Επιλέγουμε να εντάξουμε την άσκησή στη ζωή μας για να αποκτήσουμε ένα καλύτερο σώμα ή για να νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας. Η επιλογή αυτή γίνεται σχεδόν αυτόματα όταν αναλογιζόμαστε το τι επιβάλλεται να αλλάξουμε πάνω μας. Όμως ξεχνάμε την ευεργετική επίδραση της άσκησης στο μυαλό.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τους κρίσιμους παράγοντες που κάνουν την άσκηση τόσο ευεργετική για τον εγκέφαλο, αλλά οι πιο συχνές εικασίες αφορούν: Την αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, την αυξομείωση των αυξητικών ορμονών και την μαζική επέκταση του δικτύου αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Ανεξαρτήτως όμως από τα “πώς” και τα “γιατί”, τρία από τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο είναι αδιαμφισβήτητα τα εξής:

Μνήμη & Μάθηση

Σύμφωνα με έρευνα του Oregon Health Sciences University, η άσκηση συμβάλλει στην αύξηση των δενδριτικών ακάνθων των νευρώνων του ιππόκαμπου. Της περιοχής δηλαδή του εγκεφάλου που αφορά την διαδικασία εκμάθησης νέων δεξιοτήτων και της μνήμης. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πειράματος αφορούν ακόμα και τη βραχυχρόνια άσκηση. Επίσης, μια μελέτη του Ontario Brain Institute, απέδειξε ότι: Τα άτομα της τρίτης ηλικίας που γυμνάζονται τακτικά έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Alzheimer.

Διάβασε περισσότερα εδώ και εδώ.

Συγκέντρωση

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό La Tunisie Medicale προέβαλε τα οφέλη που είχε η κολύμβηση σε άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Ως εκ τούτου η άσκηση συμβάλλει στην ικανότητα του εγκεφάλου να συγκεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν το επιλέξει.

Τελικά η δίαιτα ή η άσκηση είναι ο πιο βασικός σου σύμμαχος για απώλεια βάρους
MindBodyGreen

Ψυχική Υγεία

Ένα από τα φυσιολογικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος που ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των άλλων συστημάτων στο σώμα και συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας. Αλλά και της βέλτιστης λειτουργίας είναι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuroreport της εταιρείας Lippincot Williams & Wilkins, άσκηση μέτριας έντασης ενεργοποιεί το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αίσθησης του πόνου.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης απέδειξε το συσχετισμό των δομικών αλλαγών στην αμυγδαλή με τη μείωση του στρες. Το οξύ άγχος προκαλεί ορμονικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις που επιτρέπουν σε έναν οργανισμό να κάνει προσαρμογές στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Έχει αποδειχθεί ότι η αμυγδαλή του εγκεφάλου παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα που προκαλούν οξύ άγχος. Κατόπιν μιας 8ήμερης ρουτίνας yoga και ασκήσεων mindfulness, οι συμμετέχοντες στο πείραμα ανέφεραν ότι είχε μειωθεί το αισθητό άγχος τους. Αυτές οι μαρτυρίες συσχετίστηκαν με τις δομικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην αμυγδαλή. Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μειώνει το άγχος. Σε βιολογικό και σε γνωστικό επίπεδο.

Τέλος, η άσκηση (αερόβια ή με βάρη) συμβάλλει περισσότερο στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης από ότι οι ασκήσεις χαλάρωσης ή yoga. Αλλά δεν έχει αποδειχθεί να έχει περισσότερα οφέλη από θεραπείες καθοδηγούμενες από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, σύμφωνα με έρευνα.

featured image: scientificamerican.com