Βροχή. Άνεμος. Ομίχλη. Κρύο. Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά. Πόσο πρόθυμη, όμως, είσαι να τον απολαύσεις φορώντας τα αθλητικά σου; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά οφέλη, αν το αποφασίσεις.

Όπως το να δώσεις ένα boost στη σωματική και ψυχική σου υγεία. Πρόκειται για μια νίκη πάνω στα στοιχεία της φύσης. Και τον δικό σου προσωπικό χρόνο που θα αφιερώσεις, στο να ξεφύγεις από τα καθημερινά άγχη. Το ότι θα το απολαύσεις, σίγουρα θα σε κινητοποιήσει να συνεχίσεις.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές δημοφιλείς δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις. Όπως το να τρέξεις, να περπατήσεις ή να κάνεις ποδήλατο. Ακόμα – για μια πλούσια δόση αναζωογόνησης – υπάρχει η κολύμβηση σε εξωτερική πισίνα ή στη θάλασσα. Μην ξεχνάς, επίσης, ότι πολλά τοπικά πάρκα διαθέτουν υπαίθριο γυμναστήριο. Επιπλέον, μπορείς να ενσωματώσεις ασκήσεις ενδυνάμωσης, χρησιμοποιώντας το σώμα σου. Τέτοιες είναι τα squats, τα lunges, τα burpees, τα planks, τα pull-ups και τα press-ups. Αν θες αξιοποίησε ως εξοπλισμό πάγκους, τοίχους, κλαδιά δέντρων ή οτιδήποτε υπάρχει γύρω σου.

Ποια είναι τα λοιπόν τα οφέλη;

Ψυχική και σωματική ευεξία

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι εύκολο τα ενεργειακά σου επίπεδα να είναι χαμηλά. Η μέρα είναι μικρότερη, η διάθεση πεσμένη, ενώ έχεις ευερεθιστότητα και κόπωση.

Σύμφωνα με μελέτες, όμως, η άσκηση έξω τον χειμώνα βοηθά στην αύξηση της αυτοεκτίμησης, στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους.

Μάλιστα, σε έρευνα που διεξήχθη στη Φινλανδία διαπιστώθηκε ότι η γυμναστική στο ύπαιθρο έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου, στη σωματική υγεία και στην ψυχική ευεξία.

Έκθεση στο ηλιακό φως

Το καλοκαίρι, το σώμα λαμβάνει περισσότερο ηλιακό φως. Οι ακτίνες του ήλιου παρέχουν αρκετή UVB ακτινοβολία για το δέρμα, ώστε να παραχθεί πλούσια δόση βιταμίνης D. Αυτή είναι σημαντική, για να διατηρηθούν οι μυς, τα οστά και τα δόντια υγιή.

Κάτι τέτοιο το χειμώνα είναι δύσκολο. Η έλλειψη έκθεσης στο φυσικό ηλιακό φως προκαλεί σύγχυση στο σώμα. Το εσωτερικό σου ρολόι χτυπάει εκτός λειτουργίας. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να διαταράξει τη ρουτίνα φαγητού και ύπνου, να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και να αυξήσει τα συναισθήματα της κούρασης. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστήμη, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder – SAD) συνδέεται με τη διακοπή του φυσικού κύκλου ύπνου / αφύπνισης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οπότε η έξοδος στον καθαρό αέρα και το φυσικό φως εξακολουθούν να είναι επωφελείς. Η έκθεση στο ηλιακό φως συμβάλλει στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού και στο να διατηρείς τον εαυτό σου διανοητικά υγιή. Κάτι πολύ σημαντικό αν σκεφτείς πόσο χρόνο περνάς μέσα σε σκοτεινά δωμάτια.

Βελτίωση άμυνας του οργανισμού

Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι βελτιώνεται η άμυνα του οργανισμού απέναντι στις εποχιακές ιώσεις – ειδικά, αν γυμνάζεσαι ανάμεσα σε δέντρα.

Τι θα πρέπει να προσέξεις

1. Να φοράς τα σωστά ρούχα

Απόφυγε τα βαμβακερά ρούχα στη βροχή, καθώς μπορεί να γίνουν βαριά. Τα περισσότερα σχεδιασμένα για γυμναστική υφάσματα λειτουργούν καλά και σύντομα στεγνώνουν, όταν η βροχή σταματήσει.

Κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες είναι και τα καλσόν πλήρους μήκους, τα γάντια, ένα καλό μπουφάν και ένα κάλυμμα κεφαλής τύπου buff. Και, αν βγεις βράδυ έξω, βεβαιώσου ότι φοράς ρούχα hi-vis και έχεις ένα φακό κεφαλής.

Τα layers είναι επίσης μια καλή ιδέα. Έτσι, θα μπορείς να βγάλεις κάποια ρούχα, για να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου, όταν αρχίσεις να ζεσταίνεσαι.

2. Μην ξεκινάς χωρίς προθέρμανση

Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό το χειμώνα. Ο κρύος καιρός κάνει τους μύες πιο σφιχτούς και είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Κάνοντας κάποιες διατάσεις και ελαφρύ cardio για 10 λεπτά προτού ξεκινήσεις, θα ζεσταθείς και θα αποφύγεις τις ζημιές.

3. Να ενημερώνεσαι για τις καιρικές συνθήκες

Δεν είναι ο στόχος να προσαρμόσεις την προπόνησή σου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, απέφυγε το τρέξιμο αν έξω έχει πάγο. Ή όταν έχει μια δυνατή καταιγίδα. Αντ ‘αυτού, κάνε την σε εσωτερικό χώρο εκείνη την ημέρα. Προτίμησε lunges και press-ups, star jumps και on-the-spot sprints, για να ιδρώσεις σε ελάχιστο χρόνο.

featured image: PopSugar