timthumb

Με αφορμή τη γλυκιά γιορτή των ερωτευμένων που πλησιάζει απειλητικά και θα κάνει το Σάββατό μας ακόμα πιο κουραστικό και αγοραφοβικό (στο μετρό και τα bars), έφτασε η ώρα να ανοίξουμε το φάκελο ‘ζευγάρια’ και να δούμε εξονυχιστικά ποιες είναι οι top κατηγορίες αυτών των πλασμάτων που επιμένουν να ζευγαρώνουν μέσα στην κρίση και μας κάνουν τα νεύρα τσατάλια. Όχι επειδή τους ζηλεύουμε αλλά επειδή με την ύπαρξή τους, ευχόμαστε να μπορούσαμε να τους ακινητοποιήσουμε από πίσω με λίγο χλωροφόρμιο (όχι εγώ μια φίλη μου). Εντάξει κανείς δεν είναι τέλειος και οι σχέσεις είναι ζόρικες και η επικοινωνία είναι πράγμα προς εξαφάνιση και οι άνθρωποι έχουν τα θέματά τους αλλά κι εγώ δεν είμαι πολύ καλά και όσο μεγαλώνω, μειώνεται και η υπομονή μου (δεν ισχύει αυτό που λένε για τους γέρους και τα μεγάλα αποθέματα υπομονής). Για να καταλάβετε όμως τι εννοώ, ας βουτήξουμε μαζί στα είδη των ζευγαριών που είναι παντού γύρω σου. Και αναρωτήσου. Μήπως είσαι κι εσύ ένα από αυτά;!

Οι καβαλημένοι. Όχι, δεν αναφέρομαι στα ζευγάρια που διακατέχονται από έπαρση και μιλάνε σε όλους για την τελειότητα της σχέσης τους (θα φτάσω κι εκεί). Μιλώ γι αυτούς που δεν θα τους δεις ποτέ όρθιους σε απόσταση ενός μέτρου τον έναν από τον άλλον. Συχνάζουν στον πρώτο όροφο μίας καφετέριας, στις στάσεις των λεωφορείων, στα πίσω καθίσματα του σινεμά αλλά και μέσα στη μούρη σου. Καβαλιούνται ή γλείφονται ανενόχλητοι είτε επειδή είναι κάτω από 18 ετών, είτε επειδή δεν τους έδινε ποτέ κανείς ρόλο στα σχολικά θεατρικά και τώρα παίρνουν το αίμα τους πίσω. Ο μοναδικός σου φόβος είναι μήπως κολλήσεις κανένα αφροδίσιο νόσημα (κάνε παραπέρα πουλάκι μου!) ή ‘πιάσεις’ κατά λάθος παιδί για λογαριασμό τους.

Τα ‘φιλαράκια’. Μακάρι να εννοούσα τη γνωστή σειρά με τον Ross, την Phoebe και τα παιδιά. Σίγουρα θα ξέρεις κι εσύ ένα ζευγάρι που είναι χρόνια μαζί ή απλά ήταν έτσι εξαρχής. Το πάθος δεν τους αφορά, το ζητούμενό τους είναι να βρουν ένα ‘λιμάνι’ (άμα κατέβεις στον ηλεκτρικό του Πειραιά το βρίσκεις μπροστά σου πάντως) και στην αρχή νομίζεις ότι είναι αδέρφια ή ξαδέρφια ή κολλητάρια. Δεν θα τους δεις ποτέ να φιλιούνται ή να αγγίζονται ρομαντικά, κοιτάζονται συνωμοτικά για το ποιος θα φάει τη σοκολάτα στο ψυγείο (και όχι επειδή είναι εραστές) και τους ενώνει ‘το πόσο γελάνε όταν είναι μαζί’. Στόχος τους είναι να βρουν ένα μέρος να οργανώνουν βραδιές stand up comedy ώστε να μοιραστούν και με τους άλλους το γενναιόδωρο χιούμορ τους.

Η αφέντρα και ο υποτακτικός. Αχ κουτά, αυτή η κατηγοριοποίηση δεν αφορά το σεξ. Το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει καν σεξ. Η αφέντρα έχει πάντα πονοκέφαλο, νεύρα, περίοδο και ο υποτακτικός πάλι δεν σιδέρωσε καλά το φόρεμά της. Ξεχωρίζουν από μεγάλη απόσταση γιατί η αφέντρα ουρλιάζει σαν το snooze. Κάθε 5 λεπτά. Όταν τον πετυχαίνεις μόνο του, έχει το κεφάλι κατεβασμένο και σκέφτεται τι έκανε πάλι λάθος και την τάραξε. Όταν είναι μαζί, βιώνεις στιγμές ευτυχίας. Αυτή τον υποτιμά ‘τι λες ρε ηλίθιε;’ κι αυτός κοκκινίζει και λουφάζει. Και κάπως έτσι μερικοί δολοφόνοι αθωώνονται.

Οι καταθλιπτικοί. Είναι οι μονάχους μονάχους των ζευγαριών. Το πιο σύνηθες είναι να βλέπεις ανθρώπους που είναι διαφορετικοί (ο ένας μες στην καλή χαρά και ο άλλος σοβαρός και μετρημένος) αλλά οι καταθλιπτικοί μοιάζουν αρκετά. Δεν σημαίνει ότι έχουν κατάθλιψη, αλλά βρίσκονται σε μία μόνιμη μελαγχολία και ματαιότητα. Αποφεύγουν το eye contact αν και μπορεί να αγαπιούνται και μαντεύω ότι δεν αγκαλιάζονται συχνά για να μην σπάσει ο ένας τα κόκαλα του άλλου. Δεν τσακώνονται ποτέ αφενός γιατί δεν θέλουν, αφετέρου γιατί μπορεί να πατηθούν τα λουλούδια του εσωτερικού τους κήπου (που λέει κι ένας φίλος μου). Αν τους δεις, πρόσφερέ τους ζεστή σοκολάτα και ενθαρρυντικά λόγια.

Οι πολύ busy. Δεν έχουν χρόνο! Το laptop και το smartphone είναι προέκταση του χεριού τους και το Bluetooth ξέρει όλα τα μυστικά τους. Αυτό το ζευγάρι μοιράζεται όμορφες στιγμές το πρωί στο ασανσέρ ή κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο… στο τηλέφωνο. Η αγαπημένη τους σειρά είναι το House of cards ενώ η ένοχη απόλαυσή τους ο ύπνος. Τσακώνονται για τη δουλειά και για το ποιος είναι πιο φιλόδοξος ή διατεθειμένος να θυσιάσει αυτή τη σχέση-εμπόδιο. Όταν περάσουν τα χρόνια, συνειδητοποιούν ότι δεν άξιζε να αφήσουν την προσωπική ζωή για τη δουλειά, αλλά τότε είναι αργά και τα λένε μόνο στο Bluetooth.