Τα παρακάτω superfoods, εκτός του ότι είναι νόστιμα και αλλάζουν το μοτίβο της μέχρι τώρα καλοκαιρινής σου διατροφής, θα εφοδιάσουν επίσης, τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Μήλα

Ο βασιλιάς των superfoods και γενικά των φρούτων του φθινοπώρου. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο με τη φλούδα, σε σαλάτες αλλά και γλυκά. Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή (σημαντικά για την υγεία της καρδιάς). αλλά και σε φυτικές ίνες (4 γραμμάρια/μερίδα).

Αχλάδια

Το δεύτερο πιο δημοφιλές φθινοπωρινό φρούτο, με την υπέροχη και ζουμερή γεύση του. Όπως τα περισσότερα φρούτα, το αχλάδι μπορείς να το απολαύσεις είτε ωμό, είτε σαν συστατικό σε κάποιο πιάτο. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και χαλκού, καθώς και φυτικών ινών (4 γραμμάρια /μερίδα).

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι, το οποίο για πολλούς έχει δυσάρεστη μυρωδιά και γεύση, είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στις κουζίνες. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου, φυτοθρεπτικά συστατικά που έχει φανεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, ενώ παράλληλα αποτελεί και εξαιρετική πηγή βιαταμίνης C.

Ρόδι

Αυτό το ελαφρώς ξινό φρούτο αποτελεί αντιοξειδωτική «βόμβα». Ο χυμός του μπορεί να γίνει η βάση για μαρινάδες, ενώ οι σπόροι του μπορούν να μπουν σε σαλάτες. Εκτός από τη μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C αλλά και φολικού οξέος. Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός ροδιού έχει 2-3 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με το κόκκινο κρασί.

Grapefruit

Ίσως από τα πιο ξινά κιτρώδη φρούτα, το grapefruit είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, παρέχει πάνω από το 75% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (DRI) βιταμίνης C, ενώ ακόμα, είναι πολύ καλή πηγή λυκοπένιου και πηκτίνης,  με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερίνης. Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, σαν χυμό, αλλά και σε σαλάτες. Τόλμησε να το συνδυάσεις με αβοκάντο και γαρίδες.

Ακτινίδιο

Αυτό το αρκετά τροπικό φθινοπωρινό φρούτο κατέχει επάξια τον τίτλο του superfood, αφού περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, είναι πλούσια πηγή καλιού και χαλκού, ενώ βοηθάει και σε θέματα δυσκοιλιότητας. Δοκίμασε το στο γιαούρτι σου.

Γλυκοπατάτα

Αν και για εμάς δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο η κλασική λευκή πατάτα, αποτελεί εξαίρετη πηγή βιταμίνης Α, σιδήρου και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι λόγοι λοιπόν, να την εντάξουμε στη διατροφή μας είναι καλοί. Προτίμησε να την ψήσεις και όχι να την βράσεις, γιατί πέρα από την καλύτερη γεύση που θα σου δώσει, θα διατηρηθούν και περισσότερες βιταμίνες.

Δες ακόμα: Τι είναι οι “κενές” θερμίδες και πώς να τις αποφύγεις


 www.instagram.com/dietlicious.gr

featured image: Unsplash|Alexis Chloe