη έχουμε παραπάνω από αρκετά για να είμαστε χαρούμενοι.

Η κλισέ φράση “εκτιμάς κάτι αφού το χάσεις”

Πολύ κλισέ αλλά και πολύ αληθινή. Πολλές φορές τα πράγματα που έχουμε τα θεωρούμε δεδομένα. Από τις βασικές μας ανάγκες όπως τα ρούχα και το φαγητό μας μέχρι τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας τα θεωρούμε δεδομένα. Αυτή η συνθήκη λειτουργεί ως ένα πλασματικό σταθερό έδαφος επάνω στο οποίο πατάμε και κινούμαστε. Από εκεί έχουμε την πολυτέλεια να ψάχνουμε και τα πράγματα που μας λείπουν. Ένα ταξίδι σε έναν εξωτικό προορισμό, ένα καινούριο κινητό ή ακόμα και μία καινούρια φίλη. Παρότι είναι πολύ ωραίο να θέτουμε καινούριους στόχους και όνειρα και να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, είναι σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που ήδη έχουμε. Αν δεν το κάνουμε ανά πάσα στιγμή το έδαφος πάνω στο οποίο νομίζουμε ότι πατάμε μπορεί να χαθεί.

Η ευγνωμοσύνη

Πάρε ένα λεπτό και σκέψου όλα αυτά που έχεις. Το σπίτι σου, την οικογένεια σου, την υγεία σου, τα οικονομικά σου και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη ζωή σου. Μπορεί να μην είναι όλα ιδανικά αλλά για να μπορείς να διαβάσεις αυτό το άρθρο σίγουρα έχεις τα βασικά. Τώρα σκέψου πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς αυτά. Το πιθανότερο είναι ότι δε θες καν να τη φανταστείς. Είναι ωραίο να προσπαθείς να εξελιχθείς και να κοιτάς σε καλύτερα πράγματα για τη ζωή σου αρκεί να μην ξεχνάς αυτά που ήδη υπάρχουν σε αυτή.

Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο. Σε μία εποχή που όλα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς είναι πολύ σημαντικό να καταφέρεις να έχεις μία σταθερή βάση. Ανθρώπους που σε στηρίζουν, κάλυψη των βασικών σου αναγκών και το δικαίωμα να σκέφτεσαι και να εκφράζεσαι ελεύθερα. Μπορεί να φαίνονται λίγα ή μικρά, ωστόσο είναι πράγματα τα οποία άλλοι παλεύουν να αποκτήσουν. Εστίασε σε αυτά που έχεις ήδη και θα δεις πόσο πλήρης θα αρχίσεις να νιώθεις και πόσο πιο γεμάτη θα είσαι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως η ανθρώπινη απληστία καμιά φορά μπορεί να καταστρέψει τα όμορφα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας είναι το Scarface. Η ταινία του 1983 πάντα θα μας θυμίζει πως μερικές φορές πρέπει να σταματάμε να θέλουμε και να απολαμβάνουμε εκείνα που ήδη έχουμε καταφέρει και έχουμε.

featured photo: www.unsplash.com