Σε έναν ιδανικό κόσμο, το πρωινό ξύπνημα θα ήταν κάπου στις 12 το μεσημέρι με εσένα να ξυπνάς στην πιο φρέσκια και όμορφη εκδοχή του εαυτού σου και να παίρνεις ένα πλουσιοπάροχο πρωινό στο μπαλκόνι σου. Χωρίς ξυπνητήρι, ανακατεμένα μαλλιά και τρέξιμο για να προλάβεις να είσαι στην ώρα σου. Επειδή όμως, ο ιδανικός αυτός κόσμος είναι μακριά από την πραγματικότητα μας, οι Ιάπωνες μας δίνουν τρία tips που θα κάνουν τα πρωινά μας ομορφότερα.

1. Κινήσου και άκουσε το σώμα σου

Οι Ιάπωνες ξεκινούν τη μέρα τους με μια σειρά κινήσεων, τις λεγόμενες «Radio Taiso». Το πιο σημαντικό και ιδιαίτερο σ’ αυτό τον τύπο κινήσεων είναι ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να τις κάνεις. Το concept περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του να κάνεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα τη δεδομένη στιγμή, ακόμη κι αν αυτό είναι το διάλειμμα. Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να μην ακολουθούν τα βήματα ή τη μουσική, να κουβεντιάζουν μεταξύ τους ενώ κινούν τα χέρια και τα πόδια τους, να μπαίνουν στη μέση της μουσικής ή να αποχωρούν νωρίτερα. Γι’ αυτό αν κάτι τέτοιο σε γοητεύει μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου τύπο πρωινών ασκήσεων που μπορεί να περιλαμβάνει μια βόλτα στο πάρκο ή γιόγκα στο σαλόνι σου. Με αυτό τον τρόπο ξεκινάς αναζωογονημένη τη μέρα σου πριν πας στη δουλειά.

2. Πρωινό

Unsplash/Mariana Medvedeva

Θα σου έχει τύχει να ετοιμάζεις το πρωί το μεσημεριανό σου για τη δουλειά και να ανυπομονείς να έρθει η στιγμή να το απολαύσεις. Μια από τις ιαπωνικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις είναι αυτή που αφορά στο πρωινό σου. Μην αφήνεις τις «χαρές» του φαγητού για το μεσημέρι, αλλά ξεκίνα με αυτές από το πρωινό σου κιόλας. Φτιάξε το ιδανικό σου πρωινό γεύμα πριν τη δουλειά και απόλαυσέ το ακόμα κι αν αυτό περιέχει τροφές που ίσως δεν ταιριάζουν στο ξεκίνημα της μέρας σου. Θα δεις ότι είναι ευεργετικό να ξεκινάς το 24ωρο με πράγματα που αγαπάς και απολαμβάνεις (όπως για παράδειγμα καφέ με σοκολάτα). Οι ενέργειες ανταμοιβής που κάνεις προς τον εαυτό σου απελευθερώνουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σου και έτσι έχεις ένα καλύτερο πρωινό ξύπνημα και συνεπώς μια ομορφότερη μέρα!

3. But first… coffee

Unsplash/Joshua Sazon

Το μυστικό των Ιαπώνων για να έχουν μια ευχάριστη μέρα είναι να την ξεκινούν με μια παρτίδα “shogi” (ιαπωνικό σκάκι) ή με ένα εικοσάλεπτο καφέ με ένα φίλο τους. Και έτσι πάει η μέρα τους καλά. Ίσως για τα δικά μας δεδομένα αυτό να είναι λίγο δύσκολο να συμβεί, παρόλα αυτά εμείς σου προτείνουμε να καθιερώσεις κάτι μικρό, αλλά ευχάριστο στην αρχή της μέρας σου. Αυτό μπορεί να είναι ένα φιλί, ένα sms, ένα τηλέφωνο στον αγαπημένο σου, σε έναν καλό φίλο, στην αδερφή σου, στη μαμά σου ή σε όποιον άλλο νιώθεις ότι θα σου φτιάξει τη μέρα!

Δες ακόμα: Ikigai|Το ιαπωνικό concept που υπόσχεται να βρει τον σκοπό της ζωής σου
featured photo: PureWow all photos: unsplash