Ποια είναι εκείνα τα fitness λάθη που κάνεις και σε κρατούν μακριά από τα αποτελέσματα που περίμενες;

Λάθος #1: Ξεχνάς το “ζέσταμα”

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγα λεπτά προθέρμανσης πριν από την προπόνηση ώστε να θερμανθούν επαρκώς οι μυς και να προετοιμαστούν για την πραγματική, πιο δυναμική προπόνηση. Ο καλύτερος τρόπος να «ζεστάνεις» τους μύες και τις αρθρώσεις είναι μέσα από βασικές δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα διεγείρουν το νευρικό και μυϊκό σου σύστημα και θα το ετοιμάσουν για την άσκηση. Η παραβίαση αυτού του ουσιαστικού βήματος μπορεί να αφήσει τους μυς σφιχτούς και επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Λάθος #2: Δεν χρησιμοποιείς σωστές αντιστάσεις στις ασκήσεις σου

Εάν είσαι συνηθισμένη να κάνεις τρία σετ από 12 επαναλήψεις η κάθε μία για κάθε άσκηση αλλά δεν βλέπεις το αποτέλεσμα που θες – ή αυτό που πρέπει, τότε υπάρχει μια πιθανότητα ότι δεν πιέζεις τον εαυτό σου αρκετά σκληρά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σιγουρευτείς πως όντως πιέζεις σωστά το σώμα σου είναι ένας: εάν δεν “αναπνέεις”.

Λάθος #3: Δεν χρησιμοποιείς όλο το εύρος κίνησης

Για οποιαδήποτε άσκηση υπάρχει η κατάλληλη τεχνική. Αν δεν την εφαρμόσεις σωστά, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Για παράδειγμα, στις έλξεις πρέπει να τεντώνεις τελείως τα χέρια σου ή στις πιέσεις στήθους, η μπάρα πρέπει να κατεβαίνει μέχρι το στήθος. Αν δεν κάνεις τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική, μην αναρωτιέσαι γιατί δεν έχεις αποτέλεσμα.

33 tips γυμναστικής που θα κάνουν την προπόνησή σου αποτελεσματικότερη
mydailyfitspiration.tumblr.com/

Λάθος #4: Λάθος στάση σώματος

Ακόμα και μια μικρή ανεπάρκεια, όπως η κακή τοποθέτηση των γονάτων κατά τα squats, μπορεί να προκαλέσει λανθασμένη δύναμη και να οδηγήσει σε αποτυχία μιας άσκησης, ή ακόμα και σε τραυματισμό.

Λάθος #5: Πόδια; Ποια πόδια;

Η παραμέληση των ασκήσεων για τα πόδια είναι σύνηθες φαινόμενο στους άντρες, αλλά και σε γυναίκες. Με το να λες όμως «όχι» σε ασκήσεις όπως καθίσματα, άρσεις θανάτου, τα πόδια σου θα δείχνουν μικρά συγκριτικά με τον κορμό. Εκτός αυτού, θα έχεις πει και «όχι» στη μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς. Επίσης, στην ενδυνάμωση του κορμού, στο σφίξιμο της πλάτης και στις έξτρα καύσεις κατά την προπόνηση.

Λάθος #6: Προσπαθείς να ξεπεράσεις τις δυνατότητές σου

«Γύμνασε τους μυς σου όχι τον εγωισμό σου». Αυτή η ρήση θα πρέπει να είναι στο μυαλό σου κάθε φορά που σκέφτεσαι να φορτώσεις ένα κάρο κιλά στις ασκήσεις. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος από το να σηκώσεις 100 κιλά σε κάποια άσκηση για κάποιες επαναλήψεις, αν σε κάθε επανάληψη δεν έχεις έλεγχο του μυ που γυμνάζεις. Θα πρέπει να νιώθεις ποιος μυς δουλεύει. Όχι απλά να πηγαινοφέρνεις τα – πολλά – κιλά κάνοντας την κίνηση. Ο μυς δεν «ξέρει» πόσα κιλά σηκώνει. Εσύ είσαι αυτή που πρέπει να του το «υποδείξει».

Featured image: wellandgood.com