Αν μέχρι σήμερα έχεις διανύσει 2,3,4 ή περισσότερες δεκαετίες σε αυτή τη ζωή, λογικά έχεις πάρει στη μαμά σου ήδη όσα δώρα προβλέπονται για την Γιορτή της Μητέρας. Λουλούδια, κοσμήματα, μία καλή τσάντα ή ακόμη και την κούπα που γράφει “Στην Καλύτερη Μαμά του Κόσμου“.

Είμαι σίγουρη πως μέχρι σήμερα η μαμά σου αγαπούσε αυτά τα δώρα -κυρίως γιατί προέρχονται από εσένα- και της έφτιαχναν τη διάθεση κάθε φορά. Φέτος, αν έχεις ξεμείνει από ιδέες, αντί να ψάχνεις δώρα της τελευταίας στιγμής, γιατί δεν κάνεις κάτι διαφορετικό;

Μία μέρα χωρίς υποχρεώσεις

Αν η μαμά σου ακόμα δουλεύει, φροντίζει το σπίτι και τα έχει όλα στην εντέλεια, θα εκτιμήσει πολύ μία τέτοια ημέρα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι τρομερό, ούτε να κάνεις υπερβολικές προετοιμασίες. Αρκεί να της ετοιμάσεις ένα όμορφο πρωινό και να την απαλλάξεις από οποιαδήποτε υποχρέωση. Πολύ συχνά ξεχνάμε το πόσα πράγματα έχουν πέσεις στις πλάτες τους από τη στιγμή της γέννησής μας. Έτσι, μπορούμε να τους το ανταποδώσουμε.

Να δοκιμάσει κάτι εντελώς καινούριο

Όπως όλοι, έτσι και η μαμά σου τον τελευταίο χρόνο έχει μπει σε μία ρουτίνα χωρίς πολλές εξόδους διαφυγής. Τώρα όμως που ο καιρός είναι καλός μπορείτε με ασφάλεια να δοκιμάσετε κάτι για πρώτη φορά. Είτε αυτό είναι μερικές νέες γεύσεις από μία κουζίνα του εξωτερικού, είτε μία δραστηριότητα που πάντοτε φοβόταν να κάνει. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο και μπορείτε άνετα να το βολέψετε σε ένα απόγευμα Κυριακής.

Χρόνο μαζί σου

Αν έχεις πια μεγαλώσει αρκετά και έχεις φύγει από το σπίτι, ξέρεις ότι σίγουρα λείπεις στη μαμά σου ακόμα κι όταν δε στο λέει. Μπορεί να περνάτε ώρες σε βιντεοκλήσεις, μπορεί και όχι. Η μαμά σου, όμως, μια μέρα σαν κι αυτή σίγουρα θα θέλει να την περάσει μαζί σου. Ουσιαστικά, εσύ είσαι που της έδωσες τον υπέροχο τίτλο της “μαμάς” και γι’αυτό θα σε ευχαριστεί πάντα. Ξεκίνα, λοιπόν, να της αφιερώνεις γενικότερα περισσότερο χρόνο, σήκωνε το τηλέφωνο όταν σε παίρνει και βρες μερικές έξτρα ώρες να την επισκεφθείς. Θυμήσου ότι είσαι “busy”, όσο θες εσύ να είσαι. Τον χρόνο μας τελικά τον φτιάχνουμε εμείς.

Την υπενθύμιση ότι είναι και γυναίκα εκτός από μαμά

Έχει δημιουργηθεί πια ένα δίπολο ανάμεσα στις έννοιες “γυναίκα” και “μαμά”. Για πολλούς, μία μπορεί να είναι είτε το ένα είτε το άλλο, μα ποτέ και τα δύο. Ε, σας έχουμε νέα: Μία γυναίκα που γίνεται μαμά δεν παύει ποτέ να είναι γυναίκα. Αν, λοιπόν, νιώθεις ότι και η δική σου μαμά έχει ξεχάσει αυτή την υπέροχη, διπλή ταυτότητα που έχει, φρόντισε να της το υπενθυμίσεις.

featured image:  Gustavo Fring | Pexels