Για έκτη μέρα ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα διαδραματίζονται επί του ουκρανικού εδάφους, ενώ μια νέα ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεκάδες νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές είναι ο ημερήσιος υπολογισμός των εχθροπραξιών που έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περνώντας στα γειτονικά κράτη.

Με τον δικό της επιστημονικό αλλά κυρίως βαθιά ανθρώπινο τρόπο μιλάει σε ένα βίντεο περίπου πέντε λεπτών με τίτλο «5 key points about war in Ukraine» για όσα τραγικά συμβαίνουν στην πατρίδα της, η Πρόεδρος της Ουκρανικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας, Valentyna Parobii.

Εμφανώς συγκινημένη και προσπαθώντας να μεταφέρει άμεσα και ουσιαστικά τα όσα βιώνουν τις τελευταίες έξι ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυτή και οι συμπολίτες της, απαριθμεί πέντε σημεία, στα οποία πρέπει ο καθένας από εμάς να εστιάσει.

«Η Ουκρανία υποφέρει»

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «καταστροφή», η ψυχοθεραπεύτρια και Λέκτορας αναφέρει αρχικά ότι η χώρα της υποφέρει. «Υποφέρει από τα κλάματα των νεογέννητων στα υπόγεια του Μετρό. Υποφέρει από ανθρώπους που πεθαίνουν. Παιδιά πεθαίνουν…». Αυτό είναι κάτι που, όπως λέει, δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, την ώρα που η απώλεια και η καταστροφή κυριαρχούν στο πολεμικό σκηνικό.

Ένας άδικος πόλεμος…

Η ίδια αποδίδει την αδικία του πολέμου στην «παράνοια» του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και στην προσπάθειά του, μέσω της προπαγάνδας, να πείσει τον λαό του ότι οι ενέργειές του είναι σωστές, χωρίς να προκαλούν απώλειες. «Ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας είμαι σίγουρη ότι έχει διαταραχή προσωπικότητας …» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αν δεν ήμουν μητέρα θα πάλευα για την ελευθερία μας»

Σε ένα τρίτο σημείο η Valentyna Parobii αναφέρεται σε αυτό που αδιαμφισβήτητα έχει «υποκλιθεί» η παγκόσμια κοινότητα: το κουράγιο και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού. «Θα παλέψουμε για την ελευθερία μας. Θα παλέψουμε για την γη μας» λέει εμφατικά, εξηγώντας ότι αν δεν ήταν μητέρα, πιθανότατα και η ίδια θα βρισκόταν στο πεδίο της μάχης στο Κίεβο για να υπερασπιστεί την ελευθερία του λαού.

Η βοήθεια προς τους ανθρώπους της Ουκρανίας

«Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας». Μιλώντας για βοήθεια η ψυχοθεραπεύτρια αναφέρεται στην υιοθέτηση αυστηρών μέτρων οικονομικού χαρακτήρα εναντίον της Μόσχας, όπως ο αποκλεισμός των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων από το SWIFT, αλλά και το «κλείδωμα» του εναέριου χώρου μέσω του οποίου γίνεται κατά κύριο λόγο η επίθεση στην Ουκρανία. Εξίσου σημαντική θεωρεί και την οικονομική ενίσχυση μέσω δωρεών.

Η αλήθεια…

Ως τελευταίο σημείο αναφέρει την αλήθεια, που είναι με το μέρος τους με έναν τρόπο προφανή.

Όλα αυτά τα πέντε μαζί, είναι αυτά που θα βοηθήσουν σε αυτό τον πόλεμο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, εδώ, στην Ουκρανία, καταλήγει η Valentyna Parobii προτάσσοντας την γροθιά της, σε μια ένδειξη γενναιότητας και δύναμης.