Η αλήθεια είναι ότι τα υπέρ και τα κατά του τα ακούσαμε άπειρες φορές. Παρόλα αυτά η επιλογή του αν θα συνεχίσουμε να τον χρησιμοποιούμε είναι δική μας.

Αν είσαι λοιπόν από αυτούς που πήραν την απόφαση να συνεχίσουν να τον έχουν στη ζωή τους πρέπει να είσαι ενήμερη για τα DONTs αυτής της συσκευής. Αυτά είναι τα εννέα πράγματα που πρέπει να κρατήσεις μακριά από το microwave σου.

1. Αλουμινόχαρτο: Πολλές φορές , αφηρημένοι αφήνουμε το αλουμινόχαρτο πάνω στο φαγητό μας όταν το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό είναι λάθος και μεγάλο μάλιστα, αφού μπορεί να προκαλέσει φωτιά και όχι μόνο! Το εσωτερικό της συσκευής είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και αντανακλά μικροκύματα που θερμαίνουν το φαγητό. Όταν βάζεις ένα άλλο μέταλλο (όπως το αλουμινόχαρτο) μέσα στο μηχάνημα παράγεται αντανάκλαση και συνεπώς φλόγες.

2. Αυγά: Υπάρχουν αρκετοί που δοκιμάζουν να κάνουν scrambled eggs στο microwave. Όχι και πάρα πολύ καλή ιδέα! Το πρόβλημα που δημιουργείτε σε αυτή την περίπτωση είναι η θερμότητα που παράγεται μέσα στο κέλυφος του αυγού και η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί την έκρηξη του.

3. Κουτιά φαγητού: Ξέρεις εκείνα τα λευκά κουτάκια φαγητού που συνήθως περιέχουν ρύζι! Ε ναι λοιπόν, εκείνα περιέχουν μια ποσότητα μέταλλου που πυροδοτείται πολύ εύκολα.

4. Καυτερές πιπεριές: Εάν είσαι λάτρης των καυτερών πιπεριών σου συνιστούμε να τις ζεστάνεις στο τηγάνι ή στον φούρνο. Όχι στο microwave! Μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνονται  πολλές από τις ουσίες τους και η μυρωδιά τους σε συνδυασμό με τον αέρα δεν είναι ό,τι καλύτερο! Επιπλέον σε περίπτωση που κατά λάθος πεταχτεί ο χυμός τους στα μάτια σου …. θα το μετανιώσεις πικρά!

5. Vintage πιάτα: Εδώ πρέπει να είσαι προσεκτική! Τα πολύτιμα vintage πιάτα σου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και σίγουρα δε θέλεις να τα καταστρέψεις. Το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν αρκετές δεκάδες χρόνια προμηνύει τη διαφορετική κατασκευή τους και τα υλικά τους. Επιπλέον, ο μόλυβδος που ενδέχεται να περιέχεται σ’ αυτά, θα καταστρέψει το φαγητό σου!

6. Κατεψυγμένο κρέας: Είναι πολλές οι φορές που θα έβαλες το κατεψυγμένο κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων για να ξεπαγώσει μια ώρα αρχύτερα. Όσο όμως το κρέας παραμένει στον φούρνο μικροκυμάτων τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια σε αυτό. Σε θερμοκρασίες 4-60 °C το κρέας αναπτύσσει σε εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό βακτήρια που προκαλούν προβλήματα στην κατάσταση του κρέατος και συνεπώς σε εσένα που θα το καταναλώσεις στη συνέχεια!

7. Πλαστικά σκεύη: Για άλλη μια φορά η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων θα προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών του πλαστικού σκεύους.

8. Κούπες χάλυβα: Εάν είσαι ένας απ’ αυτούς που αγαπούν τις κούπες καφέ από χάλυβα απομάκρυνέ τις από το φούρνο μικροκυμάτων. Ο ανοξείδωτος χάλυβας της κούπας εμποδίζει τον φούρνο μικροκυμάτων να θερμαίνει το ποτό σου, ενώ μπορεί να προκαλέσει και ζημιά στη συσκευή.

9. Χάρτινες σακούλες: Υπάρχουν δυο είδη χάρτινων σακουλών: οι ειδικές που ψήνεις το φαγητό σου μέσα σε αυτές (όπως των ποπ-κορν) και οι κανονικές χάρτινες σακούλες που παίρνεις από τον μανάβη. Οι πρώτες λοιπόν εμπεριέχουν ένα υλικό, το οποίο απορροφά τα μικροκύματα που εκπέμπει η συσκευή σου για να ψήσουν το φαγητό και αυτό δεν είναι πολύ υγιεινό. Οι δεύτερες, οι κανονικές δηλαδή χάρτινες σακούλες, απελευθερώνουν τοξίνες όσο θερμαίνονται. Με λίγα λόγια: Ξέχνα τον συνδυασμό χάρτινη σακούλα-φούρνος μικροκυμάτων.

first published: Μάι 2, 2018