Αν και οι cat-lovers δεν χρειάζονται καμία επιβεβαίωση, οι επιστήμονες έρχονται να αποδείξουν ότι οι γάτες μπορεί να συμβάλλουν στην ψυχική και σωματική υγεία των κηδεμόνων τους.

Ευεξία

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία, οι κηδεμόνες γάτας έχουν καλύτερη ψυχολογική υγεία σε αντίθεση με εκείνους που δεν έχουν. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σε ερωτηματολόγια αντίστοιχων ερευνών, ισχυρίστηκαν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, πιο σίγουροι και λιγότερο νευρικοί. Επιπλέον πως κοιμούνται καλύτερα και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν στη ζωή τους με καλύτερο τρόπο. Μια άλλη έρευνα που έγινε στη Σκωτία, σε πάνω από 2.200 άτομα ηλικίας 11-15 ετών, έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν ισχυρό δεσμό με τα γατάκια τους είχαν υψηλότερη ποιότητα ζωής. Όσο πιο δεμένα ήταν με τα κατοικίδια, τόσο περισσότερο ενεργητικά και προσεκτικά ένιωθαν, καθώς και λιγότερο θλιμμένα και μοναχικά.

Ακόμη, άνθρωποι που παρακολουθούν βιντεάκια με γάτες λένε ότι κάνουν λιγότερο αρνητικές σκέψεις (έχουν λιγότερο άγχος και λύπη) και διακατέχονται από θετικά συναισθήματα (ελπίδα, ευτυχία και ικανοποίηση).

Στρες

Το παιχνίδι με τη γάτα, μπορούν να επιβεβαιώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες γάτας, είναι ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά.

Σε μελέτη που έγινε σε 120 παντρεμένα ζευγάρια με σκοπό να παρατηρηθεί πώς ανταποκρίνονται στο άγχος και αν οι γάτες βοηθάνε σε αυτό, αυτά υποβλήθηκαν σε διαδικασίες που διατάρασσαν την ηρεμία τους, γεγονός που αποδεικνυόταν μέσω της μεταβολής της πίεσής τους και των καρδιακών τους παλμών. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων φάνηκε ότι ήταν πιο ψύχραιμοι και με λιγότερες διακυμάνσεις στη διάθεσή τους, σε αντίθεση με εκείνους που δεν συγκατοικούσαν με κάποιο ζώο.

Το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης έχει θεσπίσει ολόκληρη επιστημονική κλίμακα που μετρά πόση συναισθηματική υποστήριξη παίρνει ένας άνθρωπος από τη γάτα του.

Σχέσεις

Έρευνα έχει αποδείξει ότι οι ιδιοκτήτες γάτας είναι πιο ευαίσθητοι κοινωνικά και εμπιστεύονται άλλους ανθρώπους περισσότερο, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

«Τα θετικά συναισθήματα για τα σκυλιά/τις γάτες μπορεί να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα για τους ανθρώπους ή αντίστροφα», γράφουν οι Rose Perrine και Hannah Osbourne του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Πανεπιστημίου του Κεντάκι.

Όταν κάποιος – άνθρωπος ή ζώο – μας κάνει να νιώθουμε καλά, μας δημιουργεί συναισθήματα καλοσύνης και γενναιοδωρίας προς τους άλλους. Όπως διαπίστωσε και η μελέτη των εφήβων της Σκωτίας που αναφέρθηκε παραπάνω, τα παιδιά που επικοινωνούν καλά με έναν συμμαθητή ή φίλο τους είναι περισσότερο δεμένα με τις γάτες τους.

«Τα κατοικίδια φαίνεται να λειτουργούν ως ‘κοινωνικοί καταλύτες’, προκαλώντας κοινωνική επαφή μεταξύ των ανθρώπων», γράφει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Ferran Marsa-Sambola και οι συνεργάτες του.

Υγεία

Παρά τα όσα έχεις ακούσει για τις γάτες και τα παράσιτα που φέρνουν μαζί τους, οι γάτες μπορούν να είναι πολύ βοηθητικές για την υγεία σου.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.435 άτομα για 13 χρόνια. Οι άνθρωποι που ήταν κηδεμόνες γάτας κατά το παρελθόν, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από όσους δεν είχαν ποτέ – ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, το κάπνισμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Πολλές από αυτές τις έρευνες για τις γάτες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν οι γάτες είναι πράγματι ωφέλιμες. Σε σύγκριση με τους λάτρεις των σκύλων, τουλάχιστον, οι ιδιοκτήτες γατών φαίνεται να είναι πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Ταυτόχρονα, όμως, είναι λιγότερο εξωστρεφείς, λιγότερο ζεστοί και φιλικοί και πιο νευρωτικοί. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία της έρευνας κατοικίδιων ζώων επικεντρώνεται σε σκύλους, εν μέρει, επειδή είναι ευκολότερο να εκπαιδεύονται ως βοηθοί θεραπείας. «Οι γάτες έχουν μείνει πίσω από την έρευνα», λέει ο James Serpell, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στο HealthLine.

Δες ακόμα29 πράγματα που θα καταλάβεις μόνο αν συγκατοικείς με γάτα
featured photo: Flipboard